Baština 560

Papa je rekao: 'Rado bih se ispovjedio kod svetog Leopolda!'

Papa je rekao: 'Rado bih se ispovjedio kod svetog Leopolda!'
Fra Jure Šarčević, provincijal hrvatskih kapucina / CROPIX

piše Snježana Šetka

Crkva je spremna i radosna očekuje dolazak našeg velikog i popularnog sveca. U svim mjestima gdje će boraviti sveto Leopoldovo tijelo u tijeku su velike pripreme pastoralnih radnika i vjernika – kaže fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, koja organizira dolazak tijela hrvatskog sveca kući. Fra Jure govori o dobrobitima ponovnog dolaska sveca u Hrvatsku od 14. do 18. rujna i otkriva nam kako će Hrvati dočekati svoga sveca.


Svečevo tijelo dolazi u pet gradova – Zadar, Dubrovnik, Split, Rijeku i njegov rodni Herceg-Novi. Kakav doček pripremaju kapucini?

– Neraspadnuto tijelo svetog Leopolda zaustavit će se u tri grada gdje djeluju Kapucini: u Dubrovniku, Splitu i Rijeci. Drago mi je da će prva postaja biti Zadar gdje je sveti Leopold živio tri godine (1897. – 1900.) i bio gvardijan kapucinskog samostana i Crkve Gospe od zdravlja. U toj crkvi sveti će se Leopold zaustaviti na kratko. Već dulje vrijeme, u suradnji s biskupima, biskupijskim svećenicima i laicima volonterima, moja se subraća temeljito pripremaju i to ne samo na onom vanjskom planu, nego i duhovno, tako da pohod svetog Leopolda bude za sve milosno vrijeme, u kojemu ćemo moći konkretno, u blizini svetog Leopolda, koji je bio i još uvijek je veliki „djelitelj“ Božjeg milosrđa, osjetiti  to milosrđe.

Hoće li vjernički puk u svim gradovima moći dotaknuti svečev sarkofag s tijelom i iznijeti mu svoje molitve?

– Da. U svakom mjestu u koje svečevo tijelo dođe bit će omogućeno da ga svaki vjernik dotakne. Osim fizičkog kontakta, bit će vremena za molitve, bdjenja, ispovijedi, čišćenje vlastite duše i, rekao bih, za osobni razgovor s malim Bogdanom, koji je, ljudski gledano, posve nemoćan i slab, ali je pred Bogom doista velik zagovornik.

U Padovi, gdje se nalazi svečevo tijelo, vjernici ostavljaju svoje poruke s molitvama svecu. Hoće li to biti moguće i u Hrvatskoj tijekom njegova boravka?

– Reći ću vam samo jedna detalj. Nedavno sam boravio u svetištu svetog Leopolda u Padovi. U njegovoj sobici ispovjedaonici, koja je jedina ostala čitava dok je crkva bila srušena od bombi za vrijeme Drugog svjetskog rata, nalazi se jedna debela knjiga od tisuću stranica. U nju štovatelji svetog Leopolda upisuju svoje molitve, zahvale, itd. Samo u jednom danu, u nedjelju 3. rujna,  do podne,  takvih zagovornih molitva i prošnji bilo je punih sedam stranica. U arhivu  svetišta sv. Leopolda u Padovi do sada ima više od 500 takvih velikih svezaka. To nam zapravo kazuje kako je štovanje svetog Leopolda još jako živo u narodu Božjemu.
Svakako, takva će mogućnosti biti u svakom mjestu gdje se zaustavi sarkofag s tijelom svetog Leopolda.

Što bismo mi kao obični vjernici trebali napraviti da budemo spremniji za dolazak sveca?

– Sveti je Leopold svima koji su mu dolazili znao govoriti: „Imajte vjere i sve će biti dobro! Imajte pouzdanja u Boga“! Uvjeren sam da će svatko tko jednostavna i čista srca pristupi k svetom Leopoldu, tko otvori srce i dušu Božjem milosrđu, osjetit kako je Bog velik. Bez obzira kakav teret čovjek nosio na srcu kad osjeti Isusov poziv: „Dođite k meni svi vi izmoreni i opterećeni i ja ću vas okrijepiti“, osjetit će da ga jedino Bog može okrijepiti i skinuti teret s njegovih leđa. Taj Isusov poziv sveti Leopold je upućivao svima i sve pozivao k Isusu.

