Baština 594

Pjesnička i umjetnička druženja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

Pjesnička i umjetnička druženja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa
Gošća završnog Josipovog pjesničkog susreta bila je književnica i profesorica Nevenka Nekić

Posljednja večer mjeseca kolovoza 2018. godine u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa ponovno je protekla u uživanju u pisanoj riječi. Naime, gošća završnog Josipovog pjesničkog susreta bila je književnica i profesorica Nevenka Nekić. 

U pratnji nakladnika i književnog kritičara Josipa Pavičića, predstavila je svoje memoare "Moja dva stoljeća". Podsjetimo, autorica je 2017. godine također u Josipovom Svetištu održala promociju djela "Hrvatske heroine" i "Hrvatski rat i mir". Ovoga puta ispred starog župnog ureda, uz zvuke vode iz fontane, govorila je o svojim sjećanjima na grad Karlovac u kojem je provela velik dio svoje mladosti. 

Prisjećala se lijepih i onih manje lijepih trenutaka dok je živjela preko puta crkve Svetog Trojstva u samom centru grada, nedaleko glavne gradske tržnice. Ljude koje se susretala, događaje koje je proživjela, sve je to pretočila u riječi svoga memoara gdje Karlovac ima zasluženo mjesto. S posebnom nostalgijom i radošću govorila je o susretima s dvojicom papa, Ivanom Pavlom II. i Benediktom XVI. koje će pamtiti do kraja života.

Mnogo je toga proživjela, boravila u raznim gradovima i državama, ali uvijek se osjećala dijelom hrvatskoga naroda; suosjećala je s njim. Program je završio čitanjem odlomka iz knjige "Moja dva stoljeća" i glazbenom izvedbom mješovitog pjevačkog zbora Hrvatskih Branitelja "Petar Svačić" prije čega se mons. Antun Sente, ml. zahvalio svima prisutnima koji su pomogli u realizaciji ovih pjesničkih susreta: mladima koji su spremno pripremali prostor, starijima koji su posluživali te umjetničkoj voditeljici Loreni Kasunić. 

Sudeći po upitima kada će se nešto ovakvo ponovno dogoditi, karlovačka publika očito je uživala u pripremljenom programu.

U Josipovom dvorištu na novom izdanju Josipovih pjesničkih susreta - Conventus melici Iosephi, u srijedu 29. kolovoza gostovao je svećenik Marijan Culjak, župnik iz Zaboka. Predstavio je svoj pjesnički i likovni rad. 

Vlč. Culjak bavi se pisanjem pjesama u stihu i prozi te izrađuje slike od školjaka. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 2005. godine u zabočkoj gradskoj knjižnici nakon čega redovito izlaže i prodaje svoje radove, a prikupljen novac daje onima kojima je to potrebnije.

U sjeni Nacionalnog svetišta svetog Josipa, Marijan Culjak čitao je i tumačio pjesme većinom tematski vezane uz Svetu Obitelj, a posebno uz svetog Josipa. Svaka pjesma mora imati pozitivan završetak, smatra velečasni Culjak, jer ima već dovoljno negativnosti u svakodnevnom životu, a umjetnost je ta koja mora ljudima vratiti nadu u dobro.

Program, vođen umjetničkom voditeljicom "Conventusa" Lorenom Kasunić, su svojim pjevanjem otvorili i zatvorili članovi župnog mješovitog zbora "Sveti Josip" pod vodstvom sestre Blandine Rakarić. Prigodne riječi na samom kraju uputio je i mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta.

Drugi događaj Josipovih umjetničkih susreta "Conventus melici Iosephi" dogodio se u nedjelju 26. kolovoza 2018. u prostorima Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio o. Milan Lojić, CM, župnik Presvetog Srca Isusova u vrapčanskoj bolnici u koncelebraciji s mons. Antun Senteom, ml., župnikom i rektorom. 

Članovi župnog zbora mladih "Agape" svojom su pjesmom obogatili liturgiju. Slijedilo je otvaranje izložbe umjetničkih slika koje je naslikao lazarist Lojić u Galeriji "Martin Borković". O slikama je progovorio mons. Sente, te sam autor, dok je susret vodila Lorena Kasunić, umjetnička suradnica "Conventusa". Prezentiran izložba biti će postavljenja nekoliko mjeseci te će na taj način biti dio duhovne i kulturne ponude Nacionalnog svetišta mnogim hodočasnicima koji rado hodočaste svetom Josipu u Karlovac. 

U predvečerje toplog ljetnog četvrtak, 23. kolovoza 2018., u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, odvila se romantična pjesnička večer. Naime, Conventus melici Iosephi (ili Josipovi umjetnički susreti), dosad posvećeni glazbi, ovoga puta okrenuli su se jednom drugom tipu umjetnosti - književnosti.

Okružena starim župnim dvorom, novoizgrađenom fontanom i visokim zvonikom, publika je imala priliku uživati u pjesničkom opusu teologa i književnika Nikole Kuzmičića. Dobitnik nagrade Ponos Hrvatske, vjeroučitelj u zagrebačkoj gimnaziji Tituša Brezovačkog, samohrani otac i prije svega dobar čovjek svojim stihovima razbio je monotoniju ljetnih večeri i pružio svim posjetiteljima pravu malu čaroliju. 

Program je započeo pjesmom “Evo me” u izvedbi Lucije Klarić i Petra Vukovića. Nakon nekoliko uvodnih riječi Lorene Kasunić, umjetničke suradnice susreta, kojima je karlovačkoj publici ukratko predstavila rad Nikole Kuzmičića, uslijedilo je recitiranje poezije. Svatko od prisutnih izvukao je po jednu pjesmu koju je onda pjesnik izrecitirao i pobliže objasnio kako je sama pjesma nastala. Na simpatičan i prisan način govorio je o svojim umjetničkim uspjesima i pokojim neuspjesima. Publika nije mogla a da ne suspregne smijeh na neke od ispričanih dogodovština. 

Službeni dio programa završio je još jednom glazbenom izvedbom gore spomenutih Lucije i Petra. Uslijedilo je neformalno druženje u dvorištu Svetišta uz čašu vina i zalogaj sira.

Misija / Lorena Kasunić / Patrik Paulić