Baština 1338

Luka Vuco: Plenkoviću, istina je iznad prijateljstva!

Luka Vuco: Plenkoviću, istina je iznad prijateljstva!
FOTO Goran Mehkek / CROPIX

Zbog čega mladi bježe iz Hrvatske, a studenti čekaju da uteknu. Zbog toga što premijer Plenković nema strpljenja da je netko iz njegove stranke pametniji i domoljubniji od njega. Kad mladi vide na koji način se udaljuju s vlasti oni koji daju nadu da će Hrvatska izići iz ponora, onda gube svaku nadu za spas ove zemlje.

Ulice naših gradova su sve pustije, a sela skoro mrtva. Nitko ne želi živjeti u zadahu smrti u ovoj Prokletiji. Na početku Domovinskog rata mladi išli u krvavi boj za Hrvatsku svojih snova. Sada su ugasili njihov san o normalnoj državi oni koji nisu vidjeli rata, čak su i bili protiv ove države, a došli vezom i poznanstvom na vlast.

Premijeru Plenkoviću je najveći grijeh poziv Ive Stiera protiv korupcije uz odobravanje članova HDZ-a koje se dugo nije dogodilo. Jedino Plenković i ona šačica oko njega nije odobravala. Trebalo bi smijeniti sve članove HDZ-a koji su odobravali govor Stiera. A ako su pošteni trebali bi smijeniti sami sebe. 

Ali daleko je od takvih poštenje. Ipak on misli kako je pobijedio svoje nekadašnje prijatelje. Vara se! Zaboravio je na onu starinsku da je istina iznad prijateljstva. Plenković je ovom smjenom ustvari smijenio sam sebe. Jedino ga mogu spasiti njegovi prijatelji iz SDP-a kao što su to jednom učinili u izglasavanju Istanbulske konvencije.  

Čitava zemlja se digla na noge i referendumom pokazala da ne želi takav izbor vlasti. Gospodin Plenković u stilu faraona, ne čekajući pravorijek Ustavnog suda, ustvari Sud poučava, da pitanja nisu ustavna i da se Hrvatska u jednom času oduševljenja uzalud podigla. Velika je nada da se Ustavni sud ne će prestrašiti da bi mogao doživiti sudbinu Stiera i Kovača. 

Za vrijeme komunizma nije se mogla zabraniti pjesma: „Ustani, bane, Hrvatska te zove.“ Došlo je ponovno vrijeme za tu pjesmu. Samo je pitanje imali još mladih koji bi je htjeli pjevati. 

Piše Luka Vuco

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav uredništva portala Misija