Baština 406

Marijana Petir: Povećava se broj zemalja u kojima su kršćani progonjeni

Marijana Petir: Povećava se broj zemalja u kojima su kršćani progonjeni
Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir

Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjedini održanoj u ponedjeljak, 13. studenoga kasno uvečer raspravljao o progonu kršćana u svijetu.

Na raspravi je ispred potpredsjednice Europske komisije i visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politike Federice Mogherini sudjelovao povjerenik Karmenu Vella, a u raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir ukazavši na dramatično stanje kada je o progonu kršćana riječ i založivši se za institucionalizaciju mandata posebnog izaslanika za promociju slobode religije ili vjerovanja izvan Europske unije na kojoj je trenutno Slovak Ján Figeľ.

Zastupnica Petir u svom je govoru istaknula kako nevladine organizacije u svojim izvješćima o progonima kršćana iz godine u godinu zaključuju kako je upravo ta godina najstrašnija do sada kada je progon kršćana u pitanju. Kazala je i kako je islamski ekstremizam kao vodeći uzrok progona kršćana sada dobio novog rivala: etnički nacionalizam. Petir je istaknula i kako se broj zemalja u kojima su kršćani progonjeni iz godine u godinu povećava: 108 zemalja u 2014., a već sljedeće godine dvadeset više.

"U prošloj je godini zabilježeno 1329 napada na crkve u 62 države. Više od 200 milijuna kršćana u pedeset zemalja svijeta u kojima je najteže biti kršćanin podložni su progonu zbog svoje vjere. Neke procjene govore o čak 600 milijuna progonjenih kršćana", upozorava Petir. "Situacija za kršćane se ne poboljšava, upravo suprotno. I mi ovdje u Europskom parlamentu sve više govorimo o progonima kršćana, ali djela nam zaostaju za riječima", rekla je Petir i pozvala na djelatnu akciju.

"Pozivam potpredsjednicu Komisije i visoku predstavnicu gospođu Mogherini da osnaži ulogu i mandat posebnog izaslanika za promociju slobode religije ili vjerovanja izvan Europske unija. Posebni izaslanik kao institucija mora postati središnji dio vanjskopolitičkog sustava EU," rekla je zastupnica Petir.

Petir je u listopadu ove godine na poziv mađarske Vlade sudjelovala na Međunarodnim konzultacijama o progonu kršćana održanima u Budimpešti. U svom je govoru na plenarnoj sjednici istaknula kako je mađarska vlada osnovala i državno tajništvo koje direktno bez posrednika pomaže progonjenim kršćanima te je pozvala i ostale države članice Europske unije da učine isto.

Organizacija Open Doors upozorava kako kineske vlasti kršćane izbjeglice iz Sjeverne Koreje koji pokušavaju pronaći utočište u Kini šalju natrag u Sjevernu Koreju gdje su kršćani praktički osuđeni na sigurnu smrt u zatvorskim kampovima.

Sjeverna Koreja već je šesnaest godina na samom vrhu liste zemalja u kojima je najteže biti kršćanin. Sudanska vlada namjerava uništiti 27 crkava, a i nasilje nad kršćanima u Indiji je u velikom porastu s 410 slučajeva zabilježenih samo u prvoj polovici ove godine.

misija / petir.eu