Baština 1159

Kardinal Sarah: Sinoda o obitelji u listopadu ne može biti revolucija

Kardinal Sarah: Sinoda o obitelji u listopadu ne može biti revolucija
S prošlogodišnje izvanredne Sinode o obitelji / REUTERS

Neki vjeruju da će skora Sinoda o obitelji biti „revolucija“, ali ona „to ne može biti“ jer „nauk ne pripada bilo kome, već Kristu“. Osim toga, dopustiti na biskupijskoj razini ono što sinoda nije odobrila značilo bi „oskvrnuti Krista“ – rekao je kardinal Roberth Sarah, pročelnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, govoreći na Papinskom institutu Ivan Pavao II., prigodom predstavljanja zbirke „Obitelj, rad u tijeku“, koja izlazi uoči redovite Biskupske sinode u listopadu.

„Ako se euharistija smatra samo jelom koje se ima podijeliti i iz kojeg nitko ne može biti isključen, onda se gubi osjećaj za Otajstvo“ – rekao je kardinal, upozoravajući: „Zapad se prilagođava vlastitim iluzijama“. Korijen problema je u vjeri, koja se – kako je rekao – više ne spominje ni u obredu krštenja, kad se roditelje pita što od Crkve Božje traže za svoje dijete. Kako je prenio talijanski dnevnik Il Foglio, kardinal okrivljuje i lošu katehezu, na kojoj djeca samo „crtaju“, a „ništa ne uče“ i „ne idu na misu“.

Nakon izvanredne sinode – rekao je kardinal Sarah – postalo je jasno kako nisu problem samo rastavljeni i ponovno civilno vjenčani, nego i „hoće li se nauk Crkve smatrati nedostižnim idealom“ koji valja prilagoditi umanjujući njegovu zahtjevnost kako bi ga se moglo predložiti današnjem društvu. „Ako tako stvari stoje, onda je nužno pojasniti je li Evanđelje za čovjeka radosna vijest ili je nepotrebni teret“ koji se više ne može podnositi – primijetio je gvinejski kardinal.

Međutim, pragmatični motivi ne mogu otkriti svekoliko bogatstvo katolicizma, a Objava je ta koja čovječanstvu naznačuje put punine i radosti. Ako se to zanemari, onda se zanemaruju sami temelji spasenjskog djela Crkve, koje se ostvaruje po sakramentima – ustvrdio je kardinal Sarah.

Problem su također „svećenici i biskupi“ koji svojim riječima „proturječe Kristovoj riječi“, a to je „vrlo ozbiljno“. Dopustiti na biskupijskoj razini ono što sinoda nije odobrila znači „oskvrnuti Krista“ – ustvrdio je kardinal, govoreći o praksama koje su raširene u nekim dijelovima Europe, te objasnio: „Zavaravamo narod ako govorimo o milosrđu, a ne shvaćamo što to znači. Gospodin oprašta grijehe ako se mi pokajemo“.

Osvrnuvši se na podjele koje su isplivale na površinu u listopadu prošle godine, kardinal je primijetio da su one „sve zapadne. U Africi smo postojani, jer su na tom kontinentu mnogi izgubili život zbog svoje vjere“. Također je istaknuo da „Crkva ne treba koristiti jezik Ujedinjenih naroda“, jer „ima svoj vlastiti jezik“. Govoreći pak o „izlasku na periferije“, napomenuo je kako je „lako otići na periferije“, ali sve ovisi o tome donosimo li tamo Krista. Na koncu, osvrćući se na pitanje svećeničkih zvanja u svijetu, kardinal Sarah je ustvrdio da problem nije mali broj svećenika, nego u tomu da oni shvate da su doista Kristovi svećenici.

misija / radio vatikan

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.