Crkva u Hrvata 1727

Poglavar tradicionalnih katolika mons. Bernard Fellay u dvodnevnom pohodu Hrvatskoj

Poglavar tradicionalnih katolika mons. Bernard Fellay u dvodnevnom pohodu Hrvatskoj
Mons. Bernard Fellay, generalni poglavar Svećeničkog bratstva sv. Pija X

 

Početkom listopada Hrvatsku će posjetiti mons. Bernard Fellay, generalni poglavar Svećeničkog bratstva sv. Pija X, kako bi se upoznao s djelovanjem svećenika članova Bratstva u Hrvatskoj i ispitao mogućnost proširenja apostolata.

Svećeničko bratstvo sv. Pija X. djeluje od 1970. sa sjedištem u Menzingenu, Švicarska, kada ga je osnovao francuski nadbiskup Marcel Lefebvre, nezadovoljan uvođenjem nove mise i liberalnim reformama u Crkvi proizašlima iz odluka Drugoga vatikanskog sabora. Mons. Fellay se želi na licu mjesta upoznati s djelovanjem naših svećenika u ovoj zemlji i ispitati mogućnost proširenja apostolata.

Njegova je želja također ojačati hrvatske vjernike u katoličkoj vjeri i potaknuti ih na vjernost Tradiciji Crkve. Stoga će u petak, 2. listopada 2015. godine u Zagrebu, Češki narodni dom (Šubićeva 20) u 17.30 h služiti svečanu (trojnu) misu i nakon toga održati predavanje. Svatko je srdačno pozvan.

Svećeničko bratstvo sv. Pija X. služi isključivo latinsku liturgiju prema obredu koji je bio propisan do 1969. godine, dijeli svetu Pričest vjernicima klečeći na jezik i pridržava se vjere otaca kako se ona poučava u svim katekizmima do II. vatikanskog sabora.

Ono danas ima kuće u 32 zemlje na svim kontinentima i posjećuje još 40 zemalja gdje skupine vjernika traže neprekinutu Tradiciju Crkve. Njezinih 600 svećenika djeluje na različitim područjima: na formaciji ukupno 200 bogoslova, u prioratima i kućama za duhovne vježbe i vode oko 100 škola razne vrste. U tome im pomaže stotinu časne braće i 250 časnih sestara.

Dana 1. rujna ove godine Sveti Otac je osim toga svim svećenicima Svećeničkog bratstva sv. Pija X. izravno podijelio ovlast ispovijedanja za nadolazeću Svetu godinu milosrđa.

misija