Baština 738

Pater Fridl: Po Križu smo spašeni, po Križu je Bog pokazao koliko nas ljubi

Pater Fridl: Po Križu smo spašeni, po Križu je Bog pokazao koliko nas ljubi
FOTO RADIO MIR MEĐUGORJE

Hvaljen Isus i Marija!
Dragi slušatelji i prijatelji Radio Marije!
Uzvišenje svetoga Križa slavimo 14. rujna. Toga je dana narodu prvi put pokazano uzvišeno drvo križa i predano na čašćenje u bazilici koju je u Jeruzalemu iznad Kristova groba dao sagraditi car Konstantin. Po Križu smo spašeni, po Križu je Bog pokazao koliko nas ljubi. Križ – taj centralni događaj kršćanstva – utješna je poruka svima, napose patnicima: ni jedna patnja nije uzaludna! Ako s Kristom patimo i umiremo, s njim ćemo i uskrsnuti.

Tri križa na Kalvariji slika su čovječanstva s Kristom Otkupiteljem.
Neotkupljeni križ: umjetnici slikaju razbojnika s lijeve strane redovito tamnim bojama. Ponaša se kao neprijatelj Isusov. To je neotkupljeni križ. A tako je blizu Isusovu! Slobodno se upitajmo: Koliko je neotkupljenih križeva u mojemu životu? To su one patnje, oni časovi kad smo se bunili protiv Boga i proklinjali sudbinu.

Otkupljeni križ: desni je razbojnik obično oslikan svijetlim, živahnim bojama. Crte njegova lica smirene su. On zna da s pravom visi na križu. Javno priznaje da je Isus nevin. On traži vezu s Isusom. Pred tim križem moramo zastati, jer nam snažno poručuje: Uvijek traži vezu s Isusom!

Kristov križ: između dvojice razbojnika visi Isus. Raspet jednako blizu obojici! Križ je sve ono što križa naše planove, a donosi Božje. Križ je ondje gdje se traži da se odreknemo svoje volje i prihvatimo Božju. Gdje god se trpi, pati, strpljivo podnosi, u blizini mora biti Krist. No puni smisao križa otkriva tek poruka uskrsnuća: Mjesto potpune nemoći postade mjestom Božje svemoći.

Kad ne nalazimo odgovora na brojne svoje patnje, podignimo oči prema Isusovu križu i tu ćemo prepoznati Mariju koju nam je on s križa darovao za Majku. Majku koja je u najvećoj boli spoznala: Moj Sin je Spasitelj svijeta. Stoga ni jedna patnja, ako je povezana s Isusom, ne može nikada biti uzaludna.

Misija / radio marija