Baština 380

Luka Vuco: Zaostalost jedne zemlje je pouzdan znak manjka demokracije

Luka Vuco: Zaostalost jedne zemlje je pouzdan znak manjka demokracije
Foto: Dragan Matić / CROPIX

U posljednje vrijeme se događaju masovni protesti protiv vlasti u nekim državama Latinske Amerike, u Africi, pa i u Europi: u Mađarskoj, Francuskoj se nasilni protesti nazivaju „žuti prsluci“, dok protesti protiv predsjednika vodećih sila SAD-a i Rusije ponešto jenjavaju da bi se rasplamsali na Balkanu, posebno u Srbiji i tzv. Srpskoj republici u Bosni. 

Posvuda su ti protesti upereni protiv nosioca vlasti koji se optužuju da su uzurpirali svu vlast i da se ponašaju kao diktatori. Možda je predsjednik Srbije, Vučić, ovu pojavu najjasnije obrazložio kad je rekao, da je on demokratski došao na vlast voljom birača i da nezadovoljnici mogu mirno protestirati koliko hoće, ali da on ima vlast upravljati zemljom po svojoj volji. 

Prošle godine Europa je komemorirala žrtve Prvoga Svjetskog rata koji je uzrokovao smrt četrdeset milijuna ljudi. Tko je uzrokovao ovaj rat. Nigdje narod nije odobrio ovaj krvavi rat niti je bio pitan. Rat su odobrile okrunjene glave: kraljevi i carevi velikih svjetskih sila u Rusiji, Beču, Berlinu i Parizu, a početak je imao u odluci Srpskog kralja da ne uputi ispričnicu zbog sarajevskog atentata i to po nagovoru ruskog cara. 

Nakon katastrofalnog rata su uglavnom posvuda zbačeni vladari i uveden demokratski način biranja nosioca vlasti. Posvuda je uvedeno kontrolno vijeće narodnih predstavnika i senata koji trebaju odobriti odluke parlamenta. Čak je komunistička vlast uvela kontrolna vijeća koje su u Rusiji zvali Sovjeti. Naravno da su oni samo potvrđivali volju predsjednika partije koji je posvuda bio diktator. 

U Latinskoj Americi i Africi predsjednik država je imao uglavnom svu vlast što je uzrok nazadovanja tih država i stalnih pobuna. U Europi je u Francuskoj poslije Drugog Svjetskog rata ustav pisao general De Gaulle, koji je uveo kao vojnik predsjednički sustav i veliku vlast dao predsjedniku što je razlog da Francuska stalno nazaduje gospodarski, primjerice, za njemačkim parlamentarnim sustavom, iako ima i francuska vlada parlament.

Osnovno pravilo demokracije glasi da dva čovjeka znadu više od jednoga. Što više ljudi javno razgovaraju i dogovaraju tim su odluke kvalitetnije, umjesto da vlast ovisi o onima koji ne vole ovu zemlju. Stoga bježe mladi kad vide kakvu nam budućnost spremaju takvi ljudi. U Engleskoj su davno uvidjeli da su kraljevi kočnica razvitka te su uveli parlamentarni sustav u kome je Kraljica samo nazivom kraljica bez ikakve izvršne vlasti.

Ni predsjednici vlada nisu imuni od nagona za većom vlašću. Zaostalost pojedinih država je siguran znak da u tim državama nema prave demokracije. Iako Hrvatska ima parlamentarni sustav, zastupnike koji podržavaju vlast, premijer ne pita smije li isključiti iz vlade one koji se protive nekom zaključku, nego to čini javno poput diktatora da utjera strah ostalima. 

Nije tajna da su kod nas najsposobniji kadrovi stranke na vlasti gurnuti u kut, jer bi se mogli u donošenju odluka usprotiviti, predsjedniku, umjesto da s njima dođe do zajedničkoga dogovora. Razgovor je srce demokracije. Tko se boji razgovora, čak i sa zastupnicima svoje stranke, ima demokratske manjkove. Nije Vlada dobila punomoć da radi kroz četiri godine što ju je volja, nego da donosi odluke po mogućnosti u skladu sa slobodnim, a ne uhljebljenim zastupnicima. Čemu služi parlament ako zastupnici imaju samo dužnost podići ruke volji predsjednika. 

Zaostalost u svim pogledima Hrvatske je razlog da se Hrvati još nisu riješili podaničkog mentaliteta kimoglavaca. Zaostalost Hrvatske je jasna slika rada i „uspjeha“ predsjednika vlade i njegovih ministara. Kod nas postoje stranke, u kojima pojedinci izvode nastupe poput klauna, ali ih mnogi podržavaju samo da se narugaju vladi.

Piše Luka Vuco

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav uredništva portala Misija