Baština 616

Dubrovčani Jelena i Stijepo Gleđ o Svjetskom susretu obitelji u Dublinu

Dubrovčani Jelena i Stijepo Gleđ o Svjetskom susretu obitelji u Dublinu
Hrvati sudionici Susreta obitelji u Dublinu s geslom 'Evanđelje obitelji – radost za svijet'

Svjetski susret obitelji je međunarodni događaj koji za cilj ima utvrditi kršćanske obitelji u njihovu pozivu i poslanju. U Dublinu je od 21. do 26. kolovoza 2018. godine održan deveti po redu susret obitelji na temu „Evanđelje obitelji - radost za svijet“.

Na susretu su sudjelovali predstavnici Hrvatske biskupske konferencije na čelu sa dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, predsjednikom Vijeća za život i obitelj i don Marinkom Šljivićem, članom Vijeća HBK za život obitelj, ujedno i pročelnikom Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije; Petrom-Krešimirom Hodžićem, voditeljem Ureda HBK za život i obitelj; te Zrinkom Gregov, tajnicom Vijeća HBK za život i obitelj.

Svećenici iz različitih biskupija također su bili dijelom hrvatske delegacije: don Josip Levaković iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, ujedno i voditelj Hrvatske katoličke misije u Dublinu, don Milan Kerš iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, don Roko Glasnović, predstavnik Šibenske biskupije, te don Ante Vrhovac iz Vrhbosanske nadbiskupije koji je ujedno bio i predstavnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Ostale članove delegacije sačinjavale su obitelji iz Splitsko-makarske nadbiskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Šibenske, Bjelovarsko-križevačke i Dubrovačke biskupije, koju je predstavljala obitelj Gleđ kao članovi biskupijskog Vijeća za život i obitelj. U nastavku donosimo osvrt Jelene i Stijepa Gleđ na program ovogodišnjeg Svjetskog susreta obitelji u Dublinu.

Na Svjetski susret obitelji u Dublin krenuli smo u ponedjeljak 20. kolovoza, gdje smo zajedno s drugim predstavnicima iz Hrvatske bili smješteni kod irskih obitelji u sklopu župe sv. Brigite, Blanchardtown-Castleknock. Bilo je posebno iskustvo postati dijelom obitelji u Irskoj koje su nas tijekom boravka prihvatile kao članove svoje obitelji. Svjedočili smo toplini i velikodušnosti naših irskih domaćina koji su nam iskazali dobrodošlicu i s posebnom ljubavlju otvorili vrata svojih domova. Bio je ovo za nas pravi početak zajedništva obitelji i znak jedinstva Crkve u cijelom svijetu.

Idućeg jutra naša hrvatska delegacija zaputila se u Glendalough, predivni krajolik monaškog naselja koji se smjestio između dva jezera. Predvođeni domaćinom vlč. Josipom Levakovićem, nacionalnim župnikom za Hrvatsku zajednicu u Irskoj, upoznali smo bogatu povijest ranokršćanskog monaškog naselja i obišli ostatke kamene katedrale iz 12. stoljeća. 

Bio je to neobično sunčan dan za ovo podneblje što nam je omogućilo ugodnu šetnju predivnom netaknutom prirodom. Nakon povratka s ovog nezaboravnog izleta na kojem smo se zbližili i upoznali sa svim članovima delegacije, biskup Uzinić je predslavio misu u crkvi sv. Brigite nakon čega su nam domaćini priredili prigodnu svečanost otvorenja Svjetskog susreta obitelji i posebno za nas izveli tradicionalne irske plesove.

Uslijedila su tri dana pastoralnog kongresa na lokaciji Royal Dublin Society koji se sastojao od jutarnjeg i popodnevnog dijela predavanja. Jutarnji dio programa trajao je do 12.30 sati, a potom, nakon stanke za ručak, s početkom u 14.30 sati uslijedilo bi glavno predavanje u Obiteljskoj areni. Nakon svjedočanstava u 16.30 sati uslijedila bi svečana misa. Završni večernji dio programa trajao je do 20 sati. 

Teme panela bile su posebno zanimljive i svatko je mogao odabrati po nekoliko predavanja dnevno. Neke od tema bile su: kultura odbacivanja, utjecaj tehnologije na obiteljski život, radosti i izazovi obitelji danas, te mnoge druge. Dok su roditelji nazočili panelima djeca su bila zbrinuta u posebno ograđenom dijelu za mlade i to djeca do 12 godina u Dječjem globalnom selu (Children’s Global Village), a tinejdžeri u Teen Global Village.

U ovim prostorima mladi su imali svoje zanimljive sadržaje pjesme, plesa, svjedočanstava i druženja. Puni dojmova svakog dana zajedno smo se vraćali vlakom kućama i razmjenjivali teme zanimljivih predavanja koja smo prošli. Dogovor je bio da svatko pokrije određenu temu kako bi na kraju svi mogli jedni od drugih čuti i naučiti nešto novo na zajedničku radost.

U subotu smo imali poseban početak dana u crkvi sv. Terezije u Dublinu gdje smo uz molitvu i čašćenje relikvija sv. Male Terezije i njezinih svetih roditelja, Zélie i Louis Martin započeli hodočasničku rutu prilikom koje se moglo posjetiti sedam lokacija u Dublinu i u određenim crkvama izmoliti posebne nakane za obitelji. U hodočasničkoj putovnici na svakoj pojedinoj lokaciji mogao se dobiti pečat a nakon obilaska svih sedam crkava i potvrda o završetku hodočašća.

Poseban susret u centru Dublina s našim dragim Hrvatima koji su odselili u Irsku bio je obilježen svečanom misom koju je u 14 sati u ckrvi sv. Terezije predvodio biskup Uzinić. Na misno slavlje je posebno za ovu prigodu iz Londona doputovao i fra Ljubomir Šimunović, voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu, koji je prije dolaska vlč. Josipa Levakovića vodio pastoralnu brigu o Hrvatima u Irskoj te ih kao duhovnik mjesečno pohađao u Dublinu. 

Nakon misnog slavlja uslijedio je zajednički ručak kojeg su za hodočasničke obitelji pripremili Hrvati u Irskoj. Kratki trenuci koje smo proveli s našim Hrvatima u Irskoj bili su emotivni i ispunjeni razmjenom iskustava i života u obje države. U ovim posebnim trenucima nisu skrivali želju za povratkom svojoj domovini a nadamo se i ponovnim susretom, ovoga puta u Hrvatskoj.

Prije samog susreta sa Svetim Ocem na stadionu Croke Park imali smo neobičnu priliku susresti ga sasvim slučajno na ulicama Dublina, dok se vozio u svom automobilu. Radosni zbog ovog nenadanog susreta pješice smo se zaputili na program Festivala obitelji gdje smo uživali u glazbi i plesu talentiranih umjetnika.

Po dolasku pape Franje na stadionu vijorile su se zastave svih zemalja sudionica susreta a među njima smo u radosti zajedništva ponosno isticali i našu zastavu. Nakon svjedočanstva obitelji iz različitih zemalja koje su papi Franji i svima prisutnima iznijeli svoja životna iskustva rata, razdora i ovisnosti, Sveti Otac se obratio snažnim riječima ističući kako iz ovoga susreta za ohrabrenje i izgradnju naših obitelji moramo sa sobom ponijeti one najvažnije tri riječi: molim te, oprosti i hvala!

Poneseni pjesmom i radošću s prethodne večeri idućega dana lakše smo se nosili s kišovitim i vjetrovitim vremenom koje je pokušavalo omesti središnje misno slavlje u Phoenix parku. Sveti Otac nas je u svojoj propovijedi podsjetio kako su Isusove riječi pune života za one koji te riječi prihvaćaju s vjerom. Istaknuo je kako je ohrabrenje i svjedočanstvo ono što je potrebno današnjim obiteljima modernoga vremena i pozvao nas da prihvatimo biti misionarima i pronositi Evanđelje obitelji kao radost za svijet. Na kraju misnog slavlja Sveti Otac najavio je kako će sljedeći Svjetski susret obitelji biti održan u Rimu 2021. godine.

Bila je velika čast biti sudionikom ovog jedinstvenog događaja koji okuplja mnoštvo obitelji iz različitih krajeva svijeta među kojima svaka od njih donosi različitost jezika, kultura i iskustava. Upravo kako je Sveti Otac rekao; bio je to rječit znak ljepote Božjeg sna za čitavu ljudsku obitelj koji se očitovao u jedinstvu, skladu i miru, u obiteljima i u svijetu, kao plodu vjernosti, praštanja i pomirenja darovanih u Kristu.

Rani jutarnji let za Dubrovnik dobio je svoj neočekivani završetak koji nam je pilot objavio nakon polijetanja. Kraj hodočašća zaključili smo istim avionom kojim je Sveti Otac letio večer prije a uz to i pomalo neobična slučajnost bila je dobiti karte na istim sjedištima. Radosni završetak susreta zaključujemo ujedinjeni u želji Svetoga Oca da od života u svijetu učinimo kuću u kojoj nitko neće biti usamljen, neželjen i isključen.

misija / dubrovačka biskupija