Urbi et orbi 602

Vatikan osnovao atletsku ekipu, a cilj im je nastup na olimpijskim igrama

Vatikan osnovao atletsku ekipu, a cilj im je nastup na olimpijskim igrama
U ekipi je šezdesetak trkača, pripadnici Švicarske garde, svećenici, časne sestre...

Vatikan je osnovao atletsku ekipu koju je u svoje okrilje primio Talijanski olimpijski odbor, pa se šezdesetak trkača – pripadnici Švicarske garde, svećenici, časne sestre, farmaceuti i 62-godišnji profesor koji radi u Vatikanskoj apostolskoj knjižnici – može natjecati, a cilj im je nastup na olimpijskim igrama. 

Ovo je najnoviji doprinos Svete Stolice trajnoj promociji sporta kao instrumenta dijaloga, mira i solidarnosti. Vatikanska ekipa nada se kako će se uskoro priključiti Međunarodnoj atletskoj federaciji i nastupati na natjecanjima, poput igara malih europskih država i mediteranskih igara, a Vatikan planira dogovor i s Talijanskim paraolimpijskim odborom.

Naš je san da zastavu Svete Stolice vidimo među delegacijama na otvaranju olimpijskih igara, kazao je mons. Melchor Jose Sánchez de Toca y Alameda, predsjednik atletske ekipe i čelnik sportskog odsjeka vatikanskog ministarstva kulture. Kazao je kako to nije ni kratkoročni ni dugoročni cilj, te kako Vatikan trenutačno želi sudjelovati u natjecanjima koja imaju kulturne ili simbolične vrijednosti. Vatikanska ljekarnica-trkačica Michela Ciprietti kaže kako nemaju isključivo natjecateljski cilj nego promociju kulture i trčanja, te promoviranje poruke solidarnosti i borbe protiv rasizma i nasilja svih oblika.

Prvi službeni nastup vatikanskih atletičara bit će na 20 kilometara dugoj utrci La Corsa di Miguel 20. siječnja u Rimu, koja se održava u čast Miguela Sancheza, argentinskog dugoprugaša, jednog od tisuća mladih ljudi koji su nestali tijekom "prljavog rata" u njegovoj domovini.

Marija Čović