Baština 1124

Prije 101. godinu ukazala se Gospa u portugalskoj Fatimi

Prije 101. godinu ukazala se Gospa u portugalskoj Fatimi
Snimio: REUTERS / Rafael Marchante

Stotine tisuća svijeća obasjale su nebo nad Fátimom, malim mjestom u srcu Portugala, gdje u subotu navečer procesijom i misom katolički vjernici obilježavaju 101 godina od Gospinog ukazanja, a u prohladnoj noći misi prisustvuje i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u društvu portugalskog predsjednika Marcela Rebela de Souse.

Vjernici iz čitavog Portugala, ali i inozemstva, od jutra dolaze prema mjestu nad kojim se uzdiže bijelo svetište. "Osjećam potpuni mir", govori za Hinu 45-godišnja Isabel dok u ruci stišće krunicu. Ona je došla iz sjevernog grada Viana do Castela, udaljenog 270 kilometara od Fátime. "Već desetu godinu zaredom dolazim ovdje zbog istinske vjere", dodaje. Nakon što je Gospin kip u procesiji donesen na oltar, Isabel zatvara oči. "Osjećaj je neopisiv. Prekrasan", kaže.

U svetište je pristiglo oko 200.000 osoba, a u nedjelju bi ih na središnjoj misi moglo biti oko 400.000, procjena je odjela za odnose s javnošću svetišta. Službeni podaci tek se očekuju.

Na prilazu Fátimi postavljeni su šatori, a hodočasnici ogrnuti dekama nastavljaju dolaziti. Catarina, 28-godišnja radnica iz Lisabona, ondje je došla u 11 sati ujutro kako bi zauzela mjesto blizu oltara. "Osjećam se potpuno ispunjeno. Molitva mi daje snagu u životu", govori dvanaest sati nakon dolaska.

Deseci tisuća vjernika podižu svijeće u zrak te uglas pjevaju. Mnogi su uronjeni u molitvu. Na blagom vjetru vijore zastave Portugala, Španjolske, Francuske, Zelenortske Obale...

Fátima, mjesto udaljeno stotinjak kilometara od glavnog grada Lisabona, od 1917. godine je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Europi. Tada se, prema svjedočenju troje pastira, ondje prvi put ukazala Gospa. Lani je na stotu obljetnicu ondje boravio papa, a misi je prisustvovalo milijun vjernika.

"Ljudima je to bitno, pomaže im da skupe snagu nakon godina gospodarske krize. Ovo mjesto im jača duh", kaže lokalni novinar Pedro Soares Botelho koji svake godine izvještava s procesije.

misija / hina