Baština 721

Gospa Lurdska posebno se slavi u hrvatskom svetištu Vepric koje je njoj posvećeno

Gospa Lurdska posebno se slavi u hrvatskom svetištu Vepric koje je njoj posvećeno
Svetište Vepric nalazi se na ulazu u Makarsku / IVO RAVLIĆ_CROPIX

Danas slavimo spomen Majke Božje Lurdske vezan uz njezina ukazanja Bernardici Soubirous u špilji Massabielle u Lourdesu, između 11. veljače i 16. srpnja 1858. Bernardica je imala 18 ukazanja u kojima joj je Gospođa u bijelom, kako ju je Bernardica najprije nazivala, otkrila da je ona Bezgrešno Začeće. U tim viđenjima povjerila joj je i tri tajne koje se odnose na čovječanstvo. 

Sve se to dogodilo tek četiri godine nakon što je papa Pio IX. proglasio dogmu o Marijinu Bezgrešnom začeću. Papa Leon XIII. je 1891. godine odobrio liturgijsko slavlje tih ukazanja, i to samo u pokrajini u kojoj se nalazi Lourdes. Papa Pio X. protegnuo je ta slavlja na cijelu Crkvu.

Lourdes je postao stjecište hodočasnika koji tamo nalaze utjehu. Mnogi su doživjeli i čudesna ozdravljenja. Stoga je papa Ivan Pavao II. odredio da se na današnji dan slavi i Dan bolesnika. Brojni timovi liječnika različitih struka i svjetonazora proučavaju lurdska ozdravljenja, dok Crkva nastavlja ispitivanja svakog ozdravljenja i odlučuje o nadnaravnosti svakog pojedinog izlječenja. Nisu rijetka obraćenja i promjena života potaknuta upravo ozdravljenjima koja su dokaz nadnaravnog Božjeg zahvata u ljudsku stvarnost.

Lourdes je prodor Neba na zemlju, poziv na molitvu, pokoru i obraćenje. Bog je za prenositelja poruke izabrao Majku svoga Sina i siromašnu kćer jednog mlinara. Bernardica je svojim svetačkim životom koji je, zbog bolesti, proživjela u velikom tjelesnom trpljenju pokazala nadnaravnost nebeskog zahvata u njezin život. Deset godina nakon ukazanja, 1868. godine, ušla je u Družbu karitativnih i školskih sestara iz Neversa. Nakon smrti tijelo joj se nije raspalo, u čemu se čita znak Božje naklonosti i potvrda Božje blizine u njezinu životu.

Povodom blagdana Majke Božje Lurdske predstavljamo hrvatsko svetište Vepric koje je njoj posvećeno. Nalazi se na ulazu u Makarsku a osnovao ga je 1908. godine biskup dr. Juraj Carić koji je tu i pokopan.

Prirodna špilja i cijeli krajolik s brežuljcima, raslinjem i potokom među njima živo podsjeća na Lourdes gdje se Bernardici Soubirous 1858. godine ukazala Blažena Djevica Marija 18 puta.

U svetištu Vepric podignuta je kapela sa sakristijom, oltar na trgu, ispovjedaonice, postaje križnog puta, dom za duhovne vježbe, staze za procesije. Zbog svoje prirodne ljepote i tišine, to je svetište veoma posjećeno kroz cijelu godinu, a glavni su hodočasnički dani 11. veljače, 25. ožujka, 15. kolovoza i 7. i 8. rujna.

Opisujući povijest svetišta Splitsko – makarska nadbiskupija navodi kako je biskup Carić u običnu spilju postavio Gospin kip i oltar te je blagoslovio na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače 1909.

Nakon toga prostor se sve više oplemenjivao, povećavao i uređivao za prihvat i potrebe hodočasnika, a najveće promjene dogodile su se nakon demokratskih promjena 1991., kad je sagrađena velika zgrada s kapelom i drugim potrebnim sadržajima za razne skupove, sastanke i duhovne vježbe. Godine 2003. prostor ispred špilje dobio je novo stepenište s dvije prostorije za potrebe svetišta.

“Glavne svečanosti u Vepricu su na Blagovijest te uoči i na sam blagdan Male Gospe, kada mnoštvo hodočasnika prekrije veliki trg. U svetištu se obavljaju sve pobožnosti kao i u Lourdesu: ispovijedanje, krunica, križni put, misa, večernja procesija sa svijećama, procesija sa Svetotajstvom, blagoslov bolesnika itd. Svetište ima svoga upravitelja koji tu stalno boravi, svakoga dana govori se krunica i misa i hodočasnici imaju prigodu za ispovijed”, navodi se na mrežnim stranicama nadbiskupije.

misija / hrvatska katolička mreža