Baština 1307

Film 'Kardinal Stepinac i njegova Crkva' sniman u New Yorku

Film 'Kardinal Stepinac i njegova Crkva' sniman u New Yorku
Višnja Starešina u razgovoru s dr. Esther Gitman na terasi njenog stana u New Yorku

Ekipa koja radi na dokumentarnom filmu „Kardinal i njegova Crkva“ upravo se vratila sa snimanja iz SAD-a, koje je u ovoj etapi bilo fokusirano na New York. Cjelovečernji film o zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu Alojziju Stepincu kao scenaristica i redateljica potpisuje Višnja Starešina, a producent je Ivan Maloča iz Interfilma.

Široj je javnosti i danas manje poznato kojoj su mjeri grad i država New York zapravo povezani sa sudbinom kardinala Stepinca u godinama njegova progona. Tadašnji njujošrki nadbiskup, kardinal Francis Spellman bio je, uz skupinu republikanskih kongresmena, jedan od najupornijih lobista koji su zahtijevali od tadašnje američke politike da izvrši pritisak na Tita za puštanje Stepinca iz zatvora. Ugledni New York Times ni trenutka nije dvojio da je suđenje Stepincu montirani proces, kojim je započeo sukob države i crkve u komunističkoj istočnoj Europi.

Pola stoljeća kasnije iz New Yorka se u Zagreb uputila povjesničarka dr. Esther Gitman da bi, istražujući spašavanje Židova u NDH, otkrila dotad nepoznate dokumente i svjedočanstva o Stepinčevoj ulozi u spašavanju žrtava Pavelićeva režima i otad se stalno vraća njegovim porukama i misiji.

Naše ekipe osobito se dojmio posjet katoličkoj gimnaziji u White Plainsu, gradiću u državi New York, pedesetak kilometara udaljenom od Manhattana, koja već gotovo sedamdeset godina nosi Stepinčevo ime. Impozantno zdanje High School Archbishop Stepinac, koje je izgrađeno prilozima župljana s područja njujorške nadbiskupije 1948. godine, pod vodstvom kardinala Spellmana, danas je jedna od boljih javnih gimnazija u državi New York, koja se osim kvalitetnim školskim programom, osobito ističe uspješnim baseball timom i dramskom grupom.

Uz niz uspješnih ljudi iz svijeta businessa, njezini su polaznici svojedobno bili i poznati glumci Jon Voight ( „Ponoćni kauboj", „Povratak kući“, poznat i kao otac Angeline Jolie) i Alan Alda (TV serije „M.A.S.H.“, „Zapadno krilo“).

Nakana je autora baciti novo svjetlo na život i izazove zagrebačkog nadbiskupa Stepinca u kontekstu svjetske politike njegova vremena, podsjetiti na vrijednosti koje je branio i njegove poruke koje su i danas jednako relevantne. U tome će nam pomoći niz ekspertnih svjedoka, domaćih i stranih, predstavnici crkvene hijerarhije i svjetovnih vlasti, svjedoci vremena… Film planiramo završiti na jesen ove godine.

misija / interfilmpress

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.