Baština 706

Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić dobitnik nagrade Slobodne Dalmacije 'Frane Bulić' za životno djelo

Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić dobitnik nagrade Slobodne Dalmacije 'Frane Bulić' za životno djelo
Marko Smetiško uručio je nagradu fra Hrvatinu Gabrijelu Jurišiću / Božidar Vukičević_Cropix

U sklopu proslave 76. rođendana Slobodne Dalmacije koja je održana Galeriji umjetnina u Splitu dodijeljene su i tradicionalne nagrade.

Iz područja znanosti nagradu za životno djelo "Frane Bulić" osvojio je fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, a godišnja nagrada "Kruno Prijatelj" pripala je Ozrenu Polašeku.

"Emanuela Vidovića", priznanje za dostignuća iz polja umjetnosti za životno djelo dobio je cijenjeni snimatelj Andrija Pivčević. Godišnja nagrada "Jure Kaštelan" otišla je u ruke Ivana Glibote Crnog.

Putopisac i gradski vijećnik HDZ-a, Stipe Božić, dobio je nagradu za životno djelo u novinarstvu. Nagrada je nazvana po vjerojatno najvažnijem uredniku Slobodne Dalmacije, Jošku Kulušiću, čije se ime i danas po hodnicima sa sjetom izgovara i ostaje, novim generacijama urednika, na primjer kako treba upravljati novinom. Isto kao što je Smoje, čovjek na čijem sprovodu nije bilo nego šačica ljudi, danas tek vrednovan.

Nagradu nazvanu po njemu, dobio je novinar Vladimir Urukalo. Da je netko brojao, kladili bi se da je to čovjek s najviše naslovnica novine u protekloj godini. Ne tako davno pokrenuo je čitavu lavinu reakcija serijom tekstova o svećeniku pedofilu u splitskom samostanu na Obali

Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić: nagrada "Frane Bulić" za životno djelo
- Franjevac, svećenik, profesor grčkoga i latinskog jezika, pisac i urednik. Osnovnu školu završio je u rodnoj Baškoj Vodi, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju i Zagrebu, filozofiju i teologiju studirao je na Franjevačkoj visokoj bogosloviji u Makarskoj i diplomirao na Bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Također je studirao i diplomirao klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Stupio je u Franjevački red i proveo godinu novicijata na Visovcu. Poslije završenoga studija u Zagrebu, radi kao profesor grčkoga i latinskog jezika na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, bio je i ravnatelj (Gimnazije, Sjemeništa i Arheološkog muzeja) te predsjednik Školskog odbora. Od 1974. godine do danas urednik je Zbornika "Kačić" i nekoliko njegovih nizova. Napisao je, preveo i uredio brojne knjige, monografije i znanstvene članke. Član je uredništva više časopisa i zbornika. 

Bio je član uprave Provincije Presvetog Otkupitelja (vijećnik i zamjenik provincijala), član i predsjednik nekih vijeća Provincije i Splitsko-makarske nadbiskupije, generalni vizitator Provincije sv. Ćirila i Metoda (Zagreb, 1981.) i Provincije sv. Križa Bosne Srebrene (Sarajevo, 1988.). Dobitnik je više nagrada i priznanja od kojih se posebno ističu odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1998.), Nagrada za životno djelo grada Sinja (2003.), kao i županijska nagrada za životno djelo (2014.).

Na dodjeli nagrada nazočnima se obratio Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije:

- Slobodna Dalmacija nisu samo novine – Slobodna je i Zadarski.hr, najutjecajniji i najčitaniji portal zadarske županije. Slobodna je i Šibenski list s portalom Šibenski.hr. I Makarska kronika je Slobodna i Dubrovački vjesnik sa svojim portalom. Slobodna su i Otvoreno more i Max Fishing i Maslina, svi sa svojim portalima, a da usput ne zaboravim i portal Misija. Slobodna su naša periodična izdanja koja govore o najboljem u Dalmaciji, Slobodnu predstavljaju i brojne konferencije na kojima nastojimo verbalizirati i ponuditi rješenja za ključne izazove današnjeg života u Dalmaciji.

I na koncu, Slobodna Dalmacija je u ovom trenutku najbrže rastući news portal u Hrvatskoj. Među deset najčitaniji portala smo ako stvari promatrate nacionalno, a ako se vratite u ove našu, dalmatinsku perspektivu – među 15 apsolutno najčitanijih portala u Hrvatskoj, portal Slobodne jedini je koji nema sjedište u Zagrebu.

Samo u posljednja dva mjeseca imamo 150 tisuća novih korisnika. Slobodnu na portalu mjesečno čita preko 910 tisuća jedinstvenih korisnika. Mjesečno bilježimo 52 milijuna pregledanih stranica i 19,5 milijuna otvaranja našeg portala. Sve ovo što sam vam nabrojao znači da Slobodnu Dalmaciju danas na različitim platformama čita preko 450 tisuća čitatelja.

A to zapravo znači da Slobodna Dalmacija nikad nije bila čitanija nego danas.

Ana Hanžeković, članica Uprave Hanza Medije istaknula je:

- Spojili smo se u jednu tvrtku i sad vas molim da to doživite kao poticaj koji može pomoći Zagrebu i Splitu. Rođendan je pa ćemo pričati samo o lijepim stvarima. Posao koji radite je cijenjen, koristan, mijenjate društvo. Slobodna nam je sad važna kao i Jutarnji list, važni su nam i svi naši portali. I da svaka vaša riječ i video dopru do što više čitatelja.

- O snazi ne treba govoriti. Ali možemo biti još jači, utjecajniji i važniji u poslu kojim se bavimo. Ambicija da Slobodna bude više od regionalne novine. Želimo da vaše divne ljudske reportaže dotaknu cijelu Hrvatsku. Zadaća je da budemo lider na tržištu.

- Sretan vam rođendan i krenimo hrabro u nove izazove! - istaknula je Ana Hanžeković.

misija / andrea topić