Baština 1011

Autobiografsko djelo Jelene Stupalo: 'Laura' je knjiga križa, sreće, tuge, vjere, nade

Autobiografsko djelo Jelene Stupalo: 'Laura' je knjiga križa, sreće, tuge, vjere, nade
S predstavljanja u hotelu 'President' u Solinu / ANTE ČIZMIĆ_CROPIX

U Solinu je predstavljena knjiga "Laura", autobiografsko djelo Jelene Stupalo, majke koja je izgubila svoje dijete.

– Priča je to o mojoj curici Lauri, koja je oboljela od zloćudne bolesti, i njezinoj borbi za život. Priča pokazuje i život, nas roditelja, nakon njezine smrti, kao i novu trudnoću i utjehu koju šalje Bog u novoj djevojčici, našoj Loreni. Ono što me najčešće pitaju o ovoj knjizi jest: "Zašto si je napisala i odakle ti snaga?" 

Kada sam odlučila pisati knjigu, zadatak je bio da moju najdublju bol, dakle ono sve najstrašnije što čovjek prolazi kad gubi dijete, pretočim u riječi, ali ne riječi koje će nekoga ražalostiti, koje će dotući čovjeka kada je čita, nego riječi koje bi ga trebale ohrabriti, koje bi mu trebale reći: "Ustani, ponesi svoj križ i idi dalje" – poručila je autorica knjige, a dobrodošlicu svim okupljenima u hotelu "President" poželio je i Zoran Bošković kao nakladnik knjige.

– "Laura" je knjiga koja se čita u jednom dahu i koja sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. To je knjiga koja je morala biti napisana, ne samo zbog djevojčice Laure, koja će zauvijek živjeti među njezinim stranicama, nego i zbog same autorice koja se na iznimno hrabar način izlaže i suočava sa svojom najvećom traumom i koja je napisala, kako i sama kaže: "Knjigu križa, sreće, tuge, radosti, vjere, nade. Knjigu života."

Ovo je knjiga koja svjedoči o pobjedi svjetla nad tamom, smisla nad besmislom, knjiga ljubavi i katarze koja je potrebna da bi se ona ostvarila – istaknula je književnica Nada Topić, a psihologinja prof. Mirjana Nazor također je kazala kako je ovo knjiga puna boli, straha i patnje, ali isto tako, možda i više, knjiga puna optimizma, nade i vjere.

– Cjelokupan roman je jedno duhovno štivo koje će svakom čitatelju dati jedan novi pogled na fenomen patnje. Monolozi s Bogom, te teološki tekstovi i napisane molitve u romanu mogu pomoći bilo kojem čitatelju da shvati i prihvati svoju patnju, osobne ili obiteljske tragedije "očima vjere" – naglasio je i don Mihael Prović, povjerenik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. 

Mia Sesartić