Baština 422

Otkrivena spomen bista Bernarda Luketicha u Zagorju Ogulinskomu

Otkrivena spomen bista Bernarda Luketicha u Zagorju Ogulinskomu
Obred blagoslova u župi sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom

U župi sv. Jurja u Zagorju Ogulinskomu održana je u ponedjeljak 2. srpnja svečanost otkrivanja spomen biste najdugovječnijeg predsjednika Hrvatske bratske zajednice (HBZ) Bernarda Luketicha.

U nazočnosti stotinjak članova HBZ-a iz SAD-a i Kanade bista dugogodišnjega predsjednika te krovne udruge Hrvata u sjevernoj Americi otkrivena je u područnoj osnovnoj školi Prve osnovne škole Ogulin u Zagorju Ogulinskom, koja odnedavno nosi njegovo ime.

„Ovaj blagoslov je i proslava dobročinstva Bernarda Luketicha i njegova života na dobrobit svih Hrvata Amerike kao i poštovanja rodnog kraja svog oca. Mi danas ovim događajima slavimo spomen na velikog čovjeka", istaknuo je župnik Zagorja i ogulinski dekan dr. Željko Blagus.

Kulturno-umjetnički program pripremili su učenici i djelatnici područne škole Bernarda M. Luketicha iz Zagorja kao i domaći KUD Sv. Juraj iz Zagorja. Nazočnima su se obratili predsjednik HBZ-a Edward Pazo, zamjenik predsjednika Franjo Bertović, tajnica HBZ-a i kćer pokojnog Bernarda Luketicha, Bernardette Luketich Sikaras. Samom činu blagoslova nazočan je bio i svećenik iz Pittsburgha Pierre Falkenhan, prijatelj HBZ-a.

misija / ika