Baština 813

Predstavom o svetoj Faustini završen Četvrti festival kršćanskog kazališta

Predstavom o svetoj Faustini završen Četvrti festival kršćanskog kazališta
Predstavu su odigrali članovi Katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule

Predstavom „Faustina - Božje ime je milosrđe" čiji je autor, scenarist i redatelj fra Ivan M. Lotar, OFMConv. zaključen je u nedjelju, 10. lipnja u Dvorani sv. Franje na Svetom Duhu Četvrti festival kršćanskog kazališta.

Tijekom skoro tri sata pred prepunom dvoranom nizale su se scene iz života jedne od svetica 20. stoljeća, sv. Faustine Kowalske koje su na profesionalan, a ponajprije svjedočki i proživljeni način predstavili članovi Katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule.

U predstavi prate djevojčicu Helenu i njezin život u seljačkoj i siromašnoj, ali pobožnoj poljskoj obitelji Kowalski. Od malih nogu roditelji mole s djecom i za djecu, osobito Helenu koja se od najranije dobi isticala pobožnošću, ali i ponašanjem koje ju je izdvajalo od druge djece, a roditelje često plašilo. Osobito su to objave, kojima su i sami na svojevrstan način bili svjedoci, a da ih nisu razumjeli. 

U dijelovima koji prikazuju scene prije ulaska u samostan prilika je upoznati se i s povijesnim datostima Poljske između dva rata. U tom kontekstu je prikazan i samostanski život, te poteškoće na koje je Helena nailazila do samog ulaska uključujući nutarnja previranja i protivljenje roditelja. 

Prateći s. Faustinu kao redovnicu prilika je proniknuti u njezina mistična iskustva kojima je središte objava Isusa kao „Vrata Milosrđa", te sredstva po kojima Isus iskazuje svoje milosrđe svakome čovjeku. Uz s. Faustinu, zanimljiv je lik i njezin ispovjednik Mihaela Sopoćka koji ju potiče na pisanje dnevnika.

Gledatelji imaju prilike saznati kako je nastala slika Milosrdnog Isusa, Krunica i blagdan Božjeg Milosrđa. Iako se život s. Faustine ugasio vrlo rano: živjela je 32 godine, 2 mjeseca i 20 dana, pobožnost Božanskom Milosrđu danas je potrebnija možda nego ikad na što je ukazao na razne načine i sv. Ivan Pavao II.

U predstavi glume Snježana Breljak, Katarina Smoljan, Tajana Kovačić, Josip Radmanović, Mirjana Sabadi, Claudio Gorlato, Gordana Matika, Marko Komparić, Natali Smoljan, Dražen Brkić, Tomislav Tomić, Marina Brkić, Ljiljana Miloš, Darinka Petrušić, Marko Komparić i Valter Sgagliardich. Predstavu uživo na klavijaturama prati Dragutin Radmanić, autor većeg dijela glazbe.

misija / ika