FotoReportaža 1878

Poljičani poštovani s biskupom Bogdanom na Gracu proslavili 'Jurjev danak'

Poljičani poštovani s biskupom Bogdanom na Gracu proslavili 'Jurjev danak'
Biskup Jure Bogdan s klapom Pasike na Gracu

Poljičani poštovani, od svih sela odabrani, na dobro vam Jurjev danak doša... zapjevala je klapa Pasike iz Kostanja na početku ovogodišnjeg misnog slavlja u čast svetog Jure, zaštitnika Poljica, na oltaru pokraj istoimene crkvice na povijesnom brdu Gradac ponad Gata.

Više stotina vjernika okupilo se sa svih strana nekad slavne Poljičke knežije kako bi s poljičkim sinom, vojnim biskupom Jurom Bogdanom proslavili nebeskog zaštitnika, kojem se Poljičani stoljećima utječu moleći ga Božji blagoslov za svoja polja i blago, mora i planine kojima je opasan kraj omeđen rijekama Žrnovnicom i Cetinom, koji od davnina uređuje svoje odnose poštovanim Statutom poljičkim.

Nazočne svećenike, vjernike, predstavnike Društva Poljičana s Prika, čelnike gradova i općina među kojima se rascjepkana Poljica, pozdravio je domaćin i organizator slavlja, poljički dekan i župnik Gata don Vlade Đuderija. Biskupu Bogdanu na početku mise darovan je kip Svetoga Jurja koji s konja probada zmaja, kako bi biskup u svome uredu u Vojnom ordinarijatu na Ksaveru imao trajan spomen na ovaj događaj.

Biskup Bogdan govorio je o Poljičanima i njihovoj tradiciji i vjeri u Boga koja ih je održala kroz stoljetne kušnje. Osvrnuo se i na aktualna zbivanja u našem društvu posebno upozoravajući kako neki danas bez ikakvog osjećaja poštivanja vjerskih sloboda i vrijednosti te nacionalnih simbola, usuđuju se pogrđivati naše svetinje i na kazališnim daskama, u ime nekih tzv. umjetničkih sloboda, aludirajući pritom, očigledno, na sramotnu Frljićevu predstavu "Naše i vaše nasilje" koja bi se u ponedjeljak navečer u okviru Marulićevih dana trebala održati na sceni splitskog HNK.

- Ova crkvica sv. Jure mučenika na Gradcu pripovijeda nam povijest naših predaka, naših dičnih i poštovanih Poljičana. Ona ujedinjuje u sebi sve ono čime su se oni ponosili, ono što ih je resilo i što im je davalo snagu za život. Mogli bismo reći da su to „poljičke krjeposti“: vjernost, ustrajnost, hrabrost i požrtvovnost - kazao je mons. Bogdan.

Na kraju propovijedi vojni je biskup spomenuo kako je ova godina u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji posvećena očevima, te ih potaknuo da sa svojim suprugama budu svojoj djeci prvi vjerovjesnici u obitelji.
Misno slavlje na Gracu završeno je biskupskim blagoslovom i himnom "Lijepa naša domovina"

Piše i snimio Ivan Ugrin

YouTubeVideo