Baština 1697

Opovrgnute lažne teze: Papa Pio XII. nije podupirao bijeg nacističkih zločinaca

Opovrgnute lažne teze: Papa Pio XII. nije podupirao bijeg nacističkih zločinaca
Papa Pio XII. nakon bombardiranja rimske četvrti 'San Lorenzo' / ANSA

Papa Pio XII. i Crkva njegova vremena nisu podupirali bijeg nacističkih zločinaca. Dugo i vrlo dokumentirano proučavanje opovrgava lažne teze, koje su se u svjetlu povijesne istine očitovale čistim ideološkim lažima, istaknuto je u knjizi objavljenoj pod naslovom „Povrh crne legende“ povjesničara Piera Luigija Guiduccija, koja je predstavljena u velikoj dvorani Radio Vatikana.

Pier Luigi Guiducci podrobno je istraživao u međunarodnim arhivima kako bi porekao „crnu priču“ o navodnoj potpori Crkve pape Pija XII. bijegu nacističkih zločinaca. Prema povijesnim dokumentima, to je čista laž. Neki su se nacistički čelnici ubacili među izbjeglice, a u nekim su slučajevima uživali potporu saveznika koji su ih potom koristili kao doušnike u Sovjetskom Savezu. Humanitarne pak organizacije povezane s Crkvom o tomu nisu ništa znale. U knjizi su podrobno opisana mjesta gdje su nacistički zločinci našli utočišta i općine koje su im dale lažne dokumente.

Osvrnuvši se na proučavane dokumente u razgovoru za našu radiopostaju profesor je Guiducci rekao kako su brojne tvrdnje protiv Katoličke crkve i njezinih dostojanstvenika pogrješne; nema im traga u dokumentima, ne postoji nikakav dokaz. Naprotiv, uopće se ne govori o vrlo važnim stvarnostima – primijetio je Guiducci dodajući:

Ne treba brkati pokret izbjeglica s bježanjem nacista. Pokret je obuhvaćao stotine i stotine tisuća osoba kojima su pomagale crkvene karitativne organizacije, a skupina je zločinaca, nacista i njihovih saveznika, imala sredstva, osobe, pomagače, poznanstva i naročito novac kako bi mogli umaći istragama pravnih ustanova – kazao je povjesničar.

Na upit o „crnoj legendi“, odnosno brojnim 'lažnim istinama', rekao je da je crna legenda kći ideološkoga gledanje na stvarnost. Svi oni koji nisu bili skloni Crkvi, poput ruskih komunista i njihovih saveznika – gdje je ateizam bio državna vjera – začetnici su niza „crnih legendi“ kojima su ucjenjivali sve one koji su kritizirali komunizam. Među takvima je bio i papa Pio XII., koji je stalno podsjećao na poratna krvoprolića – ustvrdio je Guiducci.

Na upit o mogućnosti utvrđivanja povijesne istine, rekao je kako su se promijenila vremena. Što se više odmičemo od 1945. godine, odnosno Drugoga svjetskog rata – prošlo je sedamdeset godina, uspostavljen je dijalog između katolika i Židova – to je lakše utvrditi povijesnu istinu. Brojni ne poznaju tu istinu jer su kao osobe, redatelji ili pisci, pridonijeli izgradnji 'crne legende. Sjetite se općepoznate 'operacije Odessa'; golemi su novac zgrtali govoreći o ubojstvima, o tajnim operacijama, zamagljivanjima, o navodnim nepoćudnim tajnama… S vremenom je nestalo sve – ustvrdio je povjesničar. Tvrditi da je Crkva služila zločincima, izdaja je povijesne istine – ustvrdio je pater Peter Gumpel, izvjestitelj kauze za proglašenje blaženim pape Pacellija i autor uvoda koji otklanja svaku sumnju u navodnu umiješanost kardinala Sirija u bijeg nacista.

Ne postoji niti jedan dokaz da su kardinal Siri i njegovi pomoćnici namjerno pomogli nekom nacističkom zločincu da se spasi. Napadi su dakle nepravedni i neutemeljeni. Ne začuđuje dakle opće raspoloženje nekih koji su protiv Katoličke crkve, stoga valja pozorno razlučivati istinu od neistine. Jedno su neutemeljene tvrdnje i optužbe, a drugo povijesni dokazi kojih nema – zaključio je pater Gumpel.

Misija / Radio Vatikan