Baština 822

Kip Gospe Zvijezde mora posred Vruje štiti mornare, pomorce i putnike

Kip Gospe Zvijezde mora posred Vruje štiti mornare, pomorce i putnike
Kip je, u bijelom bračkom kamenu, isklesala hrvatska akademska kiparica Sandra Nejašmić

U jednoj od najljepših i najinteresantnijih uvala naše hrvatske obale, uvali Vruja, već nekoliko mjeseci stoji kip Blažene Djevice Marije Stella maris – Zvijezda mora. Ta prekrasna uvala smjestila se ispod cestovnog prijevoja Dubci, koji s Jadranske magistrale, preko Zadvarija i Šestanovca vodi u Dalmatinsku zagoru, Imotsku krajinu i dalje prema Bosni, a svega je desetak minuta udaljena od autoceste, izlaz Šestanovac.

Ranije su predlagana neka druga mjesta koja su, međutim, bila osporena, no kad je Gospi „ponuđena“ ova lokacija sve se (nakon sedam godina čekanja) posložilo, kako se samo poželjeti može. Bilo je jasno da je upravo to mjesto Gospin izbor. Zvijezda mora postavljena je posred Vruje između Piska i Brela na omiškom području, „prema želji dr. Božidara-Darka Šošića, s namisli da štiti svojom svetom zaštitom sve mornare, pomorce i putnike i sve one koji na hrvatskom moru i žalima, ali i po vrletima hrvatskog gorja traže smiraj svojih nemira, počinak od svojih umora i smisao svojih životnih putova.“ (Josip Botteri Dini) 

Kip je, u bijelom bračkom kamenu, isklesala hrvatska akademska kiparica Sandra Nejašmić iz Postira na Braču. Kao što je istaknuo akademski slikar Josip Botteri, „Sandra je klešući Gospin lik imala za uzor ponosnu hrvatsku ženu i majku, koja svojim raširenim rukama i blagim pogledom dočekuje svoju djecu.“ 

Po zapovijedi ministra obrane i potpredsjednika hrvatske vlade, gospodina Damira Krstičevića, Gospin kip je hrvatska vojska iz Divulja helikopterom, savršeno pedantno i odgovorno, prebacila na postolje u Vruji. Postolje i učvršćivanje kipa na litici brižno i uspješno su izveli Denis Nižetić iz Pučišća i Ivo Sokol iz Brela. Ispred Zvijezde mora na liticu je postavljena ploča na kojoj je uklesana jedna od najljepših pjesama moru pjesnika Josipa Pupačića. On je, nadahnut ljepotom uvale Vruja i prekrasnim pogledom na hrvatsko more, upravo ovdje spjevao svoju pjesmu „More“.

Zbog nepredviđenih obveza ministar obrane, gospodin Krstičević, naposljetku nije mogao biti prisutan blagoslovu i otkriti spomenik te je poslao svoga izaslanika brigadira Dragišu Konsu. Brigadir Konsa je u svojoj prigodnoj riječi pohvalio zamisao i izvedbu ovog hvalevrijednog djela Gospi na čast, a našem hrvatskom narodu na poticaj. Učešće u otkrivanju kipa imao je i gradonačelnik Omiša, gospodin Ivo Tomasović, koji je održao prigodni govor izrazivši zadovoljstvo što je omiško područje dobilo još jedno hodočasničko mjesto molitve i duševnog mira. Akademska kiparica Sandra Nejašmić u kratkom je obraćanju dirljivim riječima podcrtala značenje momenta, koji se ostvario nakon dugog čekanja i koji nam je sama Gospa podarila.

Blagoslovu je prisustvovalo petnaest svećenika, a obred blagoslova predvodio je župnik župe Lokva Rogoznica, don Zvonimir Mijić, uz župnika Brela, don Ivana Kovačevića. Cijeli program, pjevajući marijanske pjesme i Pupačićevu pjesmu „More“, obogatila je klapa „Pasika“ iz Kostanja. Na kraju je župnik Katedrale sv. Dujma is Splita, don Tomislav Čubelić, održao nadahnuti govor tematizirajući pohod Blažene Djevice Marije Elizabeti što je upravo bio sastavni dio blagoslova Stella maris. 

„Što čini Marija?“, zapitao se don Tomislav. „Marija je predala iskustvo vjere drugima. Prepričala ga je i ostavila nama. Mi praktično živimo od onoga što je prenijela kao svoje iskustvo vjere u Boga. Gdje god Marija donese i unese Krista u život sve je drugačije.“ Don Tomislav je, prema tome, zaključio da će i ova uvala zasjati drugačije, zasjat će novim sjajem, Marijom. „Generacijama koje dolaze potrebno je da im netko ispriča što u mom životu znači Isus Krist.“ 

Govoreći o nositelju ove ideje i njenog ostvarenja, Božidaru-Darki Šošiću, don Tomislav kazao je: „U njegovoj životnoj priči je Bog imao svoje mjesto. To je priča koju priča svojoj obitelji i nama danas. I blagoslovna molitva pred Blaženom Djevicom Marijom neka tome bude trajan svjedok.“

Pored pozdravne riječi na početku, Božidar-Darko Šošić izrekao je i molitvu pred Zvijezdom mora, koja je izišla iz njegovog srca.

MOLITVA
Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo, Zvijezdo mora, kako se još nikad nije čulo da si Ti ikoga zapustila tko se tebi u zaštitu utekao, Tvoju pomoć zatražio i Tvoj zagovor zaprosio.
Ovim pouzdanjem ohrabren utječem se i ja Tebi, Djevice djevica, Tebi , Majko, dolazim; pred Tobom, kukavan grešnik, stojim i uzdišem.

Nemoj, Majko Vječne Riječi, prezreti mojih riječi, već ih čuj i milostivo usliši. Zvijezdo mora, danas Ti povjeravam ovu predivnu valu Vruju da ni na moru ni na kopnu u njoj više nikada nitko ne pogine. Povjeravam Ti naše hrvatsko more i mornare koji plove po svim morima svijeta. Povjeravam Ti cijelu svoju domovinu Hrvatsku, naše ranjene obitelji, posebno naše mlade. 

Vrati im smisao za žrtvu, da ne bježe na tuđe obale i žale, a one koji su otišli da se što prije vrate. Povjeravam Ti sve one koji će Ti hodočastiti na ovo sveto mjesto, naše turiste i domaće. Čuj me Zvijezdo mora, Djevice sveta i blagoslovljena, Majčice usliši me! Amen!

Misija / Stina