Baština 444

Video-čestitka koju su uputili hrvatski biciklisti Svetome Ocu: Za Rim spremni! Papi vjerni!

Video-čestitka koju su uputili hrvatski biciklisti Svetome Ocu: Za Rim spremni! Papi vjerni!
Susret pape Frane sa sudionicima 1. Hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona do Rima

Misijske Europske Inicijative su prigodom šeste obljetnice pontifikata pape Franje preko Apostolske nuncijature u Zagrebu Svetom Ocu uputili kratku video čestitku, u ime 11. biciklista i suradnika 1. Hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona do Rima od srca čestitajući Svetom. Ocu uz kratki videozapis, kao podsjetnik na njihov susret 24. listopada u Vatikanu.

Podsjetimo, na općoj audijenciji u srijedu 24. listopada papa Franjo posebno je pozdravio 11 biciklista sudionika 1. hrvatskoga zavjetnog biciklističkog maratona hrvatskih svetaca do Rima te ih poslije audijencije osobno pozvao na zajedničko slikanje i blagoslov njihovim obiteljima i cijelom narodu – uz podjelu papinskih krunica, piše na portalu Hrvatske katoličke mreže (hkm.hr).

Projekt 1. hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona od Marije Bistrice do Rima odvijao se pod geslom “Za Rim spremni! Papi vjerni!”, uz 20. obljetnicu Stepinčeve beatifikacije, i s nakanom što skorije kanonizacije bl. Stepinca, kao i u spomen na 664. mučenika Crkve u Hrvata, prema Martirologiju XX. st, don Ante Bakovića, koji su mučeni i stradala pod komunističkim i drugim totalitarnim režimima XX. st., a odvijao se pod pokroviteljstvom vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i kardinala Petera Turksona te medijskim pokroviteljstvom Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog katoličkog radija.

Uz organizatoricu iz Kristova Stola Drinu Ćavar, u projektu je sudjelovalo je ukupno 11 biciklista: dvije biciklistice – iz Vinkovaca i Rijeke (Ana Knežević i Mira Kukolj), te devet biciklista, šest iz Splita (Mijo Špar, Matija Škiljo, Dubravko Markota, Frane Miro Dobrović, Duje Kanajet, Mario Grgat), dvojica iz Bjelovara (Goran Iličić i Ivica Gubo) i jedan iz Banje Luke (Miroslav Margetić).

Biciklisti su ukupno prešli više od 1100 km, dnevno ponekada i više od 150 km, putem vožnje svakodnevno moleći i sva četiri otajstva krunice, i druge molitve hrvatskim svecima i blaženicima, posebno usrdno svaki dana moleći za što skoriju kanonizaciju bl. kardinala Stepinca.

Biciklisti su krenuli iz Marije Bistrice u subotu 13. listopada uz blagoslov banjolučkog biskupa Franje Komarice. Krenuli su ispred karmelskog samostana bl. Alojzija Stepinca.Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa najavljuje novi biciklistički maraton, od Metkovića do Skoplja koji će se održati od 1. do 8. svibnja prigodom Papina pohoda Skoplju 7. svibnja, s nakanom što skorije beatifikacije o. Ante Gabrića i ciljem povezivanja Metkovića i Skoplja – rodnih gradova o. Gabrića i sv. Majke Terezije, pod geslom: “Siromaštvo – Blago Crkve”.

Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa najavila je i novi biciklistički maraton, od Metkovića do Skoplja koji će se održati od 1. do 8. svibnja prigodom Papina pohoda Skoplju 7. svibnja, s nakanom što skorije beatifikacije o. Ante Gabrića i ciljem povezivanja Metkovića i Skoplja – rodnih gradova o. Gabrića i sv. Majke Terezije, pod geslom: “Siromaštvo – Blago Crkve”.

Maratonom će se obilježiti i 100. godišnjica rođenja sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, te 40. godina dolaska sestara Majke Terezije – Misionarki ljubavi u Zagreb, i 40. godina dodjele Nobelove nagrade za mir sv. Majci Tereziji. Ideja je povezati rodna mjesta sluge Božjega o. Ante Gabrića – Metković, i sv. Majke Terezije – Skoplje. Trasa prolaska je: Metković – Perast – Skadar – Tirana – Ohrid – Mavrovo – Skoplje.

misija / hkm

 <