Baština 968

Preminula sestra Imakulata Bernardica Malinka, utemeljiteljica ansambla Collegium pro musica sacra

Preminula sestra Imakulata Bernardica Malinka, utemeljiteljica ansambla Collegium pro musica sacra
Ansambl Collegium pro musica sacra sa svojom umjetničkom voditeljicom sestrom Imakulatom

Okrijepljena svetim Otajstvima, nakon duge bolesti, 23. kolovoza u 85. godini života i 61. godini redovništva u KBC-u Rebro preminula je sestra Imakulata Malinka. Sprovod će biti u utorak 27. kolovoza u 14.10 sati na Miroševcu. Misa zadušnica služit će se nakon ukopa u župnoj crkvi Sv. Leopolda Mandića u Dubravi.

Sestra Imakulata Bernardica Malinka rođena je u Novoj Gradiški, 21. veljače 1935., kao šesto dijete u obitelji Rudolfa i Marije rođene Kovačević. U obitelji je primila duboke temelje kršćanskog života koji je izrastao u radikalan odgovor na Božju ljubav u redovničkom zvanju. Ono se rađalo, raslo i razvijalo u nenaklonjenim vremenima za Crkvu i redovništvo. Bernardica je ušla u samostan sestara „Naše Gospe“ u Zagrebu 25. kolovoza1951. Tu se nastavio njezin rast u vjeri, redovništvu i u glazbenoj struci.

Poslije srednje škole uslijedila je redovnička formacija. Prve redovničke zavjete položila je 24. kolovoza 1958., a doživotne zavjete 1964. godine. Za vrijeme juniorata studirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (1960 . – 1965.) gdje je diplomirala orgulje i glazbeno teorijske predmete u klasi prof. Vlaste Hranilović. Od 1965. do 1967. godine, djeluje kao orguljašica i dirigentica u župi Sv. Blaža u Zagrebu.

Godine 1967. odlazi u Regensburg (Njemačka) gdje pri Papinskom institutu za crkvenu glazbu usavršava sakralnu glazbu. U razdoblju od 1968 do 1999. djeluje kao profesorica glasovira, orgulja i teorijskih predmeta na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Od godine 1963. redovito priređuje samostalne orguljaške koncerte u zemlji i inozemstvu. Godine 1972. osnovala je ansambl Collegium pro musica sacra.

Kao umjetnička voditeljica s Collegiumom je ostvarila više od tisuću nastupa u crkvenim i koncertnim prostorima u Domovini i inozemstvu.

Kao vrsna glazbenica trajno je usmjeravala Collegium da ostane vjeran svojoj prvotnoj ideji: kvalitetnim i stilski primjerenim izvođenjem sakralne glazbe naviještati Radosnu vijest Isusa Krista. Ovaj rad ansambla Collegium pro musica sacra pod njenim vodstvom okrunjen je 1996. i međunarodnim priznanjem, srebrnom medaljom u okviru natjecanja crkvenih zborova Perluigi da Palestrina u Jeruzalemu u jubilarnoj 2000. godini postojanja grada Jeruzalema.

Osim pedagoškog i dirigentskog bavljenja sakralnom glazbom, autorica je i većeg broja stručnih radova nastalih kontinuirano od 1968. godine. Surađivala je i na izdavačkom području kao priređivačica priručnika za glazbeni odgoj u redovničkim novicijatima, Zagreb, 1980. Određeni dio njezinih radova posvećen je duhovnosti Časnoga sluge Božjega oca Ante Antića. Sudjelovala je na međunarodnim mariološkim kongresima.

U redovničkoj zajednici sestra Imakulata je najveći dio života provela u Zagrebu u kući matici Primorska 20. Nakon ulaska u mirovinu od 1999. do 2005. bila je u Živogošću, a od 2005. do kraja života u zajednici na Bukovačkoj. U Družbi je vršila službu generalne savjetnice, kućne poglavarice, odgojiteljice juniorki te brigu za glazbeni odgoj u Novicijatu.

misija / ika