Baština 648

Dr. Esther Gitman dobitnica medalje za posebne zasluge u širenju istine o Stepincu

Dr. Esther Gitman dobitnica medalje za posebne zasluge u širenju istine o Stepincu
Dr. Gitmnan je priznanje primila na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Dr. Esther Gitman primila je u Vijećnici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta medalju za posebne zasluge u širenju istine o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.

Medalju joj je predao uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića pomoćni biskup Ivan Šaško. To je medalja koja je napravljena povodom 25. obljetnice biskupske službe kardinala Bozanića i posvećena je papi Ivanu Pavlu II. Tu nalazimo poveznicu, budući da je on proglasio blaženim, blaženoga Alojzija i s druge strane uz njegov lik ovdje su napisane i riječi na latinskom koje je on izgovorio da budemo radosni svjedoci novih vremena.

U tome smislu nadam se da će ova medalja kao podsjetnik na ovo današnje zahvaljivanje nositi i dalje našu Esther da unosi u naše živote radosno svjedočanstvo i da njoj bude također govor o utjesi koju je donijela i koju nosi, vjerujem i za osobni život, rekao je biskup Šaško.

Kao domaćin, u ime rektora HKS-a prof. dr. Željka Tanjića s nekoliko riječi sve prisutne pozdravio je prof. dr. Gordan Črpić prorektor za organizaciju, i dr. Gitman darovao uime Sveučilišta zahvalnicu, monografiju o rektorskom lancu, svijeću sa znakom Sveučilišta i buket ruža. Zahvaljujemo doktorici Gitman za neumorno širenje istine o blaženom Stepincu i iskreno prijateljstvo prema Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Esther je u srcima svojih studenata i cijele naše Sveučilišne zajednice, rekao je Črpić.

Dr. Gitman zahvalila je svima prisutnima, a posebno je spomenula svoja "dva učitelja" - dr. Juru Krištu i dr. Josipa Kolanovića te naglasila kako su oni uvijek imali vremena za sva njezina pitanja i sa strpljenjem su joj rasvjetljavali nepoznanice koje je ona stavila pred njih. Nakon kratkoga odmora ponovno ću krenuti istraživati, jer je nemoguće odjednom sve saznati.

Svaki put se istraživanjem nešto novo otkrije i dogodi se mali pomak. Zato se nadam da će papa Franjo razumjeti što se tu dogodilo i da će razumjeti ovoga čovjeka koji je u lošim vremenima imao takvu veliku dužnost spasiti i pomoći, rekla je dr. Gitman.

misija / ika