Baština 3043

POSJETILI SMO LAUDATO TV Splićani s 'Božanstvenom komedijom' zaduženi za smijeh i urnebes

POSJETILI SMO LAUDATO TV Splićani s 'Božanstvenom komedijom' zaduženi za smijeh i urnebes
Splićani u 'Božanstvenoj komediji': Marin Periš, Stanko Stojić i Matej Sunara

„Dudo, požuri. Snimanje samo što nije počelo!“, nestrpljivo pozivaju iz „šminke“ proslavljenog vaterpolista i osvajača dviju olimpijskih medalja Dubravka Šimenca, a sada voditelja vlastite sportske emisije „Dudo i prijatelji“ na prvoj vjerskoj televiziji u nas, Laudato TV-u.

Iako je u studiju sve spremno za snimanje još jedne uspješnice u kojoj Šimenc ugošćuje vrhunske mlade sportaše, vaterpolist nije mogao odoljeti ne zadržati se u razgovoru sa svojim omiljenim novim kolegama – uredničkim trojcem satiričke emisije za mlade (i one koji se tako osjećaju) „Božanstvena komedija“, listom Splićane koji su ovdje zaduženi za smijeh i urnebes. Marin Periš i Stanko Stojić, vjeroučitelji, Splićanima dobro poznati iz skupine Hrvatsko nadzemlje ponikle u sklopu Ureda za pastoral mladih Splitsko-dalmatinske županije, pojačani podmlatkom u liku Mateja Sunare, 26-godišnjeg splitskog diteta s magisterijem komunikologije u Rimu, polako postaju prave zvijezde Laudatova (i širih) ekrana.

- Sjajni ljudi! - ne krije oduševljenje Šimenc dok se srdačno pozdravlja s Marinom Perišem, a nama prepričava kako ga ovaj put u studiju čeka jedna naša mlada i uspješna boksačica koja živi u - atomskom skloništu.
- U atomskom skloništu? - pitamo malo zatečeni, a Šimenc brzo uzvraća: „Da, baš u atomskom skloništu, u teškim uvjetima. To ti je Hrvatska“.

Radost bi danas na njezino lice trebao izmamiti nitko drugi do jedan od najvećih hrvatskih boksača svih vremena Željko Mavrović, s kojim će, a takav je koncept emisije, Šimenc upoznati mladu boksačicu. Ona se za to vrijeme nalazi u drugom dijelu Laudatova televizijskog prostora koji u Zagrebu, smješten u ulici iza Dinamova stadiona, ukupno broji tristotinjak 'kvadrata'.

- Ne, nisam ni znao da postoji ovakva televizija. Vrlo zanimljivo izgleda sve na prvi pogled - kaže Mavrović koji je na Laudato došao upravo u vrijeme našeg posjeta, i s kojim smo kratili vrijeme dok je strpljivo čekao svoj ulazak u studio, a oko nas se užurbano 'probijala' mlada ekipa prenoseći stolce i druge rekvizite.
Da je točno na Božić 2015. godine u Hrvatskoj oživjela prva, a naglasit će to svi s kojima razgovaramo, prije svega obiteljska televizija koja promovira katoličke sadržaje i kršćanske vrijednosti – sve više doznaje i šire gledateljstvo. Laudato TV zapravo je privatna, a ne televizija Katoličke crkve u Hrvatskoj ili Hrvatske biskupske konferencije, iako su hrvatski biskupi LTV-u dali moralnu potporu.

Idejna začetnica i pokretačica ove vjerske televizije je Ksenija Abramović, uspješna poslovna žena s tisuću aktivnosti, kojoj je pokretanje LTV-a ostvarenje mladalačkog sna. Podrijetlom iz Slavonskog Broda, a danas s dugogodišnjom zagrebačkom adresom, ona je i direktorica informatičkog poduzeća ETNA, utemeljiteljica humanitarne udruge „Ime dobrote“, vlasnica galerije sakralne umjetnosti Laudato, istoimenog internetskog portala...

- Kad Gospodin pozove, ništa nije teško! – objašnjava tu motivirajuću filozofiju Ksenija Abramović, žena koja je za „misiju, a ne biznis“ LTV-a dosad pridobila i neke istaknute zvijezde našeg javnog prostora: popularni Rafael Dropulić Rafo ovdje vodi kulinarski show „Blagoslovljen tek“, osim Dubravka Šimenca i mladića iz Hrvatskog nadzemlja tu je i glumac Robert Kurbaša, urednik dječje emisije „Tjedni vrtuljak“, puno je zanimljivih gostiju. I uvijek živo, dinamično, što i ne čudi – među 60-ak, mahom mladih i obrazovanih suradnika, mnoštvo je volontera, toliko da televizija do daljnjeg više nove ne može primati. Od žustrog tempa i radnog elana prije nekoliko dana nisu se sjetili da je prošlo mjesec dana od početka emitiranja.