Blago Vama, vi ćete biti u pratnji sveca tijekom hodočašća tijela sv. Leopolda kroz Hrvatsku i Crnu Goru. Osjećate li se zato posebno povlaštenim?

– Da, ja ću biti na dolasku i na odlasku uz našega Sveca. Meni je to više briga, nego li privilegij, da sve bude dobro, s obzirom da je organizacija vrlo zamršena i zahtjevna. No, uz tolike volontere, brojne druge vjernike i ljude iz crkvene hijerarhije koji s oduševljenjem pomažu, kao i naše vrijedne policije koja će nas pratiti na cijelom putu, vjerujem da će sve proteći u najboljem redu. Već sada im svima zahvaljujem.

Rodna kuća našeg sveca je prodana, na njoj nema nikakve oznake koja bi upućivala da je tu rođen, a nije poznato ni ima li svetac rodbine u Hrvatskoj. Je li se vama tko obratio od njegovih mogućih rođaka?

– Bilo je pokušaja da se na Leopoldovu radnu kuću u Herceg-Novom stavi spomen-ploča, dosada, nažalost, u tome nismo uspjeli. Nadamo se da će sadašnji posjet svetog Leopolda svome rodnom kraju – on doista nikoga ne ugrožava – odlediti srca onih koji se tome protive. Nije mi poznato koliko je bliže ili daljnje rodbine svetog Leopolda živo. Za vrijeme prošlogodišnjeg pohoda Zagrebu dvije osobe, kćeri jednog Leopoldova brata, došle su pohoditi svetog Leopolda. Jedna je iz Ljubljane a druga iz Zagreba. Valjalo bi istražiti koliko ih je još živo, posebno kad se ima na pameti činjenica da je Leopoldova obitelj bila brojna.

Sveti Leopold je, kažu, bio sjajan i neumoran ispovjednik za kakvima Crkva i danas vapi. Njemu su, kažu, i najokorjeliji grješnici ponovno dolazili, a vjernici danas i ne idu baš rado na ispovijed. Zašto je to tako?

– Kad je papa Franjo proglasio prošlu godinu „Godinom milosrđa“ proglasio je, kako je znano, dvojicu kapucina – svetog Pija iz Pietrelcine (Italija) i našeg svetog Leopolda – posebnim zaštitnicima te godine. Oni su, kao svjetski poznati ispovjednici, bili posve različiti. Pio je bi strog, a Leopold blag. Jednom je zgodom papa Franjo rekao: „Kad bih imao mogućnost izbora, radije bi se ispovjedio kod Leopolda nego li kod Pija“. I to dovoljno govorio kakav je Leopold bio ispovjednik. Sam je znao reći da samo jedanput ili dvaput penitentu nije udijelio odrješenje. I onda, kao da je sebe zato prekoravao, kazao je da nije dovoljno učinio da kod pokornika probudi kajanje.
Zašto danas vjernici idu manje na ispovijed nego li ranije? Više je tome razloga. Daleko bi nas odvelo kad bismo išli sve obrazlagati. Reći ću samo ovo: Kad bi danas bilo takvih ispovjednika kao što je bio sveti Leopold, zacijelo bi se ljudi i danas više ispovijedali. Baš zato je njega papa Franjo stavio za uzor svećenicima i vjernicima kad je riječ o sakramentu svete ispovijedi. Dodao bih samo da i danas ima dobrih svećenika i svetih ispovjednika. I bez obzira na sve, Bog svome narodu neće uskratiti djelitelje svoga milosrđa, jer on ljubi sva stvorenja, a najviše čovjeka i zato  je i sam htio postati jedan od nas ljudi.

Koliko su vjernici u Hrvatskoj svjesni kakvog zagovornika u osobi sv. Leopolda imaju kod Boga?

