Baština 399

Pronađena ukradena relikvija torinskog sveca Ivana Don Bosca

Pronađena ukradena relikvija torinskog sveca Ivana Don Bosca
Tijelo svetog Ivana Don Bosca prije četiri godine bilo je na splitskom Kmanu / CROPIX

Bakreni čajnik stavljen u kuhinjski kredenac – „plijen” je 42-godišnjeg osuđenika, koji je 2. lipnja prošle godine ukrao iz bazilike Colle Don Bosco, Castelnuovo, relikviju torinskoga Sveca. Zahvaljujući otiscima stopala koji su ostali nakon izvršenja krađe, karabinjeri iz Parme uspjeli su pronaći počinitelja, stanovnika Pinerola, blizu Torina, koji je već otprije bio poznat policiji. Počinitelj je uhićen u zoru, u svojoj kući, nakon višednevne potrage.

Počinitelj je odveden u Okružni dom, u Asti, gdje je priznao da je čajnik ukrao ne toliko radi toga da ga proda kolekcionarima, nego radi toga što je pogrešno vjerovao da je relikvijar od čistoga zlata, te stoga spada pod ukradenu imovinu. Čajnik je vraćen u savršenom stanju, s pečatima na netaknutoj ampuli koja sadrži Don Boscovu relikviju.

Pronalaženje relikvije „olakšanje je za salezijance, za Crkvu u Torinu, kao i za mnoge prijatelje Don Bosca, širom svijeta, koji su pokazali svoju blizinu, u ovom trenutku – izjavio je don Enrico Stasi, salezijanski inspektor, koji se zahvalio sudstvu, policiji i svima onima „koji su pridonijeli pozitivnom rješenju nesretne afere.” „Nalazak i povrat relikvije na njezino mjesto – bit će za nas i za vjernike dodatni znak dobrote i blagoslova Don Bosca glede onih koji i dalje u svijetu, održavaju živim njegov duh" – kazao je don Enrico Stasi.

misija / radio vatikan