Baština 428

'Praski' iz Podstrane dvostruka kruna 11. festivala marijanske duhovne pjesme 'Klape Gospi Sinjskoj'

'Praski' iz Podstrane dvostruka kruna 11. festivala marijanske duhovne pjesme 'Klape Gospi Sinjskoj'
Klapa 'Praska' izvela je pjesmu "Sveta slika" autora Duška Tambače

Klapa "Praska" iz Podstrane apsolutni je pobjednik 11. festivala marijanske duhovne pjesme "Klape Gospi Sinjskoj" koji je u četvrtak navečer pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića održan u dvorištu Franjevačkog samostana u Sinju.

Izvedbom pjesme "Sveta slika" autora Duška Tambače "Praska" je osvojila prvo mjesto po odluci stručnog ocjenjivačkog suda, ali i publike. Autor Duško Tumbača pobjedničkom pjesmom osvojio je zlatnu statuu Gospe Sinjske. Drugo mjesto i srebrnu skulpturu Gospe Sinjske osvojila je klapa "Vinčace" iz Novog Vinodolskog za izvedbu pjesme "Ave Maria" Živka Ključe. Treće mjesto i brončanu skulpturu Gospe Sinjske osvojila je klapa "Amfora" iz Dubrovnika za izvedbu pjesme "Gospi od milosrđa" autora Krešimira Magdića.

Odlukom stručnog ocjenjivačkog suda najbolju klapsku izvedbu imala je klapa "Vinčace" iz Novog Vinodolskog s pjesmom "Ave Maria". U ovoj kategoriji još su nagrađene klape "Munita" iz Zadra i "Contra" iz Splita. Notni zapisi svih nagrađivanih skladbi kroz proteklih deset godina tiskani su i ukoričeni u posebno izdanju predstavljenom upravo na ovom 11. festivalu. Primjerak te knjige svečano je uručen provincijalu fra Marku Mrši.

I ovogodišnji festival "Klape Gospi Sinjskoj", naslovljen "Od zvijezda sjajnija", održan je u organizaciji istoimene udruge i sinjskih franjevaca u prepunom dvorištu Franjevačkog samostana Gospe Sinjske. Poslije prigodnih pozdravnih govora dožupana Luke Brčića, Kristine Križanac, gradonačelnice Sinja i fra Marka Mrše, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, 11. festival "Klape Gospi Sinjskoj" otvorio je fra Ante Čovo, novi gvardijan Franjevačkog samostana i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske.

Stručni ocjenjivački sud radio je u sastavu: Bojan Pogrmilović, predsjednik, te članovi: Inga Romac Šarić, Žan Morović, Rajmir Kraljević, Goran Ugrin i Branko Tomić.

Na 11. festivalu izvodile su se nove skladbe marijanske duhovnosti pisane za a capela izvedbu. Sudjelovalo je ukupno 13 klapa iz svih krajeva Hrvatske: "Salona" iz Solina, "Sorelo" iz Zagreba, "Arka" iz Splita, "Vidulice" iz Rijeke, "Štorija" iz Splita, "Kalelagra" iz Zadra, "Skradinke" iz Skradina, "Praska" iz Podstrane, "Munita" iz Zadra, "Kaše" i "Amfora" iz Dubrovnika, "Vinčace" iz Novog Vinodolskog i "Contra" iz Splita.

Toni Paštar