Baština 780

Verbum predstavio knjigu 'Osluškivati srcem' kardinala Tomaša Špidlika

Verbum predstavio knjigu 'Osluškivati srcem' kardinala Tomaša Špidlika

U prostorijama nakladne kuće Verbum u Splitu na konferenciji za medije danas je predstavljena knjiga "Osluškivati srcem" autora Tomaša Špidlika. Knjigu su predstavili direktor dr. sc. Miro Radalj i glavni urednik nakladne kuće Verbum mr. sc. Petar Balta.

Knjiga koja sadrži četrdeset poticajnih meditacija temeljenih na evanđeoskim tekstovima i namijenjenih najširem krugu čitatelja. Autor knjige je poznati duhovnik i teolog kardinal Tomaš Špidlík koji čitatelja kroz meditacije poziva da nauči osluškivati Božji glas, poput Adama koji je u raju zemaljskom s Bogom razgovarao za dnevnoga povjetarca. Nitko mu nije govorio što treba ili ne smije činiti, sam Bog mu je to govorio glasom čiste savjesti. Taj grijehom narušeni sklad i bliskost s Bogom učinio je čovjeka "gluhim" za njegov glas i otada smo preplavljeni bukom svijeta te unutrašnjim nemirom i nezadovoljstvom.

Razdoblje korizme upravo je povlašteno vrijeme za ponovno otkrivanje Božjeg glasa u vlastitoj nutrini, osluškivanje srcem, pri čemu je ova knjiga poput vodiča koji upućuje na zaboravljenu, a tako bitnu stvarnost. Kardinal Špidlík kaže: "Današnji je čovjek zaboravio da su upravo glasovi naše nutrine najvažniji. A tek u samoći može progovoriti i naše srce, glas naše savjesti, nutarnje nadahnuće."

Stoga ovo korisno duhovno djelo "Osluškivati srcem" poziva na svakodnevno kratko povlačenje u osamu, ali ne da bismo se otuđili od svijeta i ljudi nego da bismo vlastitu egzistenciju i ljudske odnose živjeli novom svježinom.

misija / verbum