Katolička Dalmacija 1363

Nadbiskup Barišić kod splitskih klarisa: Klauzura postoji i u obiteljskom i bračnom životu

Nadbiskup Barišić kod splitskih klarisa: Klauzura postoji i u obiteljskom i bračnom životu
S misnog slavlja u crkvi sv. Klare u Splitu

Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u utorak 11. kolovoza, u samostanskoj crkvi redovnica klarisa u Splitu. Večernje svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Na početku slavlja nadbiskup je pozdravio samostanskog kapelana klarisa fra Josipa Lucića, vikara Splitsko makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića, svećenike, klarise i sve vjernike i štovatelje sv. Klare. Okupljenim vjernicima obratio se i samostanski kapelan klarisa fra Josip Lucić koji se u svoje, i uime sestara klarisa, zahvalio nadbiskupu na njegovoj prisutnosti, propovjednicima koji su predvodili devetnicu i vjernicima koji su se, unatoč visokim temperaturama, radosni okupljali u čast sv. Klare. Posebnu zahvalu uputio je klarisama koje su se ove godine pomladile za tri nove aspirantice i koje su pjevanjem proslavu učinile svečanijom i bogatijom.

"Po krštenju zaručeni smo, zaljubljeni, prihvaćeni od Gospodina i ne odnose se ove riječi misnoga čitanja 'zaručit ću te u nježnosti, ljubavi i vjernosti' samo na klauzurne sestre. Ovo se odnosi na svakoga od nas na povijest jedne duše, jer tko god da je kršten u zaručništvu je s Gospodinom u dinamici života u ovom bogatstvu", kazao je na početku propovijedi nadbiskup Barišić.

Pojedinci, kada upoznaju život sv. Klare i njenih sestara klarisa, pomisle kako one mrze vanjski svijet i stvari te zbog toga bježe od njega što nije točno napomenuo je nadbiskup i nastavio kako klarise žive bogatstvo svoga krštenja, razvijaju ga u sebi i žele rasti do punine, same sa svojim Bogom i svojim bližnjima. Pojasnio je da klauzura znači zatvorenost "sestre žive to zajedništvo no to ne znači da pripadaju nekom zatvorenom prostoru, jer bi to bio promašaj. One odgovaraju zaručniku svojim životom i svjedoče kako im je samo Bog važan i značajan u njihovom životu".

To je razvijanje onog bogatstva koje imamo po krštenju kojega smo primili istaknuo je nadbiskup i posvijestio koliko je potrebno uložiti truda i napora u svijetu svakodnevno živjeti svoju vjeru i svoje krštenje obilježeni identitetom da smo Božja djeca i da nam je samo to važno i samo u tome želimo rasti.

"Nisu samo sestre u klauzuri. Ona postoji i u obiteljskom i bračnom životu. Ima puno stvari koje trebaju ostati samo između nas u obitelji da se ne čuje, da ne iziđe vani da grad i ulica ne priča o nama. To je klauzura", napomenuo je nadbiskup i nadodao kako je klauzura potrebna da sačuvamo onaj odnos s Bogom i da ne uđe u nju različitosti koje razaraju da više ne znamo što je poštenje, solidarnost.

Napomenuo je kako je u klauzuri važno zajedništvo i kako je mjera vjere i ljubavi i odgovora na ljubav Gospodinovu zajedništvo, jer smo kršteni u ime otajstva Presvetog Trojstva. Za zajedništvo je važna volja i to je naš problem napomenuo je nadbiskup i u nastavku dodao koliko je onda potrebno našu samovolju pokrstiti da ona bude usklađena s Božjom voljom i u braku i u obitelji i u ovom ozračju majke Klare.

"Pa neka nas njezin primjer, njezin zagovor, njezin prozor kroz koji nam dolazi budućnost prosvijetli, osvijetli da i mi budemo prozor te budućnosti", kazao je na kraju propovijedi nadbiskup i čestitao svim Klarama imendan i poželio im da usklade svoj život s tim imenom.

Jutarnje misno slavlje predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja, koji je u propovijedi istaknuo: "Pred nama je lik sv. Klare, lik koji je nenametljiv i lik koji je nevidljiv za razliku od likova koje predstavljaju senzacionalistički mediji. Neka nam primjer sv. Klare bude izazov koji će nas potaknuti na glad za Bogom i ljubav prema bližnjima."

Ovogodišnjoj proslavi sv. Klare prethodila je molitva devetnice od 2. do 10. kolovoza koju su predvodili fra Josip Lucić, fra Ante Kukavica, fra Ante Vučković, don Luka Vrljičak, fra Nikica Devčić, o. Jozo Ćirko, o. Stipo Balotinac, fra Ivo Martinović i fra Žarko Mula.

misija / ika