- Od svih obveza potpuno smo zaboravili na to, a onda su nas iznenadile naše sestre klarise iz Mikulića koje stalno mole za nas. Sestra Hedviga dovezla je pun auto kolača, torte i kruh koje su za nas ispekle, kobasice... Krenuli smo na Božić, točno u 18 sati, nas 40-50, zagrljeni, u suzama, odbrojavali smo do početka emitiranja. Osjetili smo - to je to, to je povijest, to je trenutak koji pišemo. A onda smo neki dan zaboravili da je od toga prošlo mjesec dana – još i sad s velikim uzbuđenjem prepričava Ksenija Abramović.

Iako se zasad emitira samo na MaxTv-u, u osnovnom paketu na kanalu 503, Iskonu i putem Eroneta na Home TV u Bosni i Hercegovini, LTV početkom veljače stiže i na B-net, odnosno VIPnet (ne u osnovnom paketu), a planova za širenje ima puno. Agencija koja radi izvješća za najveće domaće operatere dala im je podstreka u tome – samo u prva dva tjedna, prema službenom izvješću, i na tako ograničenom prostoru emitiranja, Laudato TV imala je doseg do pola milijuna gledatelja, a do danas, u mjesec dana 'dosegnuli' su već do 784 tisuće gledatelja.

Ipak, i Ksenija Abramović svjesna je da budućnost ovisi i o dotoku novca – inicijalna sredstva za Laudato TV, na preporuku HBK, dala je Američka biskupska konferencija i međunarodna organizacija „Kirche in Not“, od čega je kupljena oprema, a Ksenija Abramović uložila je i svoj novac.
- Puno! Više milijuna kuna tu je sigurno uloženo jer se na projektu radi četiri godine. Portal laudato.hr krenuo je na Malu Gospu 2011.godine, išlo se na teren, podučavali smo mlade ljude – objašnjava dosadašnji troškovnik direktorica Abramović. Naš cilj nije profit, dodaje, nego iskazivanje vjere u Boga, ljubavi prema obitelji, Crkvi i domovini.

„To nam je jako u srcu“, kaže ona. Ali, za život svoje televizije nije joj bilo teško potegnuti 'preko bare' i razviti uspješne veze s našom dijasporom i župama koje u SAD-u u Chicagu i New Yorku te u Kanadi u Norvalu vode fratri hercegovačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije tamo na čelu s fra Jozom Grbešom. Pomoć stiže i odande, a u Hrvatskoj su izvori financiranja prije svega donacije, privatne, ali i poslovnih subjekata, natječaji, kao i Klub prijatelja Laudato TV-a.

- Krenuli smo s aplikacijom Kluba prijatelja gdje pozivamo ljude da se odreknu jedne kave, deset kuna mjesečno, i da nas doniraju. Ta naša Laudato obitelj sve više raste – zadovoljna je direktorica. S porastom potpore rastu i ambicije – krenuli su od kabelske televizije, idu lagano prema satelitskoj, a jačanjem vlastitog programa i prema zemaljskoj digitalnoj, dakle nacionalnoj frekvenciji.
- Cilj nam je doći u svaki hrvatski dom. U nas je danas devet digitalnih regija, mi smo odlučili krenuti samo sa zagrebačkom jer ona pokriva više od četvrtine zemlje. To je otprilike trošak prema odašiljačima i vezama oko 40 tisuća kuna koje mjesečno moramo platiti. Daj Bože da nas bude čim više u Klubu prijatelja, da što prije prikupimo 120 tisuća kuna kolika je mjesečna naknada za emitiranje putem zemaljske antene u cijeloj Hrvatskoj – kaže ona.

- Je li bilo hrabro ili ludo upustiti se u jedan takav pothvat u ovako riskantnim vremenima?
- Moram reći da jest. Odgovor je točan – smije se Ksenija Abramović, koja i za to ima spremno objašnjenje:
- Papa Franjo često nas poziva da uđemo u avanturu s Gospodinom, bezrezervno kao što je Djevica Marija povjerovala da je začela po Duhu Svetom i upustila se u jednu avanturu. Eto, tako smo i mi napravili, izlazeći iz svojih sigurosti, a vjerujući da je ovo projekt koji treba hrvatskom narodu. Osim uz rad koji je nužan i naravno velika financijska sredstva ovaj projekt potrebit je zauzete molitve i mi smo to dobro shvatili. Projekt bez molitve ne može uspjeti.