– Umjesto odgovora na Vaše pitanje spomenut ću samo sljedeću činjenicu. U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ima 16 župa i svetišta svetog Leopolda, te 27  filijalnih crkava i kapela podignutih u čast svetog Leopolda Mandića. Ako se tome doda činjenica da se Leopoldove moći nalaze u brojnim crkvama, onda je vidljivo koliko je sveti Leopold drag hrvatskim vjernicima.
Dovoljno je sjetiti se samo prošlogodišnjeg posjeta svetog Leopolda Zagrebu. Stotine tisuća vjernika pohrlile su k njemu u Zagrebačku katedralu i Leopoldovu crkvu u Dubravi. Tko ih je natjerao? Što ih je privuklo? Vjera u Božje milosrđe i svijest o zagovorničkoj ulozi svetog Leopolda B. Mandića.

Koje su duhovne dobrobiti dolaska sv. Leopolda za nas vjernike i našu crkvu?

– Kad je prošle godine sveti Leopold bio u Zagrebu osjetila se ljepota svetosti, osjetio se optimizam, pa čak i jedinstvo našega naroda, koje je danas jako potrebno. Obični vjernici, djeca i mladi, intelektualci, političari, starci, branitelji invalidi, časne sestre, medicinsko osoblje, biskupi i brojni svećenici sa svih strana naše domovine slijevali su se oko svetog Leopolda. I svi su se radosno vraćali svojim domovima. Baš onako kako je bilo dok je Leopold ispovijedao u Padovi. Ti dani su bili, kako reče kardinal Josip Bozanić, dani snažnog Božjeg zahvata koji se dogodio o sto pedesetoj obljetnici Leopoldova rođenja.
Uvjeren sam da će i ovaj pohod svetog Leopolda Južnoj Hrvatskoj i njegovom rodnom Herceg Novom potaknuti mnoge da ga posjete i dožive ljepotu svetosti koja ljude povezuje s Bogom i međusobno. To je i moja glavna molitvena nakana svetom Leopoldu koju mu upućujem već sada. A pozivam i sve vas, poštovani čitatelji, Slobodne Dalmacije, da uz svoje nakane i želje koje ćete mu uputiti i vi molite na istu nakanu.

Bojite li se da bi svečev dolazak mogli narušiti negativni komentari u dijelu medija, poput onog lani, koji u njemu vide "putujućeg leša patuljastog jednorukog sveca"? Je li to sotonski krik?

– Ne, ne bojim se ni najmanje. Ti komentari su bili marginalni i besmisleni. Vjernici se nisu dali zbuniti njima. Kako se ni tada nisam osvrtao na njih, ne bih ni ovdje, jer oni ne zaslužuju da im se daje pozornost. Valja jedino reći da sveci nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, posebice sotonu, kao što ni Isusovo djelovanje nije nikoga ostavljalo ravnodušnim.

Sv. Leopold je stalno molio Boga da se pravoslavci i katolici ne sukobljavaju, nego da se sve bolje slažu. Hoće li i dolazak njegova tijela u RH i CG pomoći tome?
– Ne samo to, sveti se Leopold danomice žrtvovao za kršćansko jedinstvo, posebno za ono između katolika i pravoslavaca jer je u djetinjstvu sam doživio tu podijeljenost. Zato je donio odluku i obvezao se da će svakoga čovjeka koji pristupi k njemu u ispovjedaonicu i zatraži oproštenje grijeha i utjehu, primiti s takvom ljubavlju kao da mu to dolazi pravoslavni kršćanin. I molio je da se premoste jazovi među ljudima i ostvari veliko zajedništvo vjere i dobrote.
Nije li znakovita činjenica da se, dok je tijelo svetog Leopolda prošle godine boravilo u Rimu, dogodio povijesni susret pape Franje i patrijarha Ruske pravoslavne Crkve Kirila na Kubi 12. veljače 2016. I to je bio prvi takav susret od crkvenog raskola 1054. Od mnogih sam tih dana u Rimu čuo uvjerenje da je taj susret plod posredništva svetog Leopolda B. Mandića za kojega kažu da je bio pravi  pionir ekumenizma.
U tom kontekstu, kako ne vjerovati da će Leopoldov posjet pomoći, ne samo nama vjernicima u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori, nego i svim ljudima dobre volje da osjete ljepotu svetosti.