Baština 1287

Heroj Domovinskog rata, francuski dragovoljac Jean-Michel Nicolier kao uzor muževnosti

Heroj Domovinskog rata, francuski dragovoljac Jean-Michel Nicolier kao uzor muževnosti
ILUSTRACIJA

Jean-Michel Nicolier, heroj Domovinskog rata i francuski dragovoljac, na facebook stranici "Muževni budite" predstavljen je kao uzor muževnosti. Razloge potražite u tekstu i isječku iz dokumentarnog filma "Sve je bio dobar san."

Jean-Michel Nicolier imao je 25 godina 1991. kada se priključio postrojbi HOS-a u Vukovaru. Htio se boriti iz ideala na strani Hrvata protiv srpskog agresora jer je smatrao da treba doći u Hrvatsku u kojoj nikad nije bio i stati u njenu obranu, za slobodu. Kada je stigao u Zagreb iz rodnog Vesoula u Francuskoj, pitao je koje je ratište najteže, gdje je najpotrebniji. Svi su mu ponavljali: “Vukovar, Vukovar!”

“Moram biti tamo”, rekao je. Ubijen je na Ovčari 20. studenoga 1991. nakon strašne torture.

U svojem posljednjem intervjuu nakon pada Vukovara rekao je:
“Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu."

Na pitanje zašto se prijavio kao dragovoljac odgovorio je: “Mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu.”

Njegova majka je u intervju rekla: “Možda je on bio taj koji je imao onu hrabrost koja je nedostajala našim političarima.”

U isječku HRT-ova dokumentarnog filma redatelja Branka Ištvančića “Sve je bio dobar san”, između ostalog, možete vidjeti intervju s Jean-Micelom, ali i njegovom majkom.

Film “Sve je bio dobar san” autora Branka Ištvančića i producenta Antuna Ivankovića premijerno je prikazan 17. veljače 2016. u dvorani kina Europa u Zagrebu, a u kinodvoranama diljem Hrvatske pogledalo ga je preko 15 tisuća gledatelja.

Nakon sudjelovanja na brojnim festivalima i dobivenih brojnih priznanja i nagrada, film “Sve je bio dobar san”, dobitnik je nagrade “FEDEORA” za najbolji hrvatski dugometražni dokumentarni film koji je bio prikazan u programu Kratke Pule na 64. Pulskom filmskom festivalu. Nagradu mu je dodijelio peteročlani međunarodni žiri sastavljen od članova Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana.

misija / hkm