Baština 600

Luka Vuco: Potapa li se Hrvatska

Luka Vuco: Potapa li se Hrvatska
ILUSTRACIJA

Čini se da Hrvatska tone jer mladi koji imaju zdrave noge i glavu bježe iz nje glavom bez obzira. Nije više potrebno navoditi uzbunjujuće brojke izbjeglica, jer su one svakim danom sve veće i pretvaraju se u masovni egzodus Hrvata, nezabilježen u povijesti.

U Zagrebu su se formirale takozvane gospodarske grupacije koje nalikuju na sicilijanske mafijaške klanove s ciljem svakoj od njih ugrabiti što više državnog novca i prebaciti ga izvan zemlje. Malo se tko usudi ući u tu opasnu prašumu. Netko grabi novac jer želi oboriti ovu zemlju, a drugi to rade jer su opsjednuti novcem, grabežom. Kad netko uđe u politiku onda treba znati da je ušao u tjesnac Scile i Haribde na čijim rubovima pozivaju nimfe prekrasnom pjesmom i izgledom.

Tko nije hrabar da se odupre zamamnosti novca i ovisnosti o vlasti taj ne vodi zemlju iz tjesnaca nego doživljava brodolom. A Hrvatska doživljava brodolom zbog koga njeni mornari bježe s broda od nimfa i morskih aždaja koji su jači od pravosudnih dužnosnika, od kojih su neki do jučer bili protiv ove zemlje. Čak i policajci bježe iz zemlje. Kad ih pitate, jesu li oni dezerteri, kako ih je netko nazvao, oni u glas govore kako u ovoj zemlji nema nikakvog izgleda da se dobije bitka s onima koji Hrvatsku smatraju svojom imovinom i kradu kao na bankomatu.

Njih ne zadovoljava samo egzodus mladih ljudi koji traže svoju budućnost u tuđoj zemlji, nego žele velikim nepotrebnim planovima, primjerice, potapanjem naselja otjerati ljude iz svog doma. Bivša vlast je potopila hrvatske krajeve u BiH potapanjem Ramske doline i plodnim dijelom livanjskog polja te raselila ta područja na sve strane. Ovi su sada htjeli su zagaditi Perućko jezero. Odustali su zbog velikog protesta mještana s obrazloženjem da se to ne bi isplatilo. Da nije bilo pobune stanovnika, onda bi se isplatilo.

Sada im je na umu potopiti Kosinjsku dolinu, srce hrvatske Like, radi dobivanja električne energije. Tim idejama se već prije šezdeset godina bavila i bivša država i tjerale Hrvate na iseljavanje. Gospodin Stanko Uršić u prosinačkom broju Kane kaže, da se to „nikako ne isplati te da je industrijski tunel od jezera Kruščica dva do četiri puta manji investicijski trošak, a dobiva dva puta veću proizvodnju struje od ovoga potopnog projekta. Shodno tome donosi kudikamo kraće rokove otplate potrebnih kredita. Ovo bi doprinijelo oživljavanju Kosinja i doline".

Na koncu gospodin Uršić čestita sretan Božić onima koji će ovo čitati s željom da to prenesu ostalima. Uz napomenu: nema odustajanja. Ne smije se šutke promatrati odlazak naroda čak i onih najtvrđih koji se ne daju tako lako otjerati ni potopom.

Što bi bilo od Njemačke da joj Amerika nije dala iza II. Svjetskog rata veliki novac za obnovu koji se zvao Marshallov plan? Ako je Europska unija zajednica država onda se ne mogu male i siromašne države održati, ako im je slobodno zapošljavanje u Njemačkoj. Kad će Hrvatska stići plaću radnika u Njemačkoj? Samo s većom plaćom Hrvatska bi mogla očuvati svoje stanovništvo. A to znači da će Njemačka progutati sve mlade ljude iz Hrvatske u svoje gospodarstvo.

Da bi se to spriječilo onda bi trebala potpomoći u podizanju tvornica za koje Njemačka nema radnika. Umjesto da se uvoze radnici, kao da jedna zemlja mora imati sve kod sebe, trebalo bi izvoziti gradnju tvornica. To bi bio određeni Marshallov plan ili pomoć onima koji su nerazvijeni. Inače Europska zajednica nije zajednica nego „Velika riba koja jede male ribe.“

Naši političari bi trebali na tome inzistirati. A kao domaću zadaću moraju sprovesti veliku reviziju svih bogataša koji bi trebali položiti račun kako su došli do bogatstva. Bez toga nema nam spasa.

Piše Luka Vuco