Baština 458

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac otkrio slikarsko umijeće izložbom u Krašiću 'Priroda govori o Bogu'

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac otkrio slikarsko umijeće izložbom u Krašiću 'Priroda govori o Bogu'
Prihod ostvaren od prodaje slika namijenjen je za uređenje kuće časnih sestara u Krašiću

Prva izložba "Priroda govori o Bogu" umirovljenog vojnog biskupa Jurja Jezerinca otvorena je u nedjelju u dvorani Općine Krašić. Naime, slikarsko umijeće biskupa Jezerinca tek je otkriveno uoči otvaranja izložbe.

Biskup Juraj Jezerinac je službu vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj obnašao od 1997. do 2016. godine. No, uistinu samo rijetki su znali da i slika. Kako je ekskluzivno otkrio u razgovoru za HKR, biskupova želja za slikanjem odavno je bila prisutna u njemu.

“Kad sam završavao Osnovnu školu u Pribiću, ravnatelj škole priopćio mi je vijest da je želja nastavnika škole i profesora, da me Općina stipendira, ukoliko pristanjem na daljnje školovanje. Predlagali su mi da idem u Vojnu akademiju, gdje bih studirao glazbu ili da idem u slikarsku školu. Ja sam i jedno i drugo odbio uz obrazloženje da želim biti svećenik. Tata mi je tu puno pomogao, posebno svojim savjetom”, naglasio je biskup Jezerinac.

Prema njegovim riječima, kao svećenik i biskup nije bio u mogućnosti baviti se slikanjem. “Kad sam došao u mirovinu, bilo je to prije tri godine, prihvatio sam se kista i počeo sam pomalo slikati, a da prije toga nisam završio nikakav početni tečaj”, nadodao je. Govoreći o svom daru za slikanje naglasio je kako se samim slikanjem želi odužiti Bogu na tom daru.

Prvu izložbu “Priroda govori o Bogu” umirovljenog biskupa vojnog ordinarija Jurja Jezerinca otvorio je prof. Stanko Špoljarić, a moći će se razgledati tri tjedna. Prihod ostvaren od prodaje slika bit će namijenjen za uređenje kuće časnih sestara u Krašiću.

Mons. Juraj Jezerinac tim povodom gostovao je u prvoj ovosezonskoj emisiji HKR-a “Kulturogram” u kojoj prvi put govori o novootkrivenom daru slikarstva.

Emisiju “Kulturogram” urednice i voditeljice Katarine Varenice poslušajte emitirana je u ponedjeljak 30 rujna u 18 sati, a nakon emitiranja dostupna je u arhivi HKR-a, dok je videointervju s mons. Jezerincem na YouTube kanalu Hrvatske katoličke mreže.

misija / hkm