- Što to znači?
- Da mi ovdje djelatnici, a svi smo praktični katolici, zajedno se molimo. U danu izmolimo krunicu Božanskog milosrđa pred podne, a iza toga izmolimo Anđeo Gospodnji. Imamo i zajedničku misu jednom tjedno, ali i podijeljene molitve. To znači da svatko od nas tijekom cijelog mjeseca moli krunicu, netko posti, a netko ide na svetu misu, tako da svaki dan netko svoju molitvu, post ili odlazak na misu prikazuje za uspjeh televizije. Također, za nas mole mnogi redovi, i zatvoreni i otvoreni, a moli se i u mnogim župskim i molitvenim zajednicama širom Lijepe naše - ističe direktorica LTV-a. Nema sumnje, kažemo, da je taj „obrambeni zid“ prilično dobra brana od mogućih svjetovnih izazova, pa i napada:

- Da, kaže sveti Pavao „naoružajte se oklopom molitve“. Mi smo to doslovno shvatili. Bez molitve, bez vjere u molitvu koja čini čudesa, svjedočim to javno, nemoguće je uspjeti - kaže Ksenija Abramović prenoseći recept kojim će se Laudato TV pokušati izboriti za svoje mjesto pod suncem u nadmetanju s javnom i komercijalnim televizijama:
- Pokušat ćemo živjeti u istini – istina, ljepota i dobrota, to je ono što nas zanima. Istina koja mijenja sve, ne manipulativna, nego prava istina - poručuje direktorica, objašnjavajući da želi stvoriti takvu televiziju koju će s radošću gledati cijela obitelj, djeca i roditelji koji će se kada umorni dođu iz škole ili s posla udobno smjestiti u naslonjač, pogledati nešto za dušu i prepustiti – pozitivi.


Laudato televizija redoviti program emitira od 18 do 23 sata, s tim da ujutro prikazuju samo kratke emisije „Minute za tebe“ u kojoj se tumači Evanđelje dana, te „Katolički kalendar“ s podsjećanjem na sveca dana. U međuvremenu na programu su reprize. Laudato TV u vlastitoj produkciji ima već 14 emisija, na programu su i animirani crtići s vjerskom tematikom, duhovne, humorističke (već pobrojane) emisije, Papine audijencije srijedom, ali i strani program poput popularne talijanske serije Don Matteo, program prve američke katoličke televizije EWTN koji dobivaju za „any-penny“ i drugo. U vlastitoj produkciji snimili su i nekoliko dokumentarnih filmova u kojima tematiziraju, uvjetno rečeno, kontroverzne događaje za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata poput komunističke verzije o antifašističkom ustanku u Srbu, Križni put i Bleiburg, ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca 1945. godine od partizana.

- Papa Franjo rekao je u Sarajevu „Vi morate znati svoju prošlost da biste mogli živjeti u budućnosti“. Mladi naraštaji zaslužuju znati svoju povijest. Postoje teme koje su doboko zakopane, želimo ih rasvijetliti. Ono što znam jest da se za istinu vrijedi boriti, živjeti, ona će nas, na kraju, i osloboditi. Ja se ne bojim – kaže o ovome Ksenija Abramović.

Direktorica Laudato TV-a bila je aktivna u inicijativi „U ime obitelji“ u vrijeme referenduma o braku, a ekipu Željke Markić napustila je isključivo kako bi se mogla posvetiti projektu vjerske televizije te nije sudjelovala na izborima. Odbija i bilo kakvo povezivanje s Mostom, koje im se prišivalo kada je na čelu Nadzornog odbora Laudato TV-a bio Ivan Lovrinović. On se s tog mjesta povukao ulaskom Mosta u Vladu. Ksenija Abramović dobro je upoznala i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je bio uključen u inicijativu „U ime obitelji“ oko referenduma o braku.
- Odličan čovjek, odličan! On je istinski domoljub, čovjek koji voli Hrvatsku, koji je druge vjeroispovijesti, ali koji je vjernik, kojemu su domovina i obitelj istinski važne. Iza napada na njega krije se samo borba za privilegije na koje su neki toliko navikli pa im teško pada mogućnost da bez njih ostanu – uvjerena je Ksenija Abramović.

Mogu li katolici biti duhoviti, odnosno, da preformuliram pitanje, mogu li raditi duhovit i zabavan program?, pitamo mladoga Mateja Sunaru, inače nećaka novinarke Nade Šurjak. On sa svojim kolegama Marinom i Stankom satiričnom emisijom „Božanstvena komedija“ sve više osvaja medijski prostor, a njihov 60-minutni uradak koji na Laudato TV-u ide svake nedjelje navečer ima i do pet tisuća pregleda tjedno na YouTubeu.

- Kako da ne, katolici apsolutno mogu biti duhoviti. Dobivamo izuzetno pozitivne povratne informacije od naših kolega, među kojima ima i ateista. U emisiji na humorističan način propitujemo društvenu stvarnost, ide skeč, dolaze nam gosti. Samokritični smo, volimo se šaliti na svoj račun. Nekad su teme veoma teške, poput pobačaja, pa tu izostanu naše karakteristične upadice, ali to je izazov – ne dvoji Matej. Smeta mu što se danas humor u javnom prostoru sveo samo na ismijavanje i vrijeđanje. U ime toga dečki će u nekoj od sljedećih emisija u prilogu „Tvornica pojmova“ pokušati na svoj način objasniti termine „klerofašist“, „filofašist“, „katotaliban“ i slične koje se danas vjernicima često 'lijepe' u javnom prostoru.

Piše Marijana Cvrtila
Foto: Sandra Simunović / EPH