Baština 765

Karmelićanka Sveta Terezija od Djeteta Isusa, najmlađa je crkvena naučiteljica i zaštitnica misija

Karmelićanka Sveta Terezija od Djeteta Isusa, najmlađa je crkvena naučiteljica i zaštitnica misija
Malu Tereziju često prikazuju s ružama jer je obećala da će s neba na zemlju posipati ruže

Sveta Terezija od Djeteta Isusa, redovnica karmelićanka i najmlađa crkvena naučiteljica, zaštitnica misija. Rođena je 2. siječnja 1873. godine u gradiću Alençonu u Normandiji u pobožnoj obitelji. Terezija je bila najmlađa u obitelji koja je brojila devetero djece, od kojih je četvero umrlo u najranijoj dobi. 

Kada je imala četiri godine, umrla joj je majka, to je za mladu Tereziju bio veliki gubitak. Nakon smrti majke otac se sa kćerima seli 1887. godine u Lisieux i svu pozornost usmjerava na odgoj kćeri. Terezijina sestra Paulina, koja joj je zamjenjivala majku, stupila je u samostan karmelićanki u Lisieuxu. Poslije nje to je učinila i najstarija sestra Marija. Treća sestra Leonija stupila je u samostan klarisa. Dvije sestre Celina i Terezija rasle su zajedno.

I Terezija je osjetila redovničko zvanje i željela je ući u karmelski samostan gdje su već bile njezine dvije sestre, ali je bila premlada. To je nije pokolebalo. Tražila je dozvolu crkvenih i samostanskih poglavara. Kada joj nisu dopustili, u Rimu je osobno, lice u lice, zamolila papu Lava XIII. dopuštenje da uđe u samostan. Protiv svih pravila, sa samo 15 godina, ušla je u najstroži samostan u Lisieuxu, s nakanom ‘spašavati duše i moliti za svećenike’. 

U njemu je proživjela devet godina vršeći redovite samostanske dužnosti: molitvu, razmatranja, redoviti posao, ručni rad i ostalo. Sve je to obavljala s velikom ljubavlju prema Bogu i dušama za koje je prikazivala sve svoje molitve i trpljenja kojih nije nedostajalo u njezinu redovničkom životu. Uzor su joj bili osim Isusa i sveci: sv. Ivana Orleanska, sv. Ivan od Križa i sv. Terezija Avilska. Prvih pet godina redovničkog života Terezija je puno patila zbog duhovne suhoće i osamljenosti. Veličina njezine osobnosti izazivala je zavist i protivljenje sestara. Doživjela je samo jedan mistični doživljaj.

Bila je izrazito krhkoga zdravlja pa joj je poglavarica zbog toga zabranila da posti, a kako je njezino intenzivno življenje iznimne povezanosti s Isusom svima bilo vidljivo, naložila joj je da bilježi svoja sjećanja i svoja razmišljanja. Tako su i nastali njezini poznati autobiografski zapisi – “Povijest jedne duše”, u kojoj je opisala svoj vlastiti životni put. Postala je putokaz mnogima kako valja koračati putem duhovnoga djetinjstva posve predan u volju Božju, bez očekivanja čudesa i nadnaravnih objava. Imala je slogan: “ Samo ljubav vrijedi! ” Knjiga za koju kažu da u rukama djeluje kao žeravica, u roku 25 godina prevedena je na 35 jezika i tiskana u milijunskoj nakladi.

Umrla je u Lisieuxu 30. rujna 1897. od tuberkuloze, sa samo 24 godine, ali ih je vrlo intenzivno proživjela, bivajući svjesna činjenice da je svaki trenutak koji je protekao onaj koji se ne može nadoknaditi. Njezinu duhovnost su prozvali Mali put svete Terezije, a njime je pokazala da se može postići svetost vršeći s vjerom i ljubavlju male svakodnevne dužnosti. 

Papa Pio XI. proglasio ju je blaženom 1923., a svetom dvije godine poslije, dok ju je sveti papa Ivan Pavao II. 1997. proglasio crkvenom naučiteljicom. Štuje se kao zaštitnica Francuske, cvjećara, bolesnika, posebno onih koji boluju od tuberkuloze, kao i djece bez roditelja. Njezino neraspadnuto tijelo čuva se u katedrali u Lisieuxu. Na slikama je često prikazuju s ružama jer je obećala da će s neba na zemlju posipati ruže, ruže milosti koje kod Boga isprosi na ljude.

Terezijine roditelje, Louisa Martina i Azélie-Marie "Zélie" Martin, rođenu Guérin, svetima je 18. listopada 2015. proglasio papa Franjo. Oni su prvi bračni par u povijesti Crkve koji je zajedno proglašen svetim.

Molitva svetoj Tereziji od Djeteta Isusa

O, sveta Terezijo, ti koja si otkrila da je jednostavan put, put svetosti, pomozi nam živjeti jednostavne stvari svaki dan silom ljubavi koja ih čini velikima. Ti, zaštitnice misija, trči i obujmi granice zemlje da bi poduprla misionare koji su u nevolji, da bi dala snagu onima koji su progonjeni, da bi donijela vjeru onima koji su u napasti. Ti, koja si mlada radosno odgovorila na Ljubav Božju, učini da mnogi mladi osjete u srcu glas Učitelja koji ih zove da postanu ribarima ljudi i da imaju hrabrosti reći svoje "evo me". Ti, koja si po svome obećanju, učinila da na sve nas padne mirisna kiša ružinih latica, daj svećenicima srce, grešnicima oprost, bolesnima zdravlje, očajnima utjehu.

Sveta Terezijo od Djeteta Isusa, moli za nas.

Sveta Terezija od Djeteta Isusa sa samo 15 godina je ušla u najstroži samostan u Lisieuxu, s nakanom “spašavati duše i moliti za svećenike”. Donosimo prekrasne misli svete Terezije od Djeteta Isusa za duhovno uzdignuće:

“Bila sam predmet dalekovidne ljubavi jednog Oca koji nije poslao Riječ da otkupi pravedne, nego grešnike. On hoće da ga ljubim jer mi je oprostio ne mnogo, nego sve.”

“Bože moj, Tvoja milosrdna ljubav je svuda nepriznata, odbačena. Srca na koja je želiš izliti okreću se stvorovima tražeći od njih sreću i njihovu bijednu ljubav, umjesto da se bace u Tvoj naručaj i da prihvate Tvoju neizmjernu ljubav…”

“Isus ne silazi s neba svaki dan da ostane u zlatnom ciboriju, nego da nađe drugo nebo koje mu je neizmjerno milije nego prvo: nebo naše duše načinjeno po njegovoj slici, živi hram Presvetog Trojstva!”

“Ako dragi Bog usliši moje želje, moje će nebo proći na zemlji sve do svršetka svijeta. Da, provest ću svoje nebo čineći dobro na zemlji.”

“Dragi Bog mi daje hrabrosti prema mojim patnjama. Osjećam da trenutno ne bih mogla više podnijeti, ali se ne bojim jer, ako se one povećaju On će u isto vrijeme povećati moju hrabrost.”

“Ja sam stvarno samo ono što dragi Bog misli o meni… Čini mi se da je poniznost istina… Volim samo jednostavnost, jeza me hvata od ‘pretjerivanja’.”

misija / hkm / marija bačić