Baština 385

UZ DAN NEOVISNOSTI 'Ranjeni Isus' iz Farkašića uvijek je uz hrvatske vojnike na vojnim hodočašćima

UZ DAN NEOVISNOSTI 'Ranjeni Isus' iz Farkašića uvijek je uz hrvatske vojnike na vojnim hodočašćima
S hodočašća hrvatske vojske i policije održanog u svetištu Majke Božje Bistričke / FOTO MORH

Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

U povodu obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović predslavi misu u 10 sati u svetištu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini u suslavlju čuvara svetišta i udbinskog dekana vlč. Josipa Šimatovića.

Na Dan neovisnosti, župa sv. Nikole biskupa u Metkoviću slavi 50. obljetnicu župe i blagdan Gospe od Ružarija, suzaštitnice župe. Misu u 10.30 predvodi vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

U dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 18 sati misu, uz Dan neovisnosti Republike Hrvatske i blagdan suzaštitnika Dubrovačke biskupije sv. Srđa i Baha, predslavit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Misa zahvalnica za Domovinu služena je u katedrali Sv. Vida u Rijeci u 7 sati, a predvodio ju je rektor riječke katedrale mons. dr. Matija Matičić.

Dan neovisnosti proglašen je državnim praznikom u znak sjećanja na dan kad je Hrvatski sabor 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Hrvatski sabor u Odluci je naglasio i da „Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije – SFRJ“. Na istoj saborskoj sjednici izglasano je i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske. 

Ta značajna saborska odluka donesena je nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su 7. listopada 1991. povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je 8. listopada 1991. u podrumskim prostorijama zgrade INA-e u Zagrebu.

Na Banovini ima mnogo gradova i sela koji su dali svoj veliki doprinos u Domovinskom ratu, no malo selo Novi Farkašić može se podičiti da je u listopadu 1991. godine odigralo vrlo značajnu ulogu na ovim prostorima.

Deset dana nakon proglašenja neovisnosti, 18. listopada 1991. Novi Farkašić je svjedočio neravnopravnoj borbi agresora s više stotina dobro naoružanih vojnika pojačanih tenkovima i transporterima uz potporu zrakoplovstva i topništva s jedne strane i četrdesetak hrvatskih bojovnika s druge strane.

U akciji je s hrvatske strane sudjelovalo tridesetak pripadnika 1. pješačke bojne “Crne mambe” 2. gardijske brigade “Gromovi” i malobrojni mještani sela. Sva ta agresorska sila se raspala na Novom Farkašiću jer je otpor branitelja bio izvrsno organiziran, odlično vođen i pripremljen. Napad neprijatelja je bio prepotentan, samodopadan i organiziran stihijski i bahato. Tijekom borbe prostrijeljeno je raspelo koje danas zovemo Ranjeni Isus iz Farkašića.

Neprijatelj je svoju mržnju prema svemu hrvatskom i katoličkom pokazao nepoštivanjem sakralnih objekata na područjima njegovih vojnih pohoda. Svjedočanstva iz tog vremena su bila vidljiva duži niz godina na uništenoj kulturnoj i sakralnoj baštini hrvatskog naroda.

O toj velikoj mržnji koja je i pokrenula ovaj rat govori podatak da na okupiranim područjima Banovine nije ostala cijela niti jedna katolička crkva, kapelica, pa čak ni raspelo poput toga u Novom Farkašiću. Branitelji su skinuli oštećeno raspelo, a zapovjednik Željko Ćubela ga je dostavio u Operativnu grupu za Sisak i Baniju.

Zapovjedništvo operativne grupe dostavilo ga je u Vladu RH. Hodočasnici i predstavnici Vlade RH tijekom hodočašća krajem 1991. godine ponijeli su ga u Vatikan gdje ga je papa Ivan Pavao II. blagoslovio. U Zagrebu je izrađena replika koja je vraćena u Farkašić, a izvorni Ranjeni Isus iz Farkašića pohranjuje se u riznici zagrebačke katedrale.

misija / ika / hkm