Baština 408

Najbolji povijesni dokumentarac poljski je film 'Dodir anđela'

Najbolji povijesni dokumentarac poljski je film 'Dodir anđela'
Dodjela nagrada na 1. Međunarodnom History Film Festivalu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku

Velika nagrada 1. Međunarodnog festivala povijesnoga dokumentarnog filma - History Film Festivala 9. rujna je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku dodijeljena poljskom filmu o gluhom slikaru Henryku Schoenkeru, koji se vraća u rodni Auschwitz 'Touch of an Angel' ('Dodir anđela') Mareka Tomasza Pawłowskog koji je dobio i nagradu za najboljeg redatelja.

Po ocjeni stručnog žirija, kojim je predsjedao ugledni njemački povjesničar dr.Reinhard Heydenreuter, najbolji scenarist je Klaus Stanjek za scenarij filma 'Sounds from the Fog' ('Zvukovi iz magle').

Nagradu za najbolju fotografiju dobio je snimatelj Jacek Januszyk za 'Touch of an Angel', a nagradu za najbolju montažu Rob Ruzic za 'League of Exotique Dancers' ('Liga egzotičnih plesača').

Za najbolju glazbu nagrada je pripala Francku Marchalu za rad u filmu 'D-Day: Normandy 1944.' ('D-Dan: Normandija 1944.'),  a nagradu za najbolju produkciju dobile su Catherine Bainbridge, Christina Fon, Linda Ludwick i Lisa M. Roth za film 'Rumble: The Indians Who Rocked the World' ('RUMBLE: Indijanci koji su ljuljali svijet').

Najbolji televizijski film je 'Oklahoma City', a najbolji nezavisni film 'Rumble: The Indians Who Rocked the World'.
Nagradu publike dobio je 'The forgoten massacre' ('Zaboravljeni masakr') Mehdija Bekkara u produkciji katarske Al Jazeere.

misija / ika