Međutim 6297

Tito je pod petokrakom ubio Vojka Krstulovića

Tito je pod petokrakom ubio Vojka Krstulovića
Sa sprovoda Vojka Krstulovića u Splitu 1944.

Tzv. Kusićevo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima izazvalo je samo dodatne nedoumice osobito glede benevolentnosti prema crvenoj zvijezdi petokraki, znaku pod kojim su i za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a i godinama nakon njega, sve do zločina JNA u Vukovaru, Škabrnji... stradale tisuće Hrvata.

Od političara koji su se jasno postavili oko ovog pitanja navest ću tek dr. Mira Kovača, međunarodnog tajnika HDZ-a. Na naslovnici novog broja magazina Hrvatski Fenix u Njemačkoj ističe se naslov intervjua s Kovačem: "Neprihvatljivi su i neustavni simboli i ustaške i jugoslavenske komunističke vladavine".

Međutim, dok ne bude na javnoj sceni ovakve navedene jasnoće, imat ćemo, nažalost, i podvala, poput one koju sam ovih dana čitao u prvom nastavku ekskluzivnog feljtona o nogometu i politici autora Dražena Lalića. Piše Lalić o uspješnom predsjedniku Hajduka Titu Kiriginu i onda ga nastoji eskulpirati za "ubojstvo desno orijentiranoga haesesovca i novinara Vojka Krstulovića Švore počinjeno 22. lipnja 1944.".

Po Laliću, to političko ubojstvo "pokušavaju iskoristiti desno orijentirani akteri, da se ocrni memorija na najvećega predsjednika Hajduka u povijesti". I poziva se na Petra Jozelića, "dobro upućenog u povijest Hajduka", koji mu je u svibnju 2017. rekao da je Tito Kirigin "morao ubiti Švoru Krstulovića jer je taj denuncirao ljude fašistima"(!) I tako jednom objavljena laž opet dobiva svoj prostor u javnosti.

O ubojstvu Vojka Krstulovića pisao sam u Slobodnoj Dalmaciji 23. lipnja 1993. u tekstu s naslovom "'Crveni' pucnji u hrvatski Split". Sugovornici su mi bili vršnjaci i pristaše toga mladog lidera HSS-a u Dalmaciji, koji je rođen u Splitu 22. prosinca 1918., dakle, prije točno sto godina. Vojka su namjeravali uhititi već Talijani koji su okupirali Split, pa se on sklonio i živio u Omišu, odakle se u rujnu 1943., nakon pada Italije, vratio u Split.

Krstulović je govorio da treba razlikovati državu Hrvatsku od režima koji vlada u njoj: "Ne možemo ići s Pavelićem i njegovim ustašama koji je pod zaštitom sila Osovine stvorio NDH i provodio fašističku politiku. Ni s Titom i njegovim komunistima koji je po diktatu Kominterne organizirao partizanski NOP i silom i terorom rušio svoje protivnike radi osvajanja vlasti po uzoru na Sovjete."

Silu i teror crvene zvijezde petokrake uskoro je, nažalost, osjetio na svojoj koži. Sudjelovao je u organiziranju puča Vokić-Lorković koji je trebao Hrvatsku prevesti na stranu pobjedničkih sila i izvući je iz ruku komunista i fašista. I nije mu pala dlaka s glave.

No, kako je Krstulović bio popularan među mladima, komunisti su potencijalnog političkog protivnika na vrijeme eliminirali. U svom glasilu su Vojka najprije ocrnili i unaprijed osudili te ga ubili iz zasjede na splitskoj ulici. "To je jedan od mnogobrojnih dokaza da je Komunistička partija bila teroristička organizacija", zaključuje povjesničarka Blanka Matković.

Piše Ivan Ugrin