Baština 326

Luka Vuco: Ideologija komunizma pretvorila se u ideologiju sekularizma

Luka Vuco: Ideologija komunizma pretvorila se u ideologiju sekularizma
ILUSTRACIJA

Prvog rujna se pojavio tekst Zdravka Milinovića, glavnog urednika Globusa, s bombastičnim naslovom: Zašto se Katolička crkva ne želi odvojiti od države?

Na samom početku teksta gosp. Milinović navodi da je jedna starija žena u Njemačkoj, s nazivom naci-baka, tvrdila da je logor Auschwitz bio radni logor, a ne logor masovnog istrebljenja i dobila dvije i pol godine zatvora. Ona je to napisala u desničarskom listu Stimme des Reiches, Glas rajha, a odmah u zagradi je dodano ime Glasa koncila, vjerojatno kao hrvatsko izdanje istog ili sličnog usmjerenja.

Milinović tvrdi da je Njemačka doduše daleko 1000 kilometara, ali je ustvari „daleko čitavo stoljeće.“ Po čemu, on ne kaže. On navodi kako se u Hrvatskoj rasplamsala politička svađa oko „ustaške ploče,“ političara i Vlade. Kakvu ulogu u svemu ima Katolička crkva nije ni spomenuo. On kaže kao što je u „Hrvatskoj nemoguće postaviti pitanje o jugoslavenskom antifašizmu i pozdravu - Za dom spremni -, tako nije neobično kazati kako Hrvatska nije sekularna država, što tvrdi glavni urednik Glasa koncila Ivan Miklenić, aktualni trbuhozborac“ Katoličke crkve.

Mons. Miklenić nije nikakav trbuhozborac, nego sasvim slobodan urednik katoličkih novina za razliku od mnogo onih koji su pisali i još danas pišu po zadatku svojih lijevih gazda. Danas se ideologija komunizma pretvorila u ideologiju sekularizma koji ne trpi nikakvu konkurenciju, pa se Crkvi prišiva taj naziv da je se stjera u sakristiju.

Tih ideologa ima danas mnogo više, ali i novina u kojima crtaju svoja načrtanja. Gospodina Milinović još nigdje nije opravdao naslov teksta i iznio po čemu je Katolička crkva dio države koji se „ne želi odvojiti od nje.“ Da bi opravdao naslov poziva on profesoricu iz Rijeke Sanju Barić „jednu od najuglednijih domaćih ustavnopravnih stručnjaka,“ koja je sarkastično napisala: „RH je prema ustavu sekularna država! Točka,“ što je samo potvrda njene nepogrešivosti.

Ona zatim piše da treba imati želuca slušati petljanje svakoga u tuđu struku. To smo samo slušali dok je Tito bio živ. Tito je htio prisiliti kardinala Stepinca da spoji Katoličku crkvu s državom, po uzoru na pravoslavne crkve, koje su odreda i državne, što je bio osnovni razlog njegova mučeništva. Sada bi naši sekularci htjeli reći kako to Tito nije uspio Crkvi nametnuti pa ju je zatvorio u sakristiju, a evo ovi danas su Crkvu spojili s državom, iako hrvatski ustav to ne dozvoljava.

Zato Crkva ima u društvu i na televiziji sve više mjesta, zbog čega bivši predsjednik Josipović naziva Hrvatsku Katoličkom džamahirijom. Trebao bi on malo bolje zaviriti u krvavi život Gadafijeve džamahirije prije nego je Crkvu nazvao takvim gadljivim i zločinačkim imenom. Ništa nije sličnije Gadafijevoj džamahiriji od komunističkog krvavog vladanja čiji je znak, crvenu zvijezdu, osobno Josipović više puta veličao u Srbu.

Naša profesorica Barić, sada kao katolički mentor uči Crkvu da počne „slušati papu.“ On priznaje da su jugoslavenski jakobinci pobili veliki broj svećenika i da odista piše u ustavu da je Crkva kao i ostale vjerske zajednice odvojena od države, tj. da nije sekularna. Po čemu je sekularna?

Gospodin Josipović naziva Hrvatsku Katoličkom džamahirijom zbog toga što Hrvatska televizija daje i previše prostora katoličkim proslavama. Ako je Crkva odvojena od države, državne institucije, kao što je televizija, nije odvojena od vjernika kad im želi izići ususret prijenosom velikih vjerskih svečanosti, što je bilo zabranjeno za vrijeme komunizma. I ovo pokazuje da ovi ljudi jednostavno žive još uvijek u tom vremenu.

Profesorica iz Rijeke kaže da „Crkva nije mogla samo s komunistima. Postojala je uzajamna netrpeljivost, ali ne i suživot.“ Ona tvrdi da je samo pokojni Kustić desetljećima ratovao s komunističkim režimom i branio Crkvu, ali se „nije sustezao napasti autokraciju u Republici Hrvatskoj, što očito nije Kaptol. Opet bez dokaza!

Crkva se uvijek bavila politikom, kaže riječka profesorica, kao što je u komunizmu svaka kritika vlasti bila politika. „Da nije medija propovjedaonice bi bile mediji.“ Naša profesorica s ovim sebi skače u usta kad piše ovaj tekst. Da je Crkva dio državne vlasti ne bi koristila medije za kritiku vlasti, kao što je to slučaj u pravoslavnim zemljama. Možete li zamisliti da ruski patrijarh kritizira rusku Vladu?

Kritika vlasti je znak da Crkva nije dio vlasti, ali da ima pravo dignuti svoj glas u obranu pravde i ljudi, kao što to pravo imaju i svi drugi građani, što je strogo bilo zabranjeno za vrijeme komunističkog sekularizma.

I na koncu Milinović tumači naslov teksta kad kaže da se „konzervativci osjećaju nikad jačim. Ne žele oni vlast. Žele samo vlast držati na uzdi i zato nema odvajanja od države.“ Tko su ti konzervativci koji „ne žele vlast, ali ni odvajanje od države,“ Milinović ne kaže. A time očito i on ovom kontradikcijom tvrdi da Crkva nije sekularna ustanova.

Piše Luka Vuco