Baština 419

Laudato TV premijerno prikazuje dokumentarac 'Časnik mirotvorac' na dan otmice dr. Ivana Šretera

Laudato TV premijerno prikazuje dokumentarac 'Časnik mirotvorac' na dan otmice dr. Ivana Šretera
Dr. Ivan Šreter

"Časnik mirotvorac" naslov je filma o pakračkom mučeniku dr. Ivanu Šreteru snimljenom u produkciji Zaklade dr. Ivan Šreter 2009. a koji je 2017. objavljen u remasteriranoj verziji. 

O tome zašto je film do sada prikazan samo četiri puta i kako je došlo do nove remasterirane verzije filma, autor Dražen Bušić je rekao: „Nakon prvih projekcija za koje je bio ogroman interes javnosti, dogodio se jedan organizacijski zastoj kojemu razlog tada nisam razumio. Jednostavno smo stali s projekcijama, a koliko se sjećam, niti ozbiljnih pregovora s nekom televizijskom kućom nije bilo jer u to vrijeme nije bilo službenih natječaja za ovakve formate. 

No, kada sam nedavno predložio producentskoj kući da napravimo remaster filma, promptno sam dobio zeleno svjetlo. Gledano iz ove perspektive sve mi je jasnije da je moralo ovako biti, da je "Časnik mirotvorac" jednostavno bio snimljen prije vremena, u smislu da je hrvatska javnost tek sada spremna upoznati ovu veličinu kao i okolnosti njegove mučeničke smrti te razloge zašto su neki od sudionika uvršteni u film.“

Podsjetimo se, početkom srpske oružane pobune dr. Ivan Šreter, ravnatelj lipičke bolnice, vršio je dužnost Predsjednika kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Ovaj 'hrvatski Gandhi', kako ga neki nazivaju, imao je vjeru u mir i zajednički život svih naroda koji žive na prostoru Republike Hrvatske, zalagao se za mirna rješenja i nastojao izbjeći rat i krvoproliće, a kao liječnik liječio je svakoga bez obzira na vjeru i naciju. Njegova nastojanja da mirnim putem dođe do mira sa Srbima koje je nazivao braćom, nisu urodila plodom. 

Štoviše, četnici su ga 18. kolovoza 1991. zarobili na barikadama u selu Kukunjevac. Potom je prebačen u jednu kuću u blizini zloglasnog logora Bučje gdje je prema svjedočenju očevica, također sužnja, dr. Vladimira Solara bio neviđeno mučen. Do danas nije poznat dan njegove smrti kao niti mjesto gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci. 

Među prijateljima i rodbinom te brojnim osobama iz društvenog i političkog života u filmu je sudjelovao i Veljko Džakula. Tijekom Domovinskog rata Džakula je vršio dužnost Predsjednika Vlade SAO Krajine zapadne Slavonije. Potkraj rata bio je zarobljen ali i ubrzo amnestiran. On tvrdi da ne zna tko je ubio dr. Ivana Šretera niti gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci. 

Gledatelji će u filmu moći vidjeti originalni dokument ispisan rukom kapetana JNA u kojemu piše: „Odlučeno likvidirati!“ Čovjek koji je to napisao odslužio je dugogodišnju kaznu zatvora jer je sudjelovao u oružanoj pobuni protiv RH ali i on tvrdi da ne zna tko je ubio dr. Šretera.

Ivančić i Kustić u filmu su rekli: „On je kršćanski mučenik kojega hitno treba proglasiti blaženikom!“ Dražen Bušić je o tome rekao: „U dokumentarcu dr. Tomislav Ivančić i don Živko Kustić izrekli su istovjetno da dr. Šreter ima obilježja kršćanskog mučenika i da za njega treba biti pokrenut postupak za proglašenje blaženim. Kada bi se to dogodilo, možemo samo zamisliti kakvo bi se novo svjetlo bacilo na cijeli Domovinski rat! 

Prof. Tomislav Ivančić koji je dr. Šreteru bio duhovnik za vrijeme studija misli da je njegova pomirljivost prema neprijateljima mira bio njegov najveći 'grijeh' i da je zato 'morao' umrijeti. Hrvatski narod mu se do sada uspio odužiti time što njegovo ime nose trg u Pakracu, kao i odjel pakračke bolnice te Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ. Osobno mislim da to nije dovoljno. Zašto neki trg u Splitu ili Dubrovniku ne bi nosio njegovo ime? Zašto se ne bi osnovao Institut za mirovne studije dr. Ivan Šreter, jer on je to zaslužio!“

Iako do sada još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti, prijatelji i članovi Zaklade vjeruju da će dr. Šreter s vremenom postati uzor čovjekoljublja i bogoljublja novije hrvatske povijesti.

TV premijera dokumentarca "Časnik mirotvorac" biti će na Laudato TV u nedjelju, 18. kolovoza u 21.15 a repriza 19. kolovoza u 16 sati.

Misija / Zaklada dr. Ivan Šreter