Urbi et orbi 688

Papina kateheza: Umišljena osoba nije sposobna primiti oproštenje

Papina kateheza: Umišljena osoba nije sposobna primiti oproštenje
Papa je po običaju prije kateheze obišao prepunu dvoranu Pavla VI., posvetivši posebnu pozornost djeci / REUTERS

Prvu opću ovogodišnju audijenciju papa Franjo, nastavljajući tumačiti euharistijsko slavlje, osvrnuo se na važnost pokajanja, priznavanja svojih grijeha i molitve za oproštenje. Potrebno je, prema njegovim riječima, obračunati s našim slabostima, jer nam to iskustvo daje potrebnu jakost i otvara srce za zaziv Božjeg milosrđa, koje nas mijenja i obraća. Grijeh nas udaljuje od Boga i braće.

Papa, koji je po običaju prije kateheze obišao prepunu dvoranu Pavla VI., posvetivši posebnu pozornost djeci, upitao je nazočne: „Što može darovati Gospodin onome čije je srce već puno sebe, vlastitog uspjeha", te odmah odgovorio: „Ništa, jer umišljena osoba nije sposobna primiti oproštenje, zasićena kakva jest tobožnjom pravednošću". Papa je naveo primjere kralja Davida, carinika, izgubljenog sina, Zakeja, Samarijanke pa čak i Petra, koji su imali odvažnosti skinuti krinku i zazvati Božje milosrđe.

„Onaj tko je svjestan svojih bijeda i spušta svoj pogled s poniznošću, osjeća kako se na nj spušta Božji milosrdni pogled", primijetio je Papa i dodao kako iz iskustva znamo da samo onaj tko zna prepoznati pogreške i tražiti oproštenje nailazi na razumijevanje i oproštenje drugih.

„Osluškivati u tišini glas savjesti omogućuje nam prepoznati da su naši misli bile daleko od Božjih misli, da su naše riječi i naša djela često svjetovna, to jest da smo se u njima vodili izborima koji su suprotni evanđelju", rekao je Papa. U pokajničkom činu molimo oproštenje ne samo za misli, riječi i djela, već i za propuste, istaknuo je Papa i objasnio kako nije dosta ne činiti zlo bližnjemu, potrebno je činiti dobro. Traži se oproštenje od Boga i bližnjega, jer nas grijeh dijeli i od jednog i od drugog.

Grijeh prekida odnos s Bogom i braćom, odnos s obitelji, društvom i zajednicom. Grijeh dijeli uvijek, ponovio je Papa i objasnio kako udarati se u prsa znači priznati kako je došlo do grijeha vlastitom krivnjom, a ne drugih. To je potkrijepio anegdotom jednog misionara, kojemu je došla na ispovijed žena i počela nabrajati grijeh muža, svekrve, susjeda sve dok je ispovjednik nije prekinuo, primijetivši da ako je ispovjedila grijehe drugih neka sada ispovijedi svoje.

Na početku nove godine Papa se posebno obratio mladima, pozvavši ih da budu glasnici Kristove ljubavi, bolesnicima je preporučio da u Božjem zagrljaju prepoznaju podršku u svom trpljenju, a novim bračnim parovima da budu svjedoci radosti, što je pruža bračni sakrament njihovom vjernom i uzajamnom ljubavlju.

Pozdravljajući razne hodočasničke skupine, posebno se na arapskom jeziku obratio vjernicima iz Egipta, Libanona i s cijelog Bliskog istoka, objasnivši i njima kako nam zajednički pokajnički čin na početku mise, kojim priznajemo pred Bogom i ljudima naše grijehe, pomaže u duhovnoj pripravi za dostojno slavlje svetih otajstava. Tko ponizno i iskreno prizna svoje grijehe, dobiva oprost te se iznova povezuje s Bogom i braćom, rekao je Papa, zazvavši na njih Božji blagoslov u nadi da će ih pratiti na njihovu teškom putu kroz godinu.

misija / ika