Baština 813

Utjecaj poljskog Pape svetog Ivana Pavla II. na hrvatsku zajednicu

Utjecaj poljskog Pape svetog Ivana Pavla II. na hrvatsku zajednicu
Konferencija je održana u Krakovu na Sveučilištu Pape Ivana Pavla II.

Pod počasnim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i poljskog predsjednika Andrzeja Dudyja, u ponedjeljak je u Krakovu na Sveučilištu Pape Ivana Pavla II. održana Poljsko-hrvatska konferencija 'Utjecaj poljskog Pape svetog Ivana Pavla II. na hrvatsku zajednicu'. 

Konferenciju je otvorio kardinal Stanislaw Dziwisz, krakovski nadbiskup u miru, dugogodišnji osobni tajnik pape Ivana Pavla II. Dziwisz je istaknuo kako je poljski papa, rođen kao Karol Wojtyla u Vadovica u okolici Krakowa, jako puno volio nas Hrvate i nosio nas u svome srcu. Na osobit je način susosjećao s našom patnjom tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, istaknuo je na otvaranju kardinal Dziwisz.

Konferencija pod nazivom 'Zemljo Hrvatska Bog te blagoslovio' organizira se u povodu drugog Papinog dolaska u Lijepu našu koji se dogodio 1998. godine. Glavni organizator i spiritus movens cijelog dvodnevnog zbivanja je počasni konzul Republike Hrvatske u Krakovu, Pawel Wlodarczyk, koji je najavio i drugi dio konferencije koji će se održati u Splitu 5. svibnja 2018. 

Tema splitskog dijela nosi naslov: 'Sudjelovanje pape Ivana Pavla II. u proglašavanju neovisnosti Republike Hrvatske'. Konferencija se održava pod medijskim pokroviteljstvom poljske nacionalne televizije i radija, krakovskog dnevnika Gosc i Slobodne Dalmacije iz Splita.

Na konferenciji su među inima izlagali i splitski svećenici dr. don Josip Mužić i dr. don Ivan Bodrožić, te isusovac pater Božidar Nagy, koji je svojedobno kao urednik na Radio Vatikanu podučavao papu Ivana Pavla II. govoriti hrvatski.

Predavanja su održale i tri profesorice s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu: dr. Jadranka Garmaz, dr. Angelina Gašpar i dr. Gina Šparada.

Iz Zagreba su još stigli sljedeći predavači: Ivana Čogelja, Domagoj Pejić i dr. Miroslav Akmadža. Uz počasnog konzula, poljske 'snage' zastupala je i prof. Elzbieta Osewska, dok je konferenciju zaključio prorektor Papinskog Sveučilišta u Krakovu prof. don Jozef Stala.

Posebno zanimanje svih nazočnih sudionika konferencije, kako naših a tako i domaćih Poljaka, plijenio je svojom pojavom Stipe Pletikosa, i danas popularni donedavni vratar hrvatske nogometne reprezentacije, koji je uspješnu karijeru započeo u splitskom Hajduku. Pletikosa je govorio o sportskim aspektima posjeta Ivana Pavla II. Hrvatskoj.

Prije samog početka konferencije, u auli Sveučilišta, hrvatska veleposlanica dr. Andrea Bekić otvorila je prigodnu izložbu o papi Ivanu Pavlu II. i Hrvatskoj naslovljenu 'Budite narod nade'. Na otvaranju je sudjelovao i novi krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski, koji je uz splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića i kardinala Josipa Bozanića član Počasnog odbora konferencije.

Dan ranije, u svetištu svetog Ivana Pavla II. u Krakovu, kardinal Dziwisz u jutarnjim je satima služio svečanu misu na kojoj su sudjelovali i Hrvati, a prenosila ju je izravno poljska televizija, u čast Papina dana, odnosno sjećanja na datum kad je Karol Wojtyla 1978. godine bio izabran za poglavara Katoličke crkve.

U večernjim satima, u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, u dvorani Sukiennice održan je prigodni koncert Sinfoniette Cracovie, pod ravnanjem hrvatskog dirigenta Mladena Tarbuka.

Dvodnevni program zaključen je u ponedjeljak poslijepodne svečanim primanjem u Gradskoj vijećnici kojeg je za hrvatske i poljske sudionike konferencije priredio gradonačelnik Krakova Jacek Majchrowski. Na njemu su, kao i tijekom ostalih zbivanja u protekla dva dana sudjelovali i Petar Sapunar, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije te dožupan Ante Šošić.

Ivan UGRIN