Baština 708

Verbum predstavio roman Jeana Merciera 'Kad župniku prekipi'

Verbum predstavio roman Jeana Merciera 'Kad župniku prekipi'
ILUSTRACIJA

U prostorijama nakladne kuće Verbum u Splitu na konferenciji za medije u četvrtak 7. rujna predstavljen je humoristični hit roman „Kad župniku prekipi", literarni prvijenac autora Jeana Merciera. Knjigu su predstavili mr. Petar Balta i dr. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Izvorno objavljen na francuskom jeziku, ovaj roman dobio je odlične književne kritike, a izvrsno je prihvaćen i od publike, postavši izdavački fenomen u Francuskoj s nakladom od 50.000 primjeraka, a potom i u Italiji gdje je trenutačno jedna od najčitanijih vjerskih knjiga.

Razlog ove iznimne uspješnosti romana je u tome što je Mercier svojim fantastičnim književnim talentom, kako to ističe vatikanski dnevnik Osservatore Romano, uspio odlično spojiti duhovitost i duhovnost, ponudivši čitateljima zajedno i zabavni humor i dubinu. Nevjerojatan književni talent i iznimna duhovna dubina. Priča u duhu Don Camilla, konstatira La Vie.

Ovaj međunarodni bestseler pobudio je veliko zanimanje i hrvatskih čitatelja pa su se za Verbumovo izdanje u prijevodu poznate književnice i prevoditeljice Ivane Šojat vršile predbilježbe već i prije samog objavljivanja.

Glavni lik romana je vlč. Benjamin koji se suočava s brojnim problemima: župljanke zadužene za cvjetne aranžmane na oltarima međusobno se ogovaraju i svađaju, netko je uneredio ispovjedaonicu, a nekolicina vjernika pokrenula je peticiju protiv njega.

Jedni mu zamjeraju da je konzervativan i zaostao, a drugi da nije dovoljno predan zaštiti tradicionalnih vrijednosti. Biskup je nezadovoljan, a on krajnje frustriran. Svega mu je dosta, definitivno mu je prekipjelo te odlučuje pokupiti stvari i nestati.

Čitav niz neočekivanih događaja koji će potom uslijediti čitateljima koji uzmu u ruke ovaj roman jamči zabavu i istinsko zadovoljstvo čitanja, ali i jedan sasvim novi pogled na život i ljude.

Pisan u najboljem duhu Guareschijeva don Camilla, a istodobno aktualan i vrlo životan, roman „Kad župniku prekipi" mnoge će nasmijati i ganuti do suza te je doista izvrsno štivo za sve one koji su željni pročitati "fantastičan roman prepun inteligencije, humora i mudrosti", kako to navodi poznati francuski dnevnik La Croix.

misija / ika