Katolička Dalmacija 913

Jerihonsko bdjenje za svetost nedjelje u crkvi Svete Trojice na Poljudu

Jerihonsko bdjenje za svetost nedjelje u crkvi Svete Trojice na Poljudu
Splitski katedralni župnik don Tomislav Ćubelić govorio je o nedjelji kao danu Kristova Uskrsnuća

U starohrvatskoj crkvici Svete Trojice na Poljudu u Splitu održano je od 1. do 7. rujna tzv. jerihonsko bdjenje, kao neprekidno danonoćno euharistijsko klanjanje s nakanom za svetost nedjelje u hrvatskoj katoličkoj obitelji. Cilj bdjenja bila je i svojevrsna duhovna priprava za održavanje Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu.

Svakodnevno, u večernjim terminima, slavljena je misa koje su predvodili fra Josip Lucić, fra Tomislav Batinić, fra Božo Vuleta, don Tomislav Ćubelić, fra Mate Puđa, don Ante Mateljan i fra Domagoj Runje.
Fra Božo Vuleta, jedan od glavnih pokretača saveza za neradnu nedjelju, posebno je istaknuo nedostatak zajedništva, kako u obitelji, Crkvi, tako i u društvu općenito, te je istaknuo misterij Presvetog Trojstva kao uzor svakog zajedništva.

Voditelj Ureda za pastoral obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji don Tomislav Ćubelić govorio je o nedjelji kao danu Kristova Uskrsnuća i o činjenici da zbog toga zlu smeta nedjelja, smeta mu vjernik kad prelazi prag Kristove crkve da bi se susreo s Uskrslim Gospodinom i općenito, problem nastaje uvijek onda kad vjernik staje u obranu temeljnih Božjih postavki vezanih za život, brak i obitelj.

U tom smislu fra Domagoj Runje je na misi kojom je zaključeno bdjenje, govorio o euharistiji koja je u Danu Gospodnjem ključna za život vjernika i Crkve općenito, bez obzira na nepovoljne izvanjske uvijete.
Zanimljivo je bilo u jednoj od homilija čuti i izreku župnika arškog, sv. Ivana Marije Vianneya o nedjelji koja glasi: „Ako želiš osiromašiti, radi nedjeljom!"

Jerihonsko bdjenje ostvareno je u organizaciji Molitvenog saveza legije Srca Isusova i Marijina i koordinacije štovatelja Božjeg Milosrđa Splitsko-makarske nadbiskupije, uz domaćina župu Svete Trojice.

misija / ika