Baština 927

Don Anđelko Kaćunko: Svetci mučenici 'navigacija' su za hodočašćenje životom i sigurno putovanje u Nebo

Don Anđelko Kaćunko: Svetci mučenici 'navigacija' su za hodočašćenje životom i sigurno putovanje u Nebo
Don Anđelko Kaćunko (u crvenoj misnici) pričešćuje vjernike na Gospinu otoku u Solinu

Pročitajte propovijed don Anđelka Kaćunka, svećenika Gospičko-senjske biskupije, koju je održao u subotu, zadnjeg dana trodnevnice, uoči svetkovine Rođenja Marijina na Gospinu otoku u Solinu. 

"Sin Čovječji gospodar je subote!"
Braćo i sestre, subota je bila za Židove sveti dan – Dan Gospodnji – kao što je nama kršćanima NEDJELJA Dan Gospodnji, jer Isus je uskrsnuo u prvi dan nakon subote! Među mnogim jezicima na svijetu ruski jezik najpreciznije 'definira' taj sveti Dan – nedjelja na ruskom kaže se "voskresenie (Uskrsnuće)"! U hrvatskmu jeziku naziv toga dana ističe NE-RAD, ne-djelanje, tj. upravo ono što izražava Treća zapovijed Božja: "Spomeni se da svetkuješ Dan Gospodnji!" Dakle, svetkovanje isključuje sve profesionalne poslove (koje je moguće izbjeći, jer znademo da postoje zvanja i službe koje moraju radi općega dobra raditi i nedjeljom!).

Rad nedjeljom i danas izaziva rasprave, kao što je to bilo i u Isusovo vrijeme. Njegov sukob s farizejima često je bio upravo zbog odredaba Zakona, ali najčešće zbog propisa koji su bili LJUDSKA a ne božanska odredba… Tako je naknadno bilo određeno čak i koliko koraka se smije napraviti subotom! Takav je i farizejski prigovor Isusu zato što njegovi učenici trgaju klasje i jedu ga – jer to, po njihovu tumačenju, nije bilo dopušteno činiti subotom. Isus im je argumentirano odgovorio ter dodao da je "Sin Čovječji", tj. Isus, dakle Bog "gospodar subote"! 

To je lekcija farizejima da svoje propise ne stavljaju ispred Božjih odredaba odnosno da Isus znade bolje od njih što je subotom dopušteno a što zabranjeno činiti. Taj događaj (iz današnjeg evanđelja) zapisali su također evanđelisti Matej i Marko. Sv. Marko donosi i veoma važne Isusove riječi: "Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote!" To je Božja riječ, to je nama Božja pouka i poruka, Božje PISMO nama. Zato ga i zovemo SVETIM.

Premda je tako, s tugom moramo konstatirati žalostnu činjenicu da katolici slabo poznaju Sv. pismo i da je veoma malen broj onih koji ga čitaju svaki dan. To više što imamo za uzor Sv. Jeru Dalmatinca (on ima i nadimak Hrvat), koji je cijelu Bibliju znao napamet. On je to naučio u ono staro vrijeme, kad još nije bilo famoznih "kurikuluma" famozne "Škole za život" u kojoj današnja djeca ništa neće morati učiti napamet…! Nažalost, ne samo da djeca i mladi ne znaju naizust gotovo ništa iz Sv. pisma, nego je danas malo i odraslih kojima je ono 'Knjiga za život'! U prošlim vrjemenima kršćanima je glavna učiteljica bila Biblija, a danas je televizija!

Promislimo kako danas mladi kršćani reagiraju na biblijske riječi proroka Jeremije, koje današnjem mentalitetu zvuče 'kontroverzno': "Proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka, i slabo tijelo smatra svojom snagom!" (Jr 17,5). Tome se mnogi se smiju jer danas se svi uzdaju u moćnike, svi traže vezu (većina se ponaša po pravilu: Ako nemaš veze, sve ti je bezveze!), tzv. VIP face (verry important person) osobito su na cijeni (kod nas se ta kratica slobodno može prevesti kao – 'veze i poznanstva'!).

Zatim, zar se i kršćani ne dive tzv. missicama i misterima, zar ne "obožavaju" pjevače i zabavljače i glumice koje rese naslovnice? Zar i današnji kršćani nisu podlegli općem kultu tijela i medijskoj reklami vječne mladosti, zar nisu i toliki kršćani doslovce opsjednuti izgledom, modom... (rezultati anketa u bogatim zemljama kažu da je 80 posto žena nezadovoljno svojim - izgledom!)? Isto tako, posebno se valja zamisliti i zabrinuti nad odnosom našega naroda prema politici, jer ona je tema svih razgovora u svim susretima, ona izaziva velike napetosti i žestoke podjele čak i među tzv. dobrim kršćanima, ona je uzrok mnogih svađa i psovki svakoga dana. 

A paradoks je u tome što većina niti znade što je politika u svojoj biti, niti kako ona 'iznutra' funkcionira, niti zašto se njome pomoću medija toliko raspaljuju strasti pa gotovo imamo fenomen 'opsjednutosti naroda politikom'! Nažalost, i u Crkvi je malo onih koji narod na tome području 'smiruju' i poučavaju. Zato često, u obliku dosjetke, pokušavam ljudima objasniti da u svijetu nije Politika prava vlast nego HGSS! Ali to u ovom slučaju nije Hrvatska gorska služba spašavanja (nego globalna gorka služba upropaštavanja!) jer znači da je prava vlast u rukama moćnika koji odlučuju o 'cijeni HGSS' (hrane, goriva, struje, stvari)!

Dakle, ne trebamo se čuditi, premda zvuči strašno, ako Biblija za takve kaže da su "prokleti", jer na njih se odnosi i Isusova opomena: "Jao vama…!" Zato trebamo promisliti gdje smo i kakvi smo! A, nasuprot tome, Božja riječ po proroku kaže: "Blagoslovljen čovjek koji se uzdaje u Gospodina...!" (Jr 17,7) - pa čak i onda kada to nije ugodno, nego štoviše uzrokuje čovjekovu patnju i progon! Na takve se odnose Isusove riječi: "Blago vama…!" (v. Mt 5,1-12).

Eto, braćo i sestre, iz toga se vidi kako se duboko razlikuju Božji kriteriji i stavovi ovoga svijeta. Zato vrijedi spomenuti ljude koji su se u svemu oslanjali na Boga i bili podpuno vjerni Evanđelju – to su sveti mučenici. Jedan od njih je i Sveti Marko Križevčanin, koji je ubijen na današnji dan u Košicama prije točno 400 godina. (7.9.1619.). No, ako su nekome neuvjerljivi primjeri dalekih svjedoka, mi imamo i čovjeka "naših dana", na kojem se doslovce ostvarilo sve što prorok i Isus rekoše o čovjeku koji se uzdaje jedino u Boga - to je Blaženi Alojzije Stepinac. 

Prisjetimo se: 1. Odbacio je prijedlog moćnika Tita da odvoji Crkvu od Pape i osnuje samostalnu Hrvatsku katoličku crkvu! 2. Potpuno se oslonio na Boga - kako pokazuje i njegovo geslo (na latinskom): "In te, Domine, speravi!", što su također svetopisamske riječi, a znače: "U tebe se, Gospodine, uzdam!" 

Znademo što je sve kardinal Stepinac podnio zbog vjernosti Evanđelju i Crkvi, zbog ljubavi prema Kristu i Kroaciji, ali on nije bio nesretan zato što je završio u zatvoru, zato što su ga popljuvali jer se uzda u Boga, zato što je znao da će umrijeti kao mučenik – premda je on i danas nekima 'sporan'! Na njemu su se doslovce ostvarile biblijske riječi: "Prije smrti ne zovi nikoga sretnim, jer se tek na svom koncu spoznaje čovjek" (Sir 11,28).

Postoje mnoga svjedočanstva o Stepinčevoj predanosti u volju Božju do posljednjega trenutka života. A kako se osjećao Tito koji ga je osudio, kojemu su laskali i hvalili ga i koji je ubrojen među deset svjetskih "megaubojica"... - ne znamo!

Evo, na koncu, tri zapisa o našemu svetom Blaženiku. "U trenutku uzburkane nacionalne povijesti on je tumačio najautentičniju tradiciju vašeg naroda" - rekao je za kardinala Stepinca papa Ivan Pavao II, u zagrebačkoj katedrali, 10.9.1994. A predsjednik Franjo Tuđman, u pozdravu Svetom Ocu, 2.10.1998. reče:

"Stepinčevom beatifikacijom odaje se priznanje istini i njegovoj žrtvi pred poviješću, ali i sadašnjošću, jer sa scene još nisu nestale snage koje bi hrvatskom narodu, Katoličkoj Crkvi i ovoj demokratskoj Hrvatskoj, željele nametnuti krivnju za fašističke grijehe i zločine, koje hrvatski narod i država osuđuju. Uzdizanjem prvog čovjeka Katoličke Crkve u Hrvatskoj u razdoblju II. svjetskog rata na čast Oltara, znači ujedno priznanje svim žrtvama i mučenicima i fašističkog i komunističkog režima." Snaga i aktualnost tih riječi odjekuju do danas!

Uz to posebno nam je važan sud Svetog Ivana Pavla 'Dragog' (rečen u Mariji Bistrici, 4.10.1998.): "U osobi se novoga blaženika spaja cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom ovoga (= 20.) stoljeća obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom. Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem Blaženi Alojzije Stepinac svojem narodu pruža svojevrsni KOMPAS da bi se znao orijentirati."

Dakle, svi svetci, a poglavito mučenici, naši su "kompasi" odnosno "navigacija" za uspješno hodočašćenje ovim životom i sigurno putovanje u Nebo. Zazovimo ih žarko: Sveti Marko – moli za nas! Sveti Alojzije – moli za nas! Sveti Solinski mučenici – molite za nas! Svi sveti Hrvatski mučenici – molite za nas!
Gospe Velikoga hrvatskog krstnog zavjeta – moli za nas! Amen.

misija / don anđelko kaćunko