Urbi et orbi 759

Kardinal Braz de Aviz u Rimu: Stepinac je pravednik u ruci Božjoj

Kardinal Braz de Aviz u Rimu: Stepinac je pravednik u ruci Božjoj
Pontifikalnu je misu predvodio kardinal Joao Braz de Aviz

Hrvatska rimska zajednica proslavila je blagdan blaženoga Alojzija Stepinca u nedjelju 11. veljače svečanim pontifikalnim misnim slavljem koje je u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predvodio kardinal Joao Braz de Aviz, pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života.

Koncelebrirali su apostolski nuncij Martin Vidović, barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj i pedesetak svećenika, među njima rektor Papinskoga salezijanskog sveučilišta don Mauro Mantovani, rektori nekoliko papinskih rimskih zavoda, službenici rimskih dikasterija te hrvatski svećenici i redovnici na studiju ili službi u Rimu.

Nazočili su i visoki diplomatski dužnosnici: veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici Slavica Karačić, veleposlanik RH u Italiji Jasen Mesić, veleposlanik BiH u Italiji Josip Gelo, te drugi diplomatski djelatnici.

Pozdravljajući sve okupljene, a osobito kardinala, rektor Zavoda preč. Bože Radoš istaknuo je značenje posvećenoga života za bl. Alojzija Stepinca: „Osnovao je prvi karmel u Hrvatskoj i često ga posjećivao, tako da je tamo ostajao u samoći i molitvi. Usudio bih se reći da je to bio njegov novicijat, da ga je Providnost već pripremala za njegov 'karmel', najprije u zatvoru u Lepoglavi, zatim u kućnom pritvoru u Krašiću. Bila su to zasigurno mjesta zatočeništva, ali također mjesta molitve i žrtve pastira za povjereni mu puk – te istodobno posljednja etapa sazrijevanja za nebo, za svetost."

U homiliji kardinal Braz de Aviz opisao je bl. Alojzija kao primjer potpunoga predanja u Božje ruke. Osvrćući se na liturgijsko čitanje iz Knjige Mudrosti koje govori o progonu i patnjama pravednika, kardinal je iščitao životni put bl. Alojzija od kršćanskoga svjedočanstva koje je primio u obitelji do njegove službe zagrebačkoga nadbiskupa.

„Blaženi mučenik Alojzije Stepinac, kao osoba i kao biskup, uzdao se samo u Boga, u burnim vremenima ostao je odan svojoj vjeri, svome narodu i sv. Petru u Rimu", istaknuo je kardinal Braz de Aviz te nastavio: „On je za nas pravednik koji je u ruci Božjoj jer je u velikim kušnjama koje su donijele ideologije protivne vjeri – komunizam, fašizam i nacizam – svjedočio sve do smrti svoju jasnu vjeru u Gospodina Isusa kojemu je služio u vjernosti."

Kardinal je nadalje nazvao bl. Alojzija „svjetionikom poučljivosti u Božjim rukama".

Naime, „poput Isusa, u svojim je patnjama iz ljubavi prema čovjeku podnio i odbačenost i osudu na izolaciju i samu smrt. Svojim je progoniteljima i neprijateljima oprostio i za njih se molio. Nikada nije skrivao razloge svoje vjere, ističući se hrabrošću istine i dosljednošću nepokolebljivoga svjedočanstva", zaključio je kardinal Braz de Aviz.

Tijekom euharistijskoga slavlja pjevao je zbor sv. Jeronima pod ravnanjem vlč. Josipa Vidasa, a u liturgijskoj su asistenciji bili hrvatski bogoslovi iz Zavoda Germanicum-Hungaricum.

misija / ika