Baština 437

Poljičaninu mons. Ivanu Baniću plaketa s kipom Mile Gojsalić

Poljičaninu mons. Ivanu Baniću plaketa s kipom Mile Gojsalić
Mons. Ivan Banić

U sklopu 15. Dana Mile Gojsalić, Manifestacije u spomen na hrvatsku Ivanu Orleansku koja je žrtvovala svoj život za spas Poljica od Turaka, a koji su se održavali u Kostanju pokraj Omiša od 13. do 15. srpnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, zadnje večeri manifestacije na trgu ispred crkve sv. Mihovila arkanđela dodijeljena su priznanja zaslužnim udrugama i pojedincima za očuvanje baštine i opstojanost identiteta.

Najviše priznanje "Mila Gojsalić", Plaketu sa kipom Mile Gojsalić, replika Ivana Meštrovića, izradio Teo Baučić iz Omiša dobio je mons. Ivan Banić (63), svećenik u župi sv. Mihovila arkanđela u Omišu, koji je, kako se navodi u obrazloženju, cijeli svoj život posvetio poljičkoj kulturnoj tradiciji. Uz to kao znanstvenik i pisac u naslijeđe je ostavio na stotine crkvenih i svjetovnih napisa o poljičkom kraju, te zadužio sugrađane svojim radom na istraživanju i proučavanju građe vrijedne za povijest i kulturu Poljičkog kraja.

Prestižno priznanje mons. Ivanu Baniću uručio je Ante Mekinić, programski urednik Dana Mile Gojsalić i idejni tvorac ove manifestacije. Osim priznanja „Mila Gojsalić" uručena je i Plaketa DMG KUD- u Dalmacija iz Dugog Rata za potporu manifestaciji (dopredsjedniku Anti Raljeviću uručio ju je predsjednik KUD-a Mile Gojsalić Ante Amulić). Uručena je i nagrada Luč Mile Gojsalić za svitlanje kostanjskog imena Marku Mandaliniću i Ivi Bašiću. Nagradu je uručio tajnik KUD-a Mile Gojsalić Mijo Pupačić. Po završetku programa, druženje klapaša i domaćina, nastavilo se uz domjenak i pjesmu.

misija / ika