Baština 1470

Laudato TV za Dan pobjede prikazuje glazbenu emisiju 'Gospi na dar' klape Sveti Juraj HRM-a

Laudato TV za Dan pobjede prikazuje glazbenu emisiju 'Gospi na dar' klape Sveti Juraj HRM-a
'Gospi na dar' sniman je u svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici

Uz blagdan Gospe Snježne i Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta koji je ujedno i Dan pobjede i Dan vojnog ordinarijata Laudato TV donosi specijalnu glazbenu emisiju, u nedjelju, 4. kolovoza u 21.15 - premijerno, te u ponedjeljak, 5. kolovoza u 15.15 - reprizno. 'Gospi na dar' sniman je u svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Klapa 'Sveti Juraj' Hrvatske ratne mornarice izvodi dvanaest napjeva poznatih marijanskih pjesama. Stare pjesme u novom ruhu jedinstveni su glazbeni doživljaj koji će oduševiti sve generacije.

Za Hrvatsku je posebno značajan datum 5. kolovoza. Na taj dan se obilježava blagdan Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Ona je zaštitnica i Vojne biskupije. 

Godina Velikoga zavjeta započela je 1975. Tada su se u Solinu okupila biskupijska hodočašća iz svih biskupija Crkve u Hrvata. Cilj je bila obnova cjelokupnog kršćanskog života Hrvata kako bi se ojačala vjernost Crkvi i Apostolskoj Stolici. Namjera je bila da se utvrdi pradjedovska vjera i obnovi katolički život. I izmoli plodna budućnost Crkvi u Hrvata i cijelom hrvatskom narodu.

Pralik Gospe Velikoga zavjeta je najstariji poznati Gospin lik u hrvatskoj umjetnosti. Datira iz 11. stoljeća iz crkve kralja Zvonimira u Biskupiji kod Knina. Prema ovome praliku izliven je u zlatu i srebru lik Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Bio je to zavjetni dar svega hrvatskog naroda i svih naših vjernika.

Najveći duhovno-glazbeni spektakl u Hrvatskoj i šire koji je okupio 18.000 posjetitelja u zagrebačkoj Areni  dolazi na ekrane Laudato televizije na Veliku Gospu, 15. kolovoza u 20 sati

Najveći hrvatski godišnji glazbeni događaj suvremene duhovne glazbe, koncert 'Progledaj srcem' u produkciji Laudato televizije koji je održan u svibnju ove godine pokazao je kako ni zagrebačka Arena nije prevelika da bi okupila tisuće zaljubljenika u molitvu i slavljenje.

Koncert se već peti put organizira kao podrška Laudato televiziji, prvoj hrvatskoj obiteljskoj televiziji s kršćanskim vrijednostima. Posjetitelji iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke, Austrije i drugih zemalja jednoglasno su pjevali gotovo tri sata, više od trideset pjesama u izvedbi 125 glazbenika i izvođača. Visoka produkcija, glavna i pomoćna pozornica, svjetlosni i specijalni efekti, vrhunska dotjeranost glazbenih aranžmana i orkestracija bili su pripremljeni na najvišoj razini.

Koncert su otvorili Alan Hržica, Domagoj Pavin i Petar Buljan. Na glavnu pozornicu zatim je 'doletio' Rafael Dropulić – Rafo koji je već zagrijanu publiku podsjetio na dubinu poruke cijelog koncerta 'otvoriti oči svojega srca' s istoimenom pjesmom. Silinu radosti koja je preplavila dvoranu razdragali su domaćini večeri s. Dijana Lončarek, Marin Periš i 'uživo' iz Kine Josip Kežić, gdje je započeo potragu za investitorima koji bi uložili u Laudato TV.

Pjevati Ljubavi nastavile su Hanna Polhe i sestre Halužan, Alan Hržica kojemu se na violončelu priključila i Ana Rucner. Scenu je zaokupio Zbor redovnika, predvodeći pjesmu 'Došli smo ti Majko draga' dok je umjetnica Eva Vukina crtala Gospin lik koji pažljivo drži u svojim rukama Arenu. 

Brojna publika u glas je pjevala sa Zborom Mihovil, fra Marinom Karačićem kojemu se pridružio Ante Cash, grupom Emanuel, Božjom pobjedom i sestrama Palić kojima se pridružio Toni Cetinski. Duhovnu meditaciju koja se mnogima urezala u srca pripremio je vlč. Boris Jozić, a fra Jozo Grbeš pozvao je mlade da promjene zemlju i ostanu u Hrvatskoj što je spontano rezultiralo pjesmom 'Moja domovina' koja se prolomila dvoranom.

Bogatstvo u različitosti i jedinstvo bez podjela glavne su poruke ovog jedinstvenog zajedništva.

misija / laudato.hr