Baština 836

Hebrang: Neprocesuiranje zločina problem je Vukovara i cijele Hrvatske

Hebrang: Neprocesuiranje zločina problem je Vukovara i cijele Hrvatske
Vesna Škare Ožbolt, Andrija Hebrang i Diana Tikvić u studiju Hrvatskog katoličkog radija

O razlozima neprocesuiranja ratnih zločina iz Domovinskog rata u Vukovaru, u emisiji „Aktualno" Hrvatskoga katoličkog radija govorili su bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i bivši ministar zdravstva i obrane Andrija Hebrang. Emisiju je vodila novinarka HKR-a Diana Tikvić.

Neprocesuiranje zločina nije problem samo Vukovara već cijele Hrvatske. Nitko nije stvorio političku klimu da pravosuđe pokrene postupke procesuiranja zločina i to je problem svih dosadašnjih vlada u Hrvatskoj, smatra Hebrang. Naveo je podatke o stradalima tijekom Domovinskog rata. Na hrvatskoj strani poginulo je 7.263 civila, među kojima su 46% žene, a 4,8 % su djeca.

„Polovina ubijenih su žene i djeca jer su srpski topovi bili usmjereni u naselja kako bi protjerali stanovništvo i otvorili put osvajanju", istaknuo je Hebrang. Smatra da Hrvatska, a posebice Vukovar ne mogu naprijed dok odgovorni za zločine nisu kažnjeni. „Ovo je već drugi nezavršeni rat u Hrvatskoj. Nije završen ni onaj 1945. jer pobijene stotine tisuća bez suda nisu doživjele čak ni svoje otkopavanje, jedva 1 posto tih grobišta je otkopano", rekao je Hebrang.

Opće nezadovoljstvo i nesređenost po pitanju ove teme koja jako boli i boljet će i generacije koje dolaze, jer to se prenosi u nasljeđe, a ne poduzima se dovoljno za rješavanje, upozorila je Vesna Škare Ožbolt. Smatra da taj problem treba rješavati, jer na taj način pokazuje se poštovanje prema žrtvi koja je dana tijekom rata.

misija / ika