Baština 521

Papa zabrinut zveckanjem oružjem između Sjeverne Koreje i SAD-a

Papa zabrinut zveckanjem oružjem između Sjeverne Koreje i SAD-a
Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump

Papa Franjo s velikom zabrinutošću prati razvoj događajâ između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država – kazao je u razgovoru za Radio Vatikan nekadašnji stalni promatrač Svete Stolice pri uredu Ujedinjenih Naroda u Ženevi nadbiskup Silvano Maria Tomasi.

U međuvremenu se sve više zaoštravaju odnosi između sjevernokorejskoga diktatora Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Sjeverna Koreja najavila je izradu plana lansiranja četiri rakete srednjeg dometa na američki otok Guam koji se nalazi u Tihom oceanu, dok je s druge strane Trump poručio kako je spreman suočiti Pjongjang s „bijesom i vatrom" ako ne prestane prijetiti SAD-u. To više ne može tako – upozorio je nadbiskup Tomasi – Potreban je dijalog, a ne zveckanje oružjem.

Podsjetio je na to da papa Franjo redovito inzistira kako je put prema naprijed onaj dijaloga i uključivanja sviju u pregovore, u potragu za općim dobrom. Nadbiskup Tomasi je potom upozorio da je put sukoba uvijek pogrešan i stoga trebamo uložiti vrijeme, energiju, novac i resurse kako bismo izbjegli krizne situacije poput ove između SAD-a i Sjeverne Koreje. Također je rekao da je ključno pomoći društvima poboljšati kvalitetu života ljudi, umjesto da se grade zidovi. No kako bi se to ostvarilo, potrebno je promijeniti javnu kulturu, inzistirajući na tome da se put prema naprijed ne sastoji u posjedovanju najnovije vojne tehnologije, nego u pristupu uključivosti i sudjelovanja u izgradnji općega dobra ljudske obitelji.

Vatikanski je diplomat napomenuo kako je zanimljivo da je prošloga mjeseca na sastanku u sjedištu Ujedinjenih naroda više od 120 zemalja usvojilo sporazum o zabrani nuklearnog oružja. To očituje da je na svjetskoj razini sve više zemalja koje su protiv takve vrste oružja, no nažalost postoji određena manjina koja se čvrsto drži nuklearnog oružja, a neke zemlje trenutačno nastoje nabaviti tu vrstu oružja.

Mi kao kršćani moramo ići putem mira te jačati kulturu dijaloga – kazao je nadbiskup Tomasi, dodajući kako postoji samo jedan jedini put koji će omogućiti da živimo u sigurnosti, a taj je da nijedna zemlja svijeta ne smije posjedovati nuklearno oružje.

Povodom 64. godišnjice prekida rata i proglašenja primirja između dviju Koreja u južnokorejskom je gradu Seongjuu održana međureligijska ceremonija na kojoj je upućen apel za „istinski mir“ između tih dviju zemalja. Katolici, protestanti i budisti su se 3. kolovoza spomenuli 27. srpnja 1953. godine, kada je okončan sukob između dviju Koreja, no nažalost nije otpočeo mir – izvijestila je agencija AsiaNews.

Ako se konačno ne uspostavi mir na Korejskom poluotoku, nestat će ga u čitavoj sjeveroistočnoj Aziji – istaknuo je nadbiskup Hyginus Kim Hee-joong, predsjednik Katoličke Korejske biskupske konferencije. Korejski je poluotok bure baruta koje samo što nije eksplodiralo. Potreban nam je mirovni sporazum, a ne samo primirje – napomenuo je biskup.

Ponovio je potom protivljenje južnokorejskih biskupa proturaketnom sustavu THAAD, koji su Sjedinjene Američke Države postavile u toj zemlji kako bi zaustavile moguće napade sjevernih susjeda. Iluzorno je nametati mir oružjem – kazao je nadbiskup – [proturaketni sustav] THAAD ne može donijeti mir Koreji.

Predsjednik Biskupske konferencije je rekao kako je postavljanje navedenog proturaketnog sustava učinjeno bez pristanka naroda te bi se to pitanje trebalo ponovno razmotriti. Za mir bismo trebali zajedno raditi na izradi sporazuma – zaključio je nadbiskup Kim Hee-joong. Dodajmo da je ceremoniji prisustvovalo 400 osoba iz različitih vjerskih zajednica koje su zastupljene u Južnoj Koreji.

U međuvremenu rastu napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a. Pjongjang je u ponedjeljak žestoko osudio dosad najoštrije sankcije koje je Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo toj zemlji poradi pokusa s nuklearnim projektilima, najavivši osvetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz Sjeverne Koreje javljaju kako nisu pogođeni sankcijama te su obećali nastaviti s programom nuklearnog oružja. Poručuju kako su spremni osvetiti se mnogo većim akcijama kako bi SAD platio cijenu za nasilno ponašanje prema njihovoj zemlji i narodu. U zajedničkom su pak priopćenju američki predsjednik Donald Trump i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in potvrdili da Sjeverna Koreja predstavlja ozbiljnu i izravnu prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Koreji i Japanu, kao i većini zemalja svijeta. 

misija / radio vatikan