Baština 1257

Župan Blaženko Boban: Sveti Jeronim zaslužuje ovo velebno djelo Slobodana Prosperova Novaka

Župan Blaženko Boban: Sveti Jeronim zaslužuje ovo velebno djelo Slobodana Prosperova Novaka
Mladen Parlov, Blaženko Boban i Slobodan Prosperov Novak / Foto Jakov Prkić_CROPIX

Sveti Jeronim Dalmatinac – naslov je knjige prof. Slobodana Prosperova Novaka, koja je u povodu blagdana sv. Jeronima 30. rujna, ujedno i Dana županije, predstavljena u konferencijskoj dvorani Splitsko-dalmatinske županije, u društvu izlagača, koje su, uz autora, činili dekan splitskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. Mladen Parlov i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, a na videolinku iz Zagreba i dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

– Iskreno moram priznati da me oduševila ova knjiga o svetom Jeronimu Dalmatincu i to je nešto što smo dugo čekali. Posljednjih godina sam proučavao upravo život i djelo sv. Jeronima, a sve pripremajući se za 1600. obljetnicu, koju nadam se da će Hrvatska dostojanstveno obilježiti iduće godine. Ono što me posebno rastužilo jest koliko malo u suvremenoj javnosti govorimo o sv. Jeronimu kao o hrvatskome svecu i koliko malo znamo. Čestitam prof. Slobodanu Prosperovu Novaku, knjigu sam pročitao u dahu jer je pisana toliko pitko, zanimljivo i popularno, a utemeljeno na činjenicama. Čestitam i županu na odluci da upravo blagdan sv. Jeronima bude i blagdan Županije jer već dugo znamo da je sv. Jeronim nebeski ambasador ove županije i na ovaj mu način vraćamo priznanje – rekao je Božo Skoko.

Svečana sjednica u HNK-u

Blaženko Boban je rekao kako je o potrebi promjene Dana županije promišljao od trenutka dolaska na poziciju župana, 2017., prije svega iz praktičnih razloga, ali i iz jednog najvažnijeg:

– U veljači 1993. hrvatska je Vlada donijela odluku da treba formirati županije na području Republike Hrvatske. Po toj odluci, negdje kroz travanj sve su županije formirane kao teritorijalne geopolitičke jedinice na teritoriju RH. I danas najveći broj županija svoj dan slavi u travnju, mjesecu kad su formirane. No, s obzirom na to da naša Splitsko-dalmatinska županija jedina kao geopolitička jedinica baštini ime Dalmacija, kud ćete primjerenije nego da takav znanstvenik, teolog, književnik i prevoditelj, sv. Jeronim Dalmatinac, bude zaštitnik naše Splitsko-dalmatinske županije.

Već tada sam znao da se 2020. priprema 1600. Jeronimova godišnjica, i to na svjetskoj razini. Bilo mi je nejasno kako cijeli svijet slavi sv. Jeronima, a mi ovdje, koji baštinimo njegovo ime, nismo ničim pridonijeli tome. I to je bio moj poticaj, koji je Županijska skupština prihvatila. Mnogi od nas s ovih prostora prepoznat će se u temperamentu sv. Jeronima. Jeronim je uistinu čovjek koji zaslužuje ne samo svoj dan u našoj županiji, nego i ovo velebno djelo, kako mi ga ovih dana komentiraju sugovornici – kazao je župan.

Boban je dodao kako je prvih šest mjeseci iduće godine Hrvatska predsjedateljica EU-om, upravo u razdoblju kad će cijela Europa slaviti sv. Jeronima i kako je to prava prilika za dostojno obilježavanje na najvišoj nacionalnoj razini.

– U ponedjeljak u 11 sati u HNK-u ćemo imati svečanu sjednicu i na ovaj način vas sve skupa pozivam, a ako sam nešto i pogriješio, oprosti mi Bože jer sam Dalmatinac.

Spremnost na polemiku

– Profesor Novak donosi detaljan životopis sv. Jeronima, a piše ga crpeći nadasve na izvorima, a onome što je Jeronim napisao o sebi, kao i njegovi suvremenici i autori sljedećih naraštaja. Ovo je prvi put da imamo jednu cjelovitu, detaljnu biografiju sv. Jeronima, po etapama njegova života. U drugom dijelu, prof. Prosperov Novak ukazuje na povijesne veze s Hrvatima. Neke su legendarne u ishodištu, kao ona da je on autor glagoljice. To nije bilo bez važnosti kad je u 13. stoljeću papa Inocent IV. dopuštao Hrvatima da rade bogoslužje i mole časoslov na svome jeziku, te da se koriste svojim pismom – rekao je dekan KBF-a Mladen Parlov i spomenuo u knjizi naglašenu vezu s Markom Marulićem, koji nema ni jedne ozbiljnije moralne i teološke teme a da se ne referira na sv. Jeronima.

– Primjerice, Marulićev rukopis "Repertorium", gdje je polovina gotovo svih citata iz Svetog pisma i od sv. Jeronima i gdje kaže kako sv. Jeronim nije Talijanac nego našijenac, te zaključuje: "On je moj i ja sam njegov, ne dam ga nikome." Meni kao teologu najzanimljiviji je kronološki katalog prijevoda te svih književnih teoloških djela sv. Jeronima. 

Ono što mi je posebno zapelo za oko, a mislim da je i profesora Novaka to privuklo, jer i sam to nosi u sebi, jest ljubav prema riječi i spremnost na polemiku. Odatle i poznata Jeronimova izreka "Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum", jer se nije ustezao od žučnih, pa i žestokih rasprava. Rekao bih da će svatko tko uzme ovu knjigu dobiti ne samo informaciju o sv. Jeronimu, nego i o hrvatskoj i europskoj kulturi – zaključio je Parlov i najavio osnivanje Hieronimianuma, centra za istraživanje sv. Jeronima, kojemu je nakana skupiti sva Jeronimova djela i prevesti ih na hrvatski.

jakov kosanović