Baština 861

Kovačićeva Gospa Sinjska postavit će se u Marijinu zavičaju u Nazaretu

Kovačićeva Gospa Sinjska postavit će se u Marijinu zavičaju u Nazaretu
Fra Miroslav Modrić i kipar Kuzma Kovačić s trećim i posljednjim odljevom Gospe Sinjske

Još za svoga boravka u Isusovoj domovini, dok je živio u Gospinu svetištu u Nazaretu, fra Miroslavu Modriću se rodila želja, da među Gospinim prilikama iz cijeloga svijeta i Gospa Sinjska nađe mjesto u svom zavičaju. Na mjestu susreta Boga i čovjeka, u Svetištu Naviještanja u Nazaretu. 

Ta želja, koja je od tada stalno tinjala duboko skrivenu u njegovu srcu, svaki se put pojačavala kad bi, u proteklih tridesetak godine, dolazio u to Svetište s hodočasnicima, s kojima je molio i govorio im o Nebeskoj Majci. A kad je prije nekoliko godine u Svetištu ugledao i Gospu Trsatsku, shvatio je, reče nam fra Miro – povjerenik za Svetu Zemlju svoje Provincije, da ta želja ne mora biti samo njegov san i čežnja.

O tome je razgovarao s braćom franjevcima u Gospinu Svetištu u Sinju, a povodom svečane proslava tristote obljetnice krunjenja Gospe Sinjske. Sva braća su spontano izrazila želju da bi bilo lijepo da se i za našu Gospu nađe mjesto u Nazaretu. Da je tako mogu gledati hodočasnici iz cijeloga svijeta i divit se najljepšoj slici Isusove Majke.

Iako su Gospine prilike u Nazaretu uglavnom u mozaicima, braća je nisu baš mogla zamisliti kao takvu. Poslije kraćeg premišljanja dođe im pred oči iznenađujući doživljaj reljefa Gospe Sinjske u Rami. Sjetiše se da su već na prvi pogled zavoljeli taj Njezin prvi trodimenzionalni prikaz. Upravo zbog toga je, prije više godina, drugi odljev donesen u Njezino Svetište u Sinju. Tada se mislilo da je to kraj Njezina 'seljenja'. Majka je došla svojoj kući, u svoj novi zavičaj. U Sinj. 

Međutim, prvi i pravi Gospin zavičaj je ipak Nazaret. U njemu je Ona rođena! Tu se dogodio Njezin susret s Vječnošću i Božje Utjelovljenje! Tu je Ona, s neizmjernom ljubavlju i Božjom mudrošću, podizala i odgajala svoga Jedinorođenca – Isusa! To je mjesto koje joj je sam Bog namijenio!

Sve rečeno je razlog da su se franjevci Gospina Svetišta u Sinju brzo složili da Gospa Sinjska ne bude u mozaiku, kao gotovo sve druge Njezine prilike u Nazaretu, nego da to bude reljef akademskog kipara Kuzme Kovačića, koji se već nalazi u Njezina dva svetišta među Hrvatima, u Sinju i Rami. S riječi i želje odmah se krenulo na djelo.

U razgovoru s Vitezom sv. Groba Jeruzalemskoga, Kuzmom Kovačićem, fra Miro je naglasio što Gospa Sinjska znači za naš narod i franjevce. Ona je, kao Gospa od Milosti, svoj narod čuvala u pitomoj Ramskoj dolini. Pratila ga u progonstvu u Sinj i Cetinsku Krajinu. I tu ga čuvala. Osobito pak za one čudesne obrane Sinja 1715. godine. U to ime je godinu poslije okrunjena zlatnom krunom, koja ju i danas resi. Od tada se Gospa od Milosti naziva Čudotvorna Gospa Sinjska. Ona je štitila svoj narod od tolikih nevolja. Štitit će ga i unaprijed. Tà ljubav Majke ne može prestati ili doći na manje. Posebno ne Isusove Majke. 

Sve je to Kuzma otprije dobro znao. Na toj je spoznaji, kazao nam je, i nastao njegov reljef u Rami. Zbog te ljubavi Kuzma je rado prihvatio napraviti i treći – posljednji! – odljev reljefa i darovati ga za svetište u Njezinu zavičaju, u Nazaretu. A na čast tristote obljetnice Gospina krunjenja u Sinju.

Na toj je osnovi na reljefu, na kruni, napisano: in perpetuum coronata triumphat, a pri dnu reljefa: 1716 – gospa sinjska – 2016. Time se još jednom obilježava onaj slavni dan Njezina krunjenja u Sinju koje se zbilo 22. rujna 1716. Htijući povezati Njezina dva zavičaja u Hrvatskom narodu, na dnu reljefa je nadodano: rama – sinj.

Prije ispraćaja još jedne Židovke u Njezinu Domovinu, u Njezin zavičaj, posljednji detalji i uljepšavanja reljefa izvedeni su u Župi sv. Ante Padovanskoga u Prugovu. Kuzmi je u tome, velikom pažnjom i ljubavlju, pomagao vrijedni fra Duje Botteri, akademski kipar. I onda 1. ožujka 2018. ispratismo našu Gospu na put – kući. U Njezino svetište u Nazaretu.

Nismo ni slutili da bi taj povratak mogao biti težak i zamršen. Osobito ulazak u Njezinu Domovinu. Umjesto da se raduje tom daru, i povratku kući jedne od svojih, birokracije je na granici bila neumoljiva u svojim zahtjevima. Baš kao i nekadašnji vladari prema njima kad su se, prije stotinjak godina, vraćali u svoju Zemlju.

Ipak, Gospa je prispjela u svoj zavičaj, u svetište u Nazaretu. Tu nas očekuje majčinskom i božanskom ljubavlju. Iznenađena franjevačka zajednica u Svetištu ubrzo je prihvatila Dar i Ljubav te traži mjesto gdje će je postaviti.

Netko ispravo reče da je ovo velik događaj za hrvatski narod, Splitsko-makarsku nadbiskupiju i vjerni puk Božji. Doista jest! Posebno pak za franjevce Provincije Presvetog Otkupitelja i Gospina Svetišta u Sinju. Upravo zato, a povodom blagoslova reljefa u Nazaretu, Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske organizira hodočašće u Svetu Zemlju. 

Bilo je predviđeno da se leti s jednom drugom hodočasničkom skupinom. No, vjernici su osjetili da je jedinstvena prigoda naći se u Gospinu zavičaju, u Njezinu svetištu u Nazaretu, prigodom blagoslova reljefa, pa su se mnogi prijavili. To je prisililo organizatore da hodočašće premjeste za termin od 13. do 20. studenoga 2018. Sam blagoslov bi trebao biti 14. studenoga.

Uz hodočasnike, upravitelje svetištâ i gvardijanâ Gospinih samostana u Sinju i Rami, redovničkog poglavara franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja i braće iste Provincije, predviđeno je da Splitsko-makarski nadbiskup blagoslovi reljef Gospe Sinjske u svetištu u Nazaretu. On je bio osigurao vrijeme za onaj prvi predviđeni termin. Za ovaj drugi traži način kako ga uskladiti s davno preuzetim obvezama u Rimu.

misija / franjevci